Omdat de olie- en gasindustrie een cyclische sector is, zal het aandeel Shell in economisch mindere tijden niet optimaal presteren. Door de afhankelijkheid van olie- en gasprijzen kunnen fluctuaties daarin bovendien altijd leiden tot bovengemiddelde aandelenkoersschommelingen.
Cyclische aandelen zijn aandelen waarvan de koersen sterk meebewegen met de staat en cyclus van de economie. Dit houdt in dat koers van deze aandelen stijgt wanneer de economie groeit en daalt wanneer de economie krimpt.
Eén van de kenmerken van defensieve aandelen is dat ze goed presteren in een recessie of economische neergang. Daarnaast zijn defensieve aandelen niet volatiel. De aandelenprijs schommelt weinig vergeleken met andere aandelen en een lage volatiliteit is dus typisch voor defensieve aandelen.
Cyclische waarden zijn waarden waarvan de verkoop en de winsten beïnvloed worden door de economische context of door de prijsevolutie op de internationale markten. Hier vinden we verschillende subsectoren: automobiel, grondstoffen, chemie, energie, industrie, cyclische consumptie.
Een defensief aandeel is een aandeel waarvan de koersevolutie weinig gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Als het slecht gaat met de conjunctuur houden de koersen van defensieve aandelen normaal gezien beter stand dan die van cyclische aandelen.
Beleggen in aandelen van Shell lijkt momenteel een goede keuze vanwege de mindere periode die nu achter de rug is. Shell maakt weer winst dankzij de stijgende olieprijzen en dat betekent ook gunstiger tijden voor beleggers.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Er zijn twee type Shell aandelen uitgegeven: "A" en "B" -aandelen. De “A” -aandelen zijn eigendom van de voormalige Koninklijke Nederlandse vennootschap en worden verhandeld op de AEX, terwijl de “B” -aandelen worden verhandeld onder de voormalige Shell Transportation & Trading Plc op de LSE.
Zo doen 'waardeaandelen' (aandelen van ondernemingen die relatief laag zijn gewaardeerd, al wat langer bestaan en niet zo snel groeien) het vaak beter dan groeiaandelen als de economie minder snel groeit en de rentes stijgen.
Een turnaround is een bedrijf dat vanuit een nare positie opnieuw boven water weet te komen. Kan het betrokken bedrijf bevestigen, dan weekt dit een groter dan gemiddeld stijgingspotentieel voor het aandeel los. Met beloftes kan op een groot koerspotentieel worden gemikt, doch hier is wel wat meeval mee gemoeid.
Neutraal (gemiddeld risico): Je belegt 50% aandelen, 50% obligaties of spaargeld. Offensief (hoog risico): Je streeft naar een hoog rendement. Om dat te bereiken kun je best veel risico lopen. Bijvoorbeeld 75% aandelen, 25% beleggingen met een lager risico of spaargeld.
3M is één van de bedrijven met de langste historie van dividendbetalingen en behoort dan ook tot de lijst van dividend aristocrats. Het verhoogde voor maar liefst 66 jaar op rij het dividend. Momenteel betaalt 3M $1,48 per kwartaal uit, wat bij de huidige koers van $146,42 neerkomt op een dividendrendement van 4,04%.
Een dividenduitkering wordt goedgekeurd op de Algemene Vergadering. Als er een dividend uitgekeerd wordt, dan moet u het effect in portefeuille hebben de dag voor ex-dividenddatum om recht te hebben op het dividend. De volgende dag gaat het aandeel ex-dividend en daalt de koers meestal ongeveer met het dividendbedrag.
Het aandeel Shell is de grote winnaar in de AEX dit jaar tot nu toe. De reden is evident: de olieprijs. Maar ondanks de forse stijging is het aandeel nog steeds niet echt duur te noemen.
Onderdelen van het plan zijn de complexe duale aandelenstructuur aanpakken en het hoofdkantoor verhuizen naar Londen. Dat betekent meteen het einde van 'de Koninklijke' want dat adellijke predicaat zal verdwijnen, net als de verwijzing naar Nederland. Royal Dutch Shell zal verder gaan als “Shell”.
Shell wordt geknecht door haar aandeelhouders en heeft aangegeven vast te houden aan haar dividend politiek. De waarde van het aandeel is naar de inschatting van de aandeelhouders nog steeds het grootst als Shell vasthoudt aan de huidige koers van olie en gaswinning.
Aandelen waar relatief veel in wordt belegd zijn onder andere Safran (militaire software en elektronica), Airbus Group (straaljagers, drones en satellieten), BAE Systems (straaljagers, drones, fregatten, onderzeeërs en meer) en Thales Group (raketten, geweren, radarsystemen en ammunitie).
Offensief beleggen is zowat het tegenovergestelde van defensief beleggen. Hierbij wil je door middel van een hoog risico, zo veel mogelijk rendement behalen. Een offensieve belegger wil het vermogen dus flink zien groeien. Wel loop je bij offensief beleggen een groter risico om vermogen te verliezen.
In die situatie doet een traditionele beleggingsportefeuille van aandelen en obligaties het historisch gezien slecht. Beleggen in grondstoffen en goud is vaak de beste strategie, aldus Sean Markowicz van vermogensbeheerder Schroders.