Meng een paar eetlepels azijn en enkele druppels afwasmiddel met een kopje water. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat je de azijngeur niet meer ruikt. Week twee schone doeken in het azijnmengsel en stop ze in de schoenen. Laat de schoenen een nachtje staan et volià: je stinkende schoenen zijn weer als nieuw!
Azijn neutraliseert geurtjes en bestrijdt de bacteriën in schoenen. Meng gelijke hoeveelheden witte azijn en water en giet dit in een sprayflacon. Spray de oplossing in de binnenkant van je schoenen na gebruik en laat ze opdrogen.
Stop je sandalen in een plastic zak en laat ze een nachtje in de diepvriezer zitten. Zo bevries je de bacteriën die geurtjes veroorzaken! De verse schil van een sinaasappel, pompelmoes, citroen of limoen doet wonderen voor stinkende sandalen.
Laten we beginnen met waarom schoenen gaan stinken. Een schoen zit vol huidschilfers, vuil, schimmels en dode bacteriën. En die laatste 2 zijn de grote veroorzakers van stank. Door het lopen worden onze voeten warm en dat is een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en bacteriën om zich te ontwikkelen.
Stinkende sportschoenen kunnen vaak gewoon in de wasmachine gewassen worden. Hierna elke keer voor je ze gaat dragen inspuiten met een schimmeldodende spray of behandelen met talkpoeder met menthol. Draag altijd katoenen sokken, liefst niet met de blote voeten in je schoenen!
Als je last hebt van zweetvoeten is het belangrijk om de juiste schoenen te dragen. Schoenen van leer zijn hiervoor de beste keuze. Leer ventileert namelijk goed, doordat het een natuurlijk product is dat goed vocht opvangt. Synthetische schoenen kun je daarom beter niet dragen als je vaak last hebt van zweetvoeten.
Elk type azijn kan gebruikt worden, vooral appelazijn. Meng een halve kop azijn met 6 tot 8 kopjes warm water. Laat je voeten weken gedurende 10 tot 15 minuten. Wel fijn om daarna even je voeten wassen met zeep, om van de azijngeur af te komen.
Was je voeten twee keer per dag, eventueel met antibacteriële zeep, en droog ze goed af. Je kan ook afwisselen met warm en koud water voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat je de juiste sokken draagt van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol.
Gebruik wat zacht schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, handzeep of babyshampoo en los een beetje schoonmaakmiddel op in lauw water. Gebruik een oude tandenborstel om de binnenzool zachtjes schoon te borstelen. Gebruik een schone doek om de binnenzool droog te deppen.
De diepvries is één van de ultieme redmiddelen wanneer jij last hebt van stank producerende schoenen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes zijn namelijk absoluut geen fan van lage temperaturen. Stop jouw schoenen in een afgesloten plastic zak en plaats ze minimaal 24 uur lang in de vriezer.
Zweetvoeten zijn voeten die snel vochtig worden door transpiratie. Er bevinden zich meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten. Normaal zweet je via je voeten ongeveer 0.25 liter vocht per dag. Bij zweetvoeten kan deze hoeveelheid meer zijn.
Ja je leest het goed: je schoenen 'invriezen'. Dit werkt echt heel erg goed. De bacteriën die de stinkende geur in jouw schoenen veroorzaken, gaan dood bij hele hoge, maar ook bij hele lage temperaturen. Stop je schoenen in een afgesloten plastic zak en laat ze een dag in de vriezer zitten.
Geef je voeten een opfrisbeurt met de Kruidvat Anti-transpiratie Voetspray. De spray met menthol vermindert transpiratie en geeft verkoeling. Daarnaast gaat hij een vervelende geur tegen en helpt uitdrogen van je huid te voorkomen.
De schoen die ademt
Dit betekent dat water en vocht van buitenaf niet naar binnen kan treden, maar vocht (bijvoorbeeld transpiratie) van binnenuit wel naar buiten kan treden. Je schoen is zo dus echt 'ademend'.
Waar je zweet is afhankelijk van je gemoedstoestand
Tijdens fysieke inspanning zweten we over de hele huid, tijdens emotionele spanning alleen via de handpalmen, de voetzolen, de oksels en het voorhoofd.
Was ze niet op een te hoge temperatuur, 30 graden is perfect. Gebruik het ECO-wasprogramma of de stand voor fijne was. Wasverzachter is niet nodig en wees spaarzaam met wasmiddel, je schoenen hebben niet veel nodig in de wasmachine. Let op met centrifugeren.
Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk. Als het goed is, ruiken je kleren een stuk frisser als ze uit de machine komen.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.