Laslijm.nl lijmt heel gemakkelijk alle soorten kunststoffen zoals ABS, acrylglas (Perspex®, Plexiglas®), polycarbonaat (Lexan®) en hard PVC.
Wil je een afvoerbuis, goot, huishoudelijk apparaat, afstandsbediening of ander voorwerp van hard plastic lijmen? Dan is PVC lijm je beste vriend. Deze sterke lijm is waterbestendig. Ook voor het repareren van de kunststof delen van auto- en fietsverlichting wordt dit type kleefsel dan ook veel gebruikt.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall.
Stevig, hard plastic, zoals flessen, emmers, kratten en etensbakjes kun je lijmen met lijm die specifiek ontwikkeld is voor 'polyethyleen' en 'polypropyleen'. Dit materiaal is moeilijk te lijmen, dus verwacht niet dat een gewone lijm voor kunststof zal werken. Koop een lijm die speciaal voor deze materialen bedoeld is.
Gorilla Glue is dé oplossing voor bijna elk project of reparatie. Het is 100% waterdicht en weerbestendig, veilig voor binnen- en buitengebruik, en sterk genoeg om alle elementen van de natuur te weerstaan. Gorilla Glue maakt een superieure binding. Het is de sterkste Lijm op de Planeet Aarde.
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
Waarom het zo moeilijk is om PP en PE te verlijmen.
Verlijming op basis van potentiaalvereffening is bij materialen als PE en PP niet of nauwelijks mogelijk. Het zijn zogenaamde 'Low Surface Energy' materialen (afgekort LSE) waarbij een actief oppervlak ontbreekt.
Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
Zwarte Superlijm of Grijze Superlijm
Vul de scheur of het gat in het kunststof met de gewenste kleur Vulmiddel & Versterkingsmiddel en druppel er Superlijm & Activator op om een supersnelle en supersterke reparatie van kunststof in het zwart of grijs te lijmen.
Met deze PVC lijm kun je PVC buizen, regenpijpen, moffen en fittingen snel en effectief onderling verlijmen. Door invloed van licht en lucht lost de lijm op en zijn de platen samengevloeid. Deze lijmmethode wordt daarom ook wel koudlassen genoemd.
Geschikt voor:
Lijmen: o.a. glas, steen, natuursteen, beton, pleisterwerk, vele kunststoffen, hout, spaanplaat, Trespa®, ijzer, aluminium, zink, staal, RVS en andere metalen, keramische tegels en kurk.
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.
Hiermee kunt u alle kunststoffen lijmen, ook harde Polyethyleen, polypropyleen, polytetrafluoroethyleen (PTFE) en thermoplastische elastomeren soorten en uiteraard ook alle andere materialen zoals, gips, beton, keramiek, rubber, metaal etc.
Bij een korrekte toepassing zijn de verlijmde stukken na een dertigtal seconden gebruiksklaar en waterdicht. Als je langer wilt wachten, dat moet jezelf uitmaken, maar het hoeft absoluut niet. Als de lassingen 100% waterdicht moeten zijn dan niet te spaarzaam lijm op beide stukken aanbrengen.
Tec7 vervangt montagelijm, houtlijm, PU-lijm, siliconenkit, sanitair-siliconenkit, acrylaatkit, butyleenkit. Tec7 hecht op de meeste ondergronden en tast geen kunststoffen aan. Op spiegels (verticale lijmbanen), op natuursteen (bloedt niet door), op polyester, op piepschuim, op vochtige ondergrond, zelfs onder water.
Ideaal voor het verlijmen van kleine oppervlakken. Lijmt bijna alle vaste en flexibele materialen zoals keramiek, leer, rubber, vele kunststoffen (zoals hard PVC, ABS, PS, Plexiglas®, polycarbonaat (Makrolon®) en fenolharsen (Bakeliet®)), porselein, metaal, hout, kurk, vilt en doek (eerst de geschiktheid controleren).
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Anders dan bij hout en papier, kun je plexiglas niet met een reguliere lijm verlijmen, aangezien de platen niet genoeg zullen hechten. Plexiglas moet gelijmd worden met een speciale plexiglaslijm zoals Acrifix acrylaatlijm.
Bewaar PVC lijm op een droge plaats bij een temperatuur tussen de 5°C en 25°C. Als de pot PVC lijm goed is gesloten en juist is bewaard dan heeft de lijm een houdbaarheid van ongeveer 1,5 jaar.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen. Plastic verpakkingen, zoals een lege shampoofles, worden apart ingezameld met blik en drinkpakken.
Het gebarsten plastic lijmen. Gebruik plasticlijm om kleine barsten in plastic te repareren. Als je een barst in plastic dicht wilt maken, dan kun je plasticlijm gebruiken. Deze lijm is speciaal samengesteld om plastic oppervlakken te kunnen lijm.
Start met het reinigen en vetvrij maken van de bumper d.m.v. een krachtige ontvetter. In geval van een scheur of gat kan er versterkingsfolie met hars gebruikt worden om de plastic bumper weer te versterken. Gebruik een speciale bumperplamuur om een scheur, gat of deuk te herstellen tot zijn originele vorm.
Bij een polyester reparatie worden alle beschadigde vezels weggehaald, en het laminaat weer volledig terug opgebouwd door met polyesterhars en glasvezelmat te lamineren. Vervolgens wordt de reparatie afgewerkt.
Een vergelijking tussen PE en PVC
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.