Hackers kunnen je telefoonnummer gebruiken om spam- of sms-berichten te verzenden, bijvoorbeeld om je te vragen om geld over te maken naar een bepaalde rekening. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met wie je je telefoonnummer deelt en om geen persoonlijke informatie te verstrekken aan onbekende personen.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Iemand kan zich als je voordoen om je IP-adres te bemachtigen. Je internetprovider kan je IP-adres aan anderen vrijgeven. Criminelen die je naam op sociale media kennen, kunnen je provider contacteren en zich als jou voordoen of gebruik maken van een vishing-aanval om je persoonlijke gegevens te stelen.
Hackers die je IP-adres weten te achterhalen, kunnen heel gemakkelijk je ISP vinden.Vervolgens kunnen ze een phishing-aanval gebruiken om zich voor te doen als een overheidsfunctionaris en jouw persoonlijke gegevens op te vragen.
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw identiteitsbewijs daarom niet zomaar kopiëren.
Bijvoorbeeld bij illegale arbeid, mensensmokkel, drugshandel, witwassen van geld en allerlei vormen van fraude. Door een identiteit te stelen, kunnen criminelen op naam van iemand anders spullen kopen zonder te betalen, communiceren of illegaal werken.
Als hackers toegang hebben tot jouw gegevens en apparaten kunnen ze helaas een heleboel dingen doen. Zoals: Je geld stelen en een creditcard of bankrekening openen op jouw naam. Het doen van online aankopen op jouw naam.
Tips om een scam te herkennen
Pas op voor berichten, e-mails en telefoongesprekken van onbekende contacten die vragen om een financiële transactie of er een aanbieden. Een scammer biedt je bijvoorbeeld geld om een bedrijf dat je niet hebt bezocht, op Google Maps te beoordelen of een review daarvoor te plaatsen.
Criminelen misbruiken uw BSN nummer om identiteitsfraude te plegen. Met uw persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd (bijvoorbeeld via phishing), kunnen bankrekeningen geopend worden om aankopen op krediet te doen, of om crimineel geld naar door te sluizen.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
In verband met privacy wetgeving is het niet mogelijk om een gebruiker van een mobiel nummer te achterhalen. Vaak staan deze ook niet in het telefoonboek opgenomen.
Wellicht krijgt u er regelmatig mee te maken: u wordt gebeld door een onbekend 06-nummer. Dit betekent in ieder geval dat het gaat om een Nederlands telefoonnummer. Maar wie u precies belt, dat blijft onduidelijk. Heeft u iets besteld, dan kan het de bezorger zijn.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Als je vreemde pieken in je gegevensgebruik opmerkt, kan dit wijzen op spionage-apps. Als iemand je mobiele telefoon bespioneert, gebruikt diegene het netwerk om de verzamelde gegevens over jou te downloaden. Als je om de een of andere reden je gegevensgebruik niet bijhoudt, begin daar dan meteen mee.
Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Het was in 2020 al veel in het nieuws was, maar de Fraudehelpdesk meldde meer dan 8000 gevallen in 2021. Maar ook in 2022 werd er nog duizenden malen melding van gemaakt.
Zo herken je vriendschapsfraude
Vriendschapsfraudeurs gebruiken een valse naam en foto's. Een tip om de echtheid van foto's te checken: Gebruik Google Search. Vindt die meerdere versies van de foto met verschillende namen? Dan heb je te maken met een fraudeur.
Telefonische phishing is een social engineering-techniek, waarbij een crimineel iemand telefonisch probeert te manipuleren om vertrouwelijke informatie af te staan of bepaalde acties uit te voeren. Het meest bekende voorbeeld is de Microsoft-helpdesk-oplichting.
Een listige moderne variant van de bankoverval is hacken. Digitale bankrovers kunnen computers besmetten met een virus en op die manier de beveiligde omgeving van internetbankieren overnemen. Op die manier kan een bankrekening van een nietsvermoedende rekeninghouder worden geplunderd.
Zodra de cybercriminelen je kaartnummer en je response codes hebben, kunnen ze zich aanmelden in jouw banktoepassing en frauduleuze overschrijvingen uitvoeren. NIET WAAR! : Een bedrag van 0,01 euro overmaken voor een IBAN bankverificatie is niet veilig.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Elk telefoonnummer is door criminelen makkelijk te imiteren (spoofen). Dat het nummer waarmee je gebeld wordt écht van het betreffende bedrijf lijkt, zegt dus niets. Hang op. Twijfel je, bel dan zelf naar het officiële nummer.
De kans op identiteitsfraude met alleen het BSN is zoals aangegeven klein. Het BSN is een zogenaamd 'informatieloos' nummer en wordt alleen door de overheid gebruikt bij de verwerking van persoonsgegevens en in contact met de burger. Het is in het geval van een datalek niet nodig om het BSN te veranderen.