Een ossenhaas, ook wel bekend als tournedos, is een biefstuk afkomstig van de haas van het rund. Het is het mooiste en malste stuk van het rund. De ossenhaas bevindt zich halverwege de rug van het rund en staat bekend om de zeer fijne structuur en de goede smaak.
Ossenhaas: het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden.
Tournedos is gesneden biefstuk van de ossenhaas. Het is een dikke, 'kleine' biefstuk van gemiddeld 125 gram. De naam is afgeleid van de twee Franse woorden tourner (draaien) en dos (rug). Het wordt ook wel gezegd, dat het 'achter de rug' van de klant werd afgesneden van andere delen van het rund.
Wat is het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas? Er is geen verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas. Het zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.
Tournedos wordt uit de ossenhaas gesneden en wordt daarom ook wel haasbiefstuk genoemd. De ossenhaas zit in de rug van het rund, in de buurt van de lende. Het is een langwerpig stuk vlees zonder werkende spieren. Het vlees bevat weinig vet en is slechts licht gemarmerd.
Prijs: Vanwege de malsheid en de populariteit is ossenhaas vaak een van de duurdere stukken rundvlees. Gebruik: Ossenhaas kan in verschillende vormen worden geserveerd. Een bekend gerecht is de 'tournedos', een medaillonvormig stuk vlees gesneden uit het middelste, dikste deel van de haas.
Hoe smaakt Entrecote? Entrecote is een soort biefstuk met een rand die aan de zijkant blijft zitten nadat hij is gebakken.Het smaakt beter dan tournedos omdat er meer smaak aan zit dankzij het vet.
Het belangrijkste verschil ligt in de malsheid, vetgehalte en smaak. Biefstuk heeft van nature meer marmering en vet, wat resulteert in een rijkere smaak en sappigheid. Ossenhaas daarentegen is magerder en heeft een delicate, boterachtige smaak.
De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.
De verschillende delen van de ossenhaas
Van een hele Ossenhaas worden verschillende delen gebruikt. Zo snijden we van het dunste gedeelte Ossenhaaspuntjes. Deze worden veelal gebruikt in wok gerechten. De Tournedos is wellicht het meest heerlijke en malse deel van de ossenhaas.
Dus Wagyu A5 is de hoogste kwaliteit en daarbij ook het duurste vlees. De bijzondere marmering van dit vlees wordt gewaardeerd op een BMS score tussen de 1 en de 12. Hierbij is een score van 12 de hoogst haalbare. Het vereist veel kennis van deze dieren en het voer wat ze krijgen om dit te bereiken.
Ongeveer vier procent van al het vlees van een rund is biefstuk. We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De 'gewone' Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas.
Een tournedos is een mager stukje vlees. Het brengt relatief weinig vet en calorieën aan, maar wel belangrijke essentiële voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitaminen B3 en B12 en de mineralen ijzer en zink in een goed opneembare vorm.
Wat is de beste steak? Smaken verschillen maar over het algemeen worden de steak van de rundsoorten Black Angus en Wagyu als het allerbeste ervaren. Dit komt door de rijke vet marmering, wat bijdraagt aan een overheerlijke smaak. Daarbij hebben deze runderen een zeer malse structuur.
€35.00 Per Kilo
Het meeste malse onderdeel van het rund, een biefstuk zo zacht als boter. Het bevind zich in de binnenzijde van de rug in de achtervoet.
Het stuk van de koe waar de lekkerste biefstukken (ook wel steaks) vandaan komen is de lende. Deze is onderverdeeld in de (1) dikke lende en de (2) dunne lende. De lende is het stuk dat zich achter op de rug van de koe boven op de ribben van het rund bevindt.
Het prijskaartje
Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo. Er zijn echter enkele redenen waarom het zo duur is.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe.
Lomo al trapo ossenhaas
Ossenhaas (of runderhaas) is een prachtig mals en zacht stuk vlees. De ossenhaas is door de fijne structuur en weinig bindweefsel het mooiste stuk vlees van het rund. Voor dit recept kun je voor een gehele Ossenhaas gaan of een deel er van.
De diamanthaas lijkt wat vorm betreft op de ossenhaas, maar is een stuk kleiner. Door de vorm is verwarring ontstaan en werd de diamanthaas 'ossenhaas voor de Joden' genoemd. De diamanthaas is het meest malse stukje vlees uit de schouder en ligt boven op het schouderblad.
Ossenhaas kun je rare, medium-rare, medium of doorbakken eten. Het is net wat je lekker vindt. Bij een rare tot medium bereiding haal je de meeste smaak uit het vlees.
Over het algemeen wordt ribeye vaak beschouwd als malser dan veel andere biefstuksoorten vanwege zijn marmering en oorsprong uit een minder bewogen deel van het rund. Echter, hoogwaardige biefstuksneden zoals tournedos of ossenhaas kunnen net zo mals zijn als ribeye.
Omdat ribeye steaks een spectaculaire smaak hebben, is de ribeye vaak het nummer één deelstuk voor veel rundvleesliefhebbers over de hele wereld. Als we het hebben over malsheid, is de entrecote niet ver verwijderd van de ribeye steak. In feite liggen deze twee stukken vlak naast elkaar.
De filet pur of ossenhaas bevindt zich op de rug bij de lende van het rund. Uit deze runderfilet worden onder andere de Chateaubriand, Tournedos en Filet mignon gesneden. In zijn geheel kan de filet pur als braadvlees bereid worden.
Wat is malser een Bavette of Picanha? Een Bavette is minder mals dan een Picanha. Een bavette heeft een intense biefstuksmaak, maar kan soms moeilijk te kauwen zijn door zijn dikte en de nerf waartegen hij gesneden is.