Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.
Appelsap goed voor de gezondheid? Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.
Eet licht verteerbaar en voedingsrijk
Wanneer je iets eet kost het lichaam energie om je eten ook op te nomen. Zelfs ongeveer 10 tot 20 % van de energie gaat naar het verteren van je eten. Tijdens een verkoudheid of griep wil je zoveel mogelijk energie inzetten tegen het virus. Eet daarom licht verteerbaar eten.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Als je misselijk bent is het belangrijk dat je je maag rustig maakt of houdt en laat dit nou een van de gezondheidsvoordelen van gember zijn. Drink bijvoorbeeld gemberthee of verwerk het door je eten - mits je het aankunt om iets te eten. Een gembershot kan wat heftig zijn, dus leng die voor de zekerheid aan met water.
Gember: de één vindt het heerlijk, de ander 'drie keer niks'. Maar bij misselijkheid (door wagenziekte bijvoorbeeld) helpt gember wel degelijk. Dit komt doordat gember de stof gingerol bevat. Deze zorgt ervoor dat het signaal tussen de maag en het 'braakcentrum' in de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt.
Goed gaar gekookte aardappelen, puree met weinig vet, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli, witte rijst. Nieuwe aardappelen zijn zwaarder verteerbaar. Gezeefde peulvruchten indien verdragen. Onder peulvruchten wordt verstaan: witte-, bruine-, en rode bonen, (kikker)erwten, linzen, kapucijners.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Griep duur
Hoewel dit lang lijkt, ben je niet de volledige 5 dagen aan je bed gekluisterd. De symptomen nemen doorgaans na 2 tot 3 dagen af in ernst. Het kan wel tot 3 weken duren voor je je weer helemaal top voelt. Hoelang je thuis moet blijven wanneer je griep hebt, hangt dus af van hoe je je voelt.
Tip 1: Neem rust!
Rusten betekent vooral dat je lichamelijke inspanning vermijden. Neem dus lekker een keer de lift in plaats van de trap en zeg je sporttraining voor vanavond een keertje af.
De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.