Het dragen van wandelschoenen is gezond. Door de demping van een wandelschoen worden je gewrichten, pezen en spieren minder belast dan wanneer je op andere type schoenen loopt, terwijl je wel voldoende steun krijgt om in onverhard terrein niet je enkel te verzwikken of je knieën over te belasten.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen. Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen. Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Wandelschoenen zijn beter voor je voeten
Dit zorgt ervoor dat je er veel langer op kunt lopen zonder last te krijgen van pijnlijke voeten en knieën of last van je rug. Ten opzichte van sportschoenen hebben wandelschoenen bijvoorbeeld meer kussentjes, en dan voornamelijk in de hiel.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Kiezen volgens het bergschoenen- ABC
Met A-schoenen bedoeld voor wandelen in de stad en op goede paden in het bos, en D voor het zware alpinistenwerk buiten de paden en over gletsjers en sneeuw. De middenmoters, B en B/C zijn bedoeld voor echte bergpaadjes en zullen voor de meeste bergwandelaars voldoen.
Een kortere afstand van 5 tot maximaal 10 kilometer kan je prima op hardloopschoenen wandelen als je normaal geen voetklachten hebt of extra stevigheid nodig hebt. Bekijk daarom altijd goed jouw situatie of hardloopschoenen geschikt zijn om te wandelen.
De tussenzolen van wandelschoenen zijn van steviger en harder materiaal opgebouwd dan bij hardloopschoenen. Bij het wandelen is geen sprake van een zweefmoment zoals bij het hardlopen. Er is steeds een voet aan de grond. Daardoor is de impact van de wandel-landing minder groot.
Wandelschoenen aanschaffen doe je niet zomaar. Een beetje wandelschoen kost al gauw 160 tot 200 euro en een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees slim en ga naar speciaalzaken waar je gedegen advies kan verwachten. Ga bij voorkeur naar een buitensportwinkel waaraan ook een podoloog is verbonden.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
De prijs voor een complete verzoling is afhankelijk van het type maar gemiddeld kost dit tussen de €90 en €110 (slijtzool inclusief dempingslaag). Dit is niet mogelijk bij een A (AB) schoen omdat deze geen brandzool (harde tussenzool) hebben en de schoenen daarom na verzoling vaak kleiner uitvallen!
Een stelregel is eigenlijk dat er een duimbreedte voor de grote teen nog vrij moet zijn. Deze ruimte heb je nodig als je in de heuvels of bergen naar beneden loopt. Niets vervelender dan met je tenen tegen de neus aankomen. Je loopt dan blaren en in het ergste geval blauwe teennagels.
Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni. Deze schoenen worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Nederland en Spanje.
Loopschoenen zijn gemaakt voor een hiellanding, waarbij deze piekkracht moet opgevangen worden. Daarna kantelt de voet naar binnen (pronatie), wat samen met het doorzakken van het voetgewelf zorgt voor schokdemping. Aangepaste loopschoenen proberen deze pronatie te controleren.
De beste hardloopschoenen van 2022 zijn de Nike Air Zoom Pegasus 38. Nike, Asics en Saucony zijn de meest toonaangevende merken in de hardloop niche. Daarnaast hebben de merken New Balance, Brooks en Mizuno ook een sterke collectie, zowel voor de beginnende hardloper als gevorderden.
Deze Decathlon wandelschoenen zijn een prima keuze als je op zoek bent naar goedkope wandelschoenen. Voor wandelingen tot ongeveer 2/3 uur over wandelpaden in Nederland zullen ze zeker voldoen. Ook op gebied van stevigheid, grip en ademend vermogen scoren de Quecha schoenen een zeer ruime voldoende.
De Lowa LocarnoGTX Mid kan je zowel voor wandelingen in je omgeving als voor bergbeklimmingen gebruiken. De wandelschoenen zijn ademend en volledig waterdicht dankzij het Gore-Tex membraan. Bovendien zal je geen vermoeide voeten krijgen dankzij de dempende tussenzool.
Meindl valt net wat breder. Voor wandelaars die kortere afstanden lopen of juist van een wat zachtere wandelschoen houden, adviseer ik al snel het merk Lowa. Meindl is zeer geschikt voor langere afstanden, mensen die wat zwaarder zijn of voor mensen die in licht gebergte wandelen.
Verschil tussen bergschoenen en wandelschoenen
Wandel je meestal op vlak terrein en vermijd je zware weersomstandigheden? Kies dan zeker voor een wandelschoen. Trek je daarentegen graag de bergen in of richting een heuvelachtig parcours in de bossen, dan is een bergschoen jouw keuze.
Categorie A wandelschoenen
Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een lage wandelschoen, geschikt voor wandelingen over vlak en effen terrein. Dit type wandelschoen is ideaal om in Nederland mee over de hei of door het bos te lopen, maar ook om mee op een stedentrip te gaan.
Weet je van jezelf dat je snel last hebt van zweetvoeten? Kies dan voor leren wandelschoenen met een leren zool en binnenwerk. Waar je in ieder geval niet voor moet gaan, zijn wandelschoenen die volledig gemaakt zijn van synthetische materialen. Daarin kan je voet absoluut niet ademen.