Bij zonneallergie reageert uw huid overgevoelig op ultraviolette straling (uv-straling). Uv-straling zit in zonlicht, maar ook in licht van de zonnebank. Het kan zomaar ontstaan, terwijl u voorheen altijd goed tegen de zon kon. Meestal krijgt u de huiduitslag als uw huid nog niet gewend is aan zonlicht.
Maar het kan ook ontstaan na een bezoekje aan de zonnebank, of zelfs als je achter glas in de zon hebt gezeten. Op de momenten dat zonneallergie optreedt, is je huid nog niet gewend aan de sterke uv-straling, waardoor het overgevoelig kan reageren. Dit gebeurt meestal al een paar uur nadat je in de zon bent geweest.
Welke klachten geeft zonneallergie en hoe ziet zonneallergie eruit? Zonneallergie kan er verschillend uitzien. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen, ontstaan bultjes die jeuken, blaasjes of roodheid en de huid wordt dik. Deze plekken ziet u op de huid die in de zon is geweest, zoals de armen en het gezicht.
Hoe lang duurt een allergische reactie op de huid? Het akelige, pijnlijke gevoel van 'gewone zonnebrand' verdwijnt meestal na een paar luttele dagen. Zeg zo één tot drie dagen. Terwijl de symptomen van zonneallergie tot wel 10 dagen kunnen aanhouden.
Hoe weet uw dermatoloog of u zonneallergie heeft? Lichttesten zijn testen om te zien of uw klachten door zonlicht komen en zo ja, welke golflengte van het zonlicht (uv A of uv B) verantwoordelijk is voor de klachten.
Zonneallergie komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype: lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen. Het gaat vanzelf weer over, meestal binnen een paar dagen.
Laat je huid als je overgevoelig bent voor zonlicht ook altijd rustig wennen aan het begin van het seizoen, en bouw de blootstelling aan de zon een beetje op. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF 30 met een goede uv-A-bescherming. Zonneallergie wordt namelijk vooral veroorzaakt door uv-A-straling.
antihistaminica oraal: Cetirizine tabletten - werken antiallergisch. Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
Andere allergische reacties kunnen ook verward worden met zonneallergie. Het meest bekende voorbeeld is bereklauw. Wanneer de huid in aanraking komt met bereklauw in combinatie met zonlicht ontstaat er ook een allergische reactie die kan lijken op zonneallergie.
Bij een zonneallergie heeft de persoon vooral veel last van jeuk terwijl de persoon met een zonverbranding klachten heeft van pijn, zwelling en warmte op de aangedane huiddelen. Bij een heftige zonverbranding kan zelfs koorts en ziektegevoel ontstaan.
Sommige mensen zijn erfelijk belast met zonneallergie, maar het kan ook ontstaan onder invloed van andere factoren, zoals door medicatie, cosmetica of planten zoals brandnetel.
Epidemiologie Zonneallergie komt voor bij 10 tot 20% van de westerse bevolking. Bij mensen met een licht huidtype is de prevalentie hoger dan bij mensen met een donker huidtype. Bij vrouwen komt zonneallergie twee keer vaker voor dan bij mannen.
En als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat je er elke zomer opnieuw last van hebt. Als je in de zon zit, kun je uitslag over je hele lichaam krijgen. En als je eenmaal zonneallergie hebt, kun je verwachten dat je er elke zomer opnieuw last van hebt.
Miliaria profunda is de ergste vorm van allemaal. Na de uitbraak blijven de bultjes zo'n 5-6 weken bestaan ondanks alle maatregelen die getroffen worden. De plugjes die diep in de huid zijn ontstaan door de verstopping moeten namelijk vanzelf uitgroeien en afgestoten worden. Dit proces duurt dus enkele weken.
Kies voor een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming die getest is op de meest gevoelige huid, zoals het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, de experts op het gebied van een gevoelige huid.
Om klachten te verminderen kun je zelf een aantal dingen doen, zoals zorgen voor goede hygiëne, de uitslag met rust laten en het gebruiken van pH-neutrale zeep. Als de uitslag niet vanzelf wegtrekt of extreme vormen aanneemt, raadpleeg dan je (huis)arts of een dermatoloog.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Behandeling van warmte-uitslag is meestal niet nodig, omdat de rode warmtebultjes meestal snel verdwijnen als je in een koele, droge omgeving bent. Koude kompressen, verkoelende gels of verkoelende talkpoeders kunnen de jeuk verminderen. In ernstigere gevallen zijn crèmes met corticosteroïden nodig tegen de ontsteking.
Maar het enige dat echt snel helpt tegen zonneallergie in Spanje is een injectie met cortisonen (meestal in de bil), en dat 2 of 3 dagen achter elkaar. Alleen bij volwassenen. Na 2, meestal 3 dagen is de huid weer helemaal rustig.
Urtizon Complex kopen bij Holland & Barrett.
Een prettige aftersun crème of gel is daarbij een aanrader. Kies bijvoorbeeld voor de Ladival Aftersun Gel. deze zorgt dat de geïrriteerde huid gehydrateerd wordt en kalmeert, waardoor je dus minder last zal krijgen van jeuk en andere vervelende symptomen.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.