Veel werkzoekende maken nogal wat fouten of missers tijdens hun zoektocht naar een nieuwe baan. Het aanbod van vacatures is de laatste jaren versnipperd geraakt, maar het zoekgedrag is daar niet op aangepast. De juiste zoekkanalen worden niet benut, veel tijd wordt er besteed aan minder zoekkanalen.
Hulp bij het vinden van werk
En lukt het niet om zelf weer werk te vinden? Dan kunt u terecht bij een regionaal mobiliteitsteam (RMT). Een regionaal mobiliteitsteam biedt u gratis hulp om weer aan het werk te komen.
Wanneer het solliciteren even niet wil lukken, doe je er goed aan je sollicitatiestrategie eens kritisch onder de loep te nemen. Daardoor ben je actief bezig je kansen op een leuke baan te vergroten. De eerste stap van de evaluatie is het vaststellen van het moment waarop je het vaakst de mist in gaat.
#4 Je toonde geen interesse in de functie
Het komt vaak voor dat sollicitanten worden afgewezen gebaseerd op het feit dat ze tijdens het gesprek gewoon te weinig interesse toonde. Dit kan met allerlei factoren te maken hebben waar je niet altijd even bewust van bent.
De reden van afwijzing bij het ene sollicitatiegesprek kan de reden zijn dat je wordt aangenomen bij het volgende gesprek. De meest voorkomende reden voor afwijzing is een gebrek aan de juiste vakinhoudelijke kennis. Dit is vaak redelijk eenvoudig te verbeteren.
Mensen die een burn-out hebben gehad, zien vaak daarna in dat helemaal niet alles om werk draait. Er is meer in het leven dan dat. Zoek daarom een nieuwe hobby, zodat je je na werk even op totaal iets anders kunt storten en je werk gemakkelijker kunt loslaten. Wat dacht je van Afrikaanse dansles, breien of yoga?
Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld zeven maanden doen over het vinden van een nieuwe baan. Hoelang je op zoek bent naar een nieuwe baan is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, ervaring, de branche waarin je solliciteert en de situatie waarin je zit.
De beste maand om je vacature online te zetten
Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat de meeste sollicitaties van 2020 zijn verstuurd in april en januari. Oktober, september en november waren vorig jaar juist de minst populaire maanden om te solliciteren.
Een uitdagende baan wordt deels gevormd door de match tussen het soort werk en de persoonlijkheid van de werknemer. Onderzoek toont aan dat elke medewerker over het algemeen behoefte heeft aan een bepaalde functieinhoud waardoor ze voldoende uitdaging ondervinden.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan. Ook is er door de pandemie een sterke (tijdelijke) groei in de vraag naar specifiek personeel als testers, klantenservicemedewerkers en bezorgers.
Uit onderzoek is gebleken dat de meeste sollicitaties worden verstuurd op maandag tussen 10:00 en 16:00 uur. Tijdens werktijd dus. Hoewel je misschien op het eerste gezicht denkt dat het tijdstip in onze digitale wereld niet erg van belang is, blijkt dat wel zo te zijn.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
Wissel niet te vaak van job
Je moet alleen wel oppassen dat je dit niet té vaak doet. Twintig jaar bij één werkgever blijven plakken mag dan niet meer van deze tijd zijn, als uit je cv blijkt dat je om de haverklap van baan wisselt doet je carrière dat ook geen goed.
Ben je bang dat jij niet gaat aarden op je nieuwe werkplek? Realiseer je dan dat je aan veel dingen moet wennen, zoals aan de cultuur van de organisatie, de opdracht die je hebt gekregen en de manier waarop de organisatie in elkaar steekt. Ook je collega's hebben tijd nodig om jou beter te leren kennen.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Een succesvolle terugkeer naar het werk vergt inspanning van werknemer en werkgever. De duur van een burn-out verschilt per individu. Gemiddeld pakken mensen met een burn-out na 55 tot 100 dagen langzaam de draad weer oppakken.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!