Is Stevia veilig bij diabetes? Stevia heeft geen invloed op de bloedsuiker en het geeft geen calorieën. Het is veilig te gebruiken door mensen met diabetes.
Sukrin (erythritol) komt van nature voor in peren, meloenen en champignons. De zoetstof wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie van glucose. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is uitermate geschikt voor diabetici.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12)Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Het drinken van veel dranken met suiker vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker. Ook alcohol doet veel met je bloedsuiker.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Hoeveel stevia of erythritol mag ik gebruiken? De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviolglycosiden (stevia) is vastgesteld op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Voor erythritol geldt geen aanvaardbare dagelijkse inname.
Er zijn er dan nog geen bijwerkingen. Het kan een goede tussenstap zijn om suiker te vervangen door Stevia. Het beste is om te wennen aan een nieuwe, minder zoete smaak zodat uiteindelijk ook Stevia niet meer nodig is.
Suikervervangers: een goed alternatief
Kokosbloesemsuiker, Rijststroop, Agavesiroop, Palmsuiker, Honing en zoetstof uit Stevia vormen gelukkig een uitstekend alternatief voor suiker. Ze smaken vaak even zoet, maar bevatten minder of geen koolhydraten.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Stevia mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden. Het is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Het is niet omdat stevia uit planten gehaald wordt en dus 'natuurlijk' is, dat het onbeperkt kan gebruikt worden.
Hoewel honing de bloedsuikerspiegel niet zo sterk beïnvloedt als tafelsuiker, moet het toch met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met diabetes type 2. Om de aandoening te minimaliseren, zouden mensen met diabetes Diabetici koolhydraatrijk voedsel moeten beperken.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Als je de stevia met een vijzel of blender verpoedert dan staat 1 theelepel (2 gram) stevia-poeder gelijk aan de zoetkracht van 8-16 theelepels suiker.
Is stevia gezonder dan suiker? Hoewel stevia een E-nummer (E960) heeft, is zuivere stevia gezonder dan suiker. De zoetstof bevat vrijwel geen calorieën en heeft geen effect op je suikerspiegel.
Een voordeel van aspartaam ten opzichte van stevia is dat aspartaam alle suiker in een product kan vervangen, frisdranken met aspartaam bevatten hierdoor nagenoeg geen calorieën. Stevia heeft bij wat hogere concentraties een dropachtige nasmaak. Dat verandert de smaak van een product te veel.
Veel mensen weten dat stevia een stuk gezonder is dan gewone suiker. Dit komt doordat de zoetstof vrijwel geen calorieën bevat en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarom kunnen mensen die een dieet volgen of diabetes hebben, de producten nuttigen waar de zoetstof in is verwerkt.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Neem geen Mars, ontbijtkoek of mueslireep. Dat komt omdat deze producten niet alleen koolhydraten bevatten, maar ook vetten en eiwitten. Vetten en eiwitten vertragen de opname van glucose en dat wil je natuurlijk juist niet bij een hypo!
Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers. Of jij het beste kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten is erg persoonlijk, vraag daarover advies aan een diëtist.