Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden. Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper.
Een optie is bindend
Omdat door het lichten van de optie de verkoop automatisch volgt, is het noodzakelijk dat alle modaliteiten van de verkoop (zoals de prijs, betalingstermijnen en voorwaarden) nauwkeurig in de optie zijn opgenomen. De optie is dan ook bindend voor zowel de koper als de verkoper!
Een optie of verkoopbelofte is een eenzijdige verbintenis van de verkoper, waarbij deze zich verbindt om zijn pand gedurende een bepaalde periode aan niemand anders te verkopen. Op die manier krijgt de kandidaat-koper de mogelijkheid om na te denken of hij al dan niet tot de aankoop van het pand zal overgaan.
De optie geeft doorgaans het recht om exclusief te onderhandelen met de koper in kwestie. Misschien heb jij een oogje op een huis waar al een optie op is. Zolang de verkoop niet definitief is, kan je zelf ook gewoon een bod doen. Een optie op een huis is meer gentlemen-agreement dan een juridische afspraak.
Wat betekent onder optie of ovb verhuurd? Als een woning onder optie staat dan is er één of zijn er meerdere kandidaten die de woning willen huren en de benodigde documenten aanleveren. Als je ook in aanmerking wilt komen reageer dan in de woningadvertentie.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
Een optie nemen op een woning
Wanneer een verkoper jou een optie op een woning geeft, gaat hij ermee akkoord om de woning gedurende een bepaalde periode – die wordt onderling afgesproken en duurt doorgaans één tot veertien dagen – niet aan iemand anders te zullen verkopen.
Een optie kun je eigenlijk vergelijken met een reservering. Tijdens de optieperiode krijg je de tijd om uit te zoeken en te beslissen of je deze woning echt wilt kopen. Gedurende deze periode mag de verkoper de woning niet verkopen aan een andere partij. Verder brengt een optie geen verplichtingen met zich mee.
Dit is een eenzijdige verbintenis van de verkoper om niet te verkopen aan iemand anders binnen een bepaalde termijn (bv. 1 week of 14 dagen). Beslis je binnen deze periode te kopen, dan laat je dit schriftelijk weten aan de verkoper. Dit noemt men dan het "lichten" van de optie.
Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst. De fase tussen 'beschikbaar' en 'verkocht onder voorbehoud / verkocht', heet dus 'onder bod'.
Een belangrijk kenmerk van een optiecontract is de afgesproken prijs, ook bekend als de uitoefenprijs. De uitoefenprijs is de vooraf bepaalde prijs waartegen je koopt, in het geval van een call, of je een onderliggend futurescontract verkoopt, in het geval van een Put, als je de optie uitoefent.
Bij een opschortende voorwaarde komt een verkoop (na een bod) pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De verkoop gaat bijvoorbeeld pas door op voorwaarde dat de koper binnen een bepaalde termijn een lening bij de bank krijgt. Als die uiteindelijk geen lening krijgt, dan gaat de verkoop niet door.
opties (meerv.) Nederlandsche handelswoorden uit het Frans (1914): option, vrije keus, voorkeur, premie-affaire.
Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een (voorlopig) koopcontract is getekend maar dat de koop nog niet definitief is. Vaak zijn er voorwaarden gesteld waaraan moet worden voldaan voordat de koop definitief is.
De onderhandse verkoopovereenkomst
Deze overeenkomst, waarin de verkoper zich er toe verbindt om een goed tegen een bepaalde prijs over te dragen aan de koper, noemt men de "onderhandse verkoopovereenkomst" of het "compromis".
De prijs van de optie wordt voor een groot deel bepaald door de koers en de mate van beweeglijkheid ('volatiliteit') van de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde is het effect waar de optie van is afgeleid. Dit kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook een index.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.
'Diverse kosten' van de notaris: de kantoorkosten, zeg maar. Reken tussen de 800 en 1.100 euro (+ btw), afhankelijk van de grootte van de papiermolen. Registratie van de akte bij het hypotheekkantoor: 230 euro.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen.
De koop van een huis is alleen geldig als u een schriftelijk contract tekent. U zit dus niet meteen aan de woning vast als u een bod uitbrengt. Ook niet als u de vraagprijs biedt. Of als u meer biedt dan de vraagprijs.
Bij de status 'onder bod' is de verkoper meestal in verregaande onderhandeling met een potentiële koper. De status 'onder bod' heeft verder geen juridische betekenis; de aankoop van een woning is pas bindend wanneer het koopcontract is ondertekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken.
Het tekenen van de aankoopbelofte is voor de koper bindend. De verkoper is niet gebonden tot een verkoop. Hij heeft een maand de tijd om het bod te aanvaarden of te weigeren. Als het bod aanvaard wordt, ben je gedwongen om de woning aan te kopen.
Deze juridische term wordt gebruikt bij de verkoop van een woning die nog wordt bewoond door de verkoper en waarin hij voor bepaalde tijd (meestal tot zijn overlijden) wil blijven wonen. De verkoopprijs van dergelijke woningen is lager dan de marktwaarde.
Bij een opschortende voorwaarde vangt de werking van een verbintenis pas aan als een toekomstige gebeurtenis heeft plaatsgevonden.