Wanneer een beweging pijn doet, zelfs als die beweging onderdeel is van een frozen shoulder behandeling, moet u die beweging niet meer uitvoeren.Vermijd ook het te ver optillen van uw arm. Dat kan de geboekte vooruitgang van de frozen shoulder behandeling geheel teniet doen.
Bij een frozen shoulder is het schoudergewricht beperkt in alle bewegingsrichtingen. Deze beperking wordt veroorzaakt door een ontsteking van het gewrichtskapsel. Dit kapsel verhardt en krimpt waardoor de schouderfunctie beperkt is en stijf aanvoelt.
Mag ik werken met een frozen shoulder? Dat kan.
Bij een frozen shoulder raakt het kapsel beperkt en is bewegen vaak erg pijnlijk. Geef de schouder voldoende rust en ga zeker in de beginfase van deze aandoening niet oefenen, omdat er dan naast pijn in de schouder ook pijn in het sleutelbeengewricht kan ontstaan.
In het kort: Bij een frozen shoulder heb je pijn in de schouder, vaak uitstralend naar de bovenarm. De pijn wordt steeds erger en je schouder verstijft. Het doet eerst alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust.
Slaaphouding frozen shoulder
De meeste patiënten met een frozen shoulder kunnen moeilijk een comfortabele slaaphouding vinden. Met een frozen shoulder kunt u het best slapen door op uw rug te gaan slapen. In deze houding zult u de minste pijn ervaren.
Een frozen shoulder is een klacht welke langdurig kan aanhouden, minimaal 6 weken tot zelfs 2,5 jaar.
Wandel je frozen shoulder weg
Daarom begin je het beste met wandelen. Stop je handen niet in je zakken maar laat je armen lekker loshangen. Je schouders bewegen dan automatisch mee. Als je al wat verder bent in het genezingsproces kun je ook gaan zwemmen en lichte fitnessoefeningen doen.
Daardoor kunt u uw arm vaak beter bewegen. En bewegen is belangrijk om te voorkomen dat uw schouder stijf wordt. De prik werkt meestal 6 tot 12 weken. Daarna kunnen de klachten wegblijven, maar ze kunnen ook weer terugkomen.
Op een MRI-scan is het ontstoken en het gezwollen schouderkapsel wel goed te zien. We vragen een MRI alleen aan om andere aandoeningen uit te sluiten. Een echo is meestal voldoende om een frozen shoulder vast te stellen.
Oorzaak frozen shoulder
Zo weten we dat de aandoening tussen de 40 en 70 jaar voorkomt. Op eerdere of latere leeftijd is zeldzaam. Bij vrouwen komt de aandoening vaker voor. Verder kunnen schildklierproblemen, diabetes, de ziekte van Parkinson of hartaandoeningen de kans op een frozen shoulder vergroten.
Een frozen shoulder is een gevolg van een infectie van het kapsel, een geïnfecteerd kapsel is stijf en belemmert het bewegen. De oorzaak van de infectie kan onder andere komen door een val of een ontwrichte schouder, een peesontsteking of slijmvliesontsteking aan de schouder.
Een frozen shoulder geneest vanzelf. Dit kan een paar maanden tot 3 jaar duren. Het is belangrijk om de schouder te blijven bewegen. Een fysiotherapeut kan u leren om uw arm en schouder beter te bewegen.
Oorzaak frozen shoulder:
Mensen hebben 3-4% kans op het krijgen van een frozen shoulder, meestal krijgt de niet dominante zijde een frozen shoulder. Daarbij is het zeldzaam dat een frozen shoulder 2x ontstaan aan dezelfde zijde.
Een injectie met cortison kan u snel van de ergste pijn afhelpen. Het middel cortison is een sterk ontstekingsremmend medicijn.
Een behandelde 'frozen shoulder' kan terugkomen . Blijvende verstijving van de schouder. Plexitis (irritatie van zenuwen), met verlengde pijn tot gevolg.
Uiteraard willen patiënten met een 'bevroren schouder' zo snel mogelijk van de pijn af en hun schouder weer volledig kunnen gebruiken. Behandeling door een osteopaat kan de klachten verminderen en zorgen voor sneller herstel.
Acupunctuur als therapie kan zeer succesvol zijn bij de behandeling van (schouder)pijn omdat het de doorbloeding en doorstroming bevordert van het aangedane gebied. Het kalmeert en stimuleert daarnaast ook de geest die een belangrijke rol speelt in de verwerking van pijn.
In het geval van niet-inflammatoire ziekten kan ook warmte helpen bij het verlichten van schouderpijn. Vooral bij gespannen spieren wordt warmtetherapie vaak gebruikt om de spieren te ontspannen en daardoor de pijn aan te pakken. Voor pijn als gevolg van spanning kan ook een methode zoals biofeedback nuttig zijn.
Wanneer u veel last heeft van schouderpijn of andere schouderklachten kan een schouderbrace vaak een behulpzame oplossing zijn. Een schouderbrace stabiliseert het gewricht en vermindert de schouderklachten. Hierdoor krijgen de spieren rondom de schouder meer rust en hebben deze meer tijd om te herstellen.
Slapen op de rug, waarbij de gekwetste arm met een kussen wordt ondersteund, geeft het meeste verlichting van pijnklachten aan de schouder. Zorg hierbij wel voor een kussen dat voldoende nekondersteuning biedt, om te voorkomen dat de schouderklachten overgaan in nekklachten.
Bij veel pijn in uw schouder, kunt of durft u uw arm soms niet meer te bewegen.Uw schouder kan dan vast gaan zitten. We noemen dat een stijve of bevroren schouder (frozen shoulder). Een stijve schouder kan binnen een half jaar tot 1 jaar vanzelf overgaan.
De ontsteking van de rotatorenmanchet veroorzaakt zwelling en pijn. Meestal zit deze aan de voorkant en op de kop van de schouder. Soms voelt u de pijn pas als u de arm zijwaarts beweegt. Ook het laten zakken van de arm vanuit een opgeheven positie kan erg pijnlijk zijn.