Heraldiek of wapenkunde is de gewoonte die in onder meer in de loop van de twaalfde eeuw in Europa is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan.
Heraldiek of wapenkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van wapens.
In de heraldiek wordt van oudsher een beperkt aantal kleuren gebruikt: keel (rood), sinopel (groen), azuur (blauw) en sabel (zwart), alsmede metalen (goud en zilver). Daarnaast zijn er bepaalde patronen van een kleur in combinatie met een metaal, het zogenaamde pelswerk. Andere kleuren worden vrijwel niet gebruikt.
In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt.
De wapens van adellijke families worden in Nederland door de overheid beschermd en staan geregistreerd bij de Hoge Raad van Adel. Ook iedereen die niet van adel is kan een wapen aannemen en laten registreren mits het ontwerp voldoet aan de regels van de heraldiek.
Familiewapens worden steevast geassocieerd met adel, kastelen, rijkdom en ridders. Toch duidt een wapen lang niet altijd op een adellijke komaf. In Nederland lieten ook de boeren, burgers en buitenlui via dit soort erfelijke symbolen zien dat ze lid waren van een bepaalde familie.
Hoe ziet een familiewapen eruit? Een familiewapen bestaat in principe uit een schild, helm met helmteken, helmkleden en een wrong (opgerolde doek). Soms zie je ook nog schildhouders, een voetstuk en een spreuk op een lint. Maar het belangrijkste is het schild, dit vond je ook terug in de wapenschildboeken.
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Het rood […] laat het vurige verlangen naar deugd kennen; de kleur van het morgenrood en betekent derhalve overwinnende kracht, triomf en heerschappij; tevens kleur van het recht. Blauw, de tweede kleur, van het hemelblauw afgeleid, betekent trouw, bestendigheid en deemoed.
Geen familiewapen? Geen probleem: je kunt er zo eentje laten maken, à 250 euro. Nagtegaal heeft zich er in gespecialiseerd. ,,Je moet eerst uitzoeken of er al een wapen binnen je familie is.
Onze familiewapen maker heeft honderden sjablonen voor schilden en symbolen. Je kunt in de bibliotheek van onze app als creator bladeren of naar voorwerpen zoeken. Je kunt alle elementen kleuren en combineren. Onze heraldiek generator maakt het heel gemakkelijk om je wapenschilden te maken.
Het wapenschild van het Koninkrijk der Nederlanden toont een leeuw. Een 'lion rampant', zoals dat in de heraldiek heet. Een klimmende leeuw van goud op een veld van azuur, die we niet in zijn hemdje laten staan.
Het oppervlak van het schild wordt het veld genoemd. Alles wat daarop voorkomt noemt men stukken. De beschrijving van het schild heet met een mooi woord de blazoenering. Die moet zeer precies zijn: een heraldisch tekenaar moet hieruit zonder voorbeeld het wapen kunnen reproduceren.
Heraldiek – Familiewapens en wapenschilden. Het begrip heraldiek betekent wapenkunde, wapenleer of leer van de familiewapens.
Blazoen definities
naamw. Uitspraak: [bla'zun] Verbuigingen: blazoen|en (meerv.) 1) teken, meestal in de vorm van een gekleurd schild, als symbool voor een familie of een land Voorbeeld: `een leeuw en een kroon in het blazoen van de provincie`S...
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Vroege geschiedenis
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Uitgangspunt is dat geen verwarring tussen beide mag ontstaan. Een wapen bestaat altijd uit een schild en een helm met helmteken, wrong en helmkleden. Eventueel kan een (persoonlijke) wapenspreuk bij het wapen opgenomen worden. Een motto, leus of spreuk hoort in een banderol of lint onder of boven het wapen.
Parochieregisters en registers van de burgerlijke stand online. De website van het Rijksarchief maakt meer dan 36,4 miljoen pagina's genealogische bronnen (parochieregisters en burgerlijke stand) toegankelijk. Miljoenen akten gratis in uw woonkamer toegankelijk.
Oorspronkelijk hadden heren en ridders een uniek wapenschild. In de late 12e eeuw hadden deze wapens steeds meer prestige verworven en gingen zonen het wapen van hun vader gebruiken, soms ongewijzigd. Zo ontstond het familiewapen.
Een populaire vorm van cartografie was het tekenen van de gewesten in de vorm van een leeuw. Deze kaartvorm wordt een "Leo Belgicus" genoemd. Op de keerzijde van het kruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw is de leeuw van het rijkswapen afgebeeld.
Wapens en nationale emblemen zijn symbolen die door landen worden gebruikt om hun eigen identiteit uit te drukken. Zie ook het overzichtsartikel Heraldische wapens van de wereld en de categorie:Vlag naar land.
De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.