Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
Als men beslag legt op een voertuig moet de deurwaarder dit beslag inschrijven in ons kentekenregister. De inschrijving zorgt dat men een voertuig niet meer op naam kan zetten van iemand anders. We noemen dit een tenaamstellingsblokkade. Een beslag op een voertuig kan men ook weer stopzetten.
Ben je in binnen de EU geboren en is het autobedrijf in bezit van een RDW machtiging, dan kan het autobedrijf de auto te naam stellen. Hiervoor heeft het autobedrijf een rijbewijs nodig (van de eigenaar van het bedrijf) en een OTT-code. De OTT-code ontvang je van ons samen met de leaseovereenkomst.
Wanbetalers van motorrijtuigebelasting worden aangepakt. De Belastingdienst en de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) gaan een zwarte lijst opstellen. Wie daar op staat kan geen nieuwe kenteken op zijn naam overschrijven.
Als u een schuld niet betaalt en er is een vonnis of een dwangbevel, dan mag de deurwaarder beslag op uw auto leggen. Wanneer u laag of geen inkomen heeft, dan kunnen wij u helpen om de verkoop van uw auto na beslag door de deurwaarder te voorkomen.
Je kan inloggen op de site van het RDW met je DigiD. Daar kan je zien hoeveel auto's je op naam hebt staan, alsmede welke geschorst zijn en tot wanneer.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft.In principe geldt er geen limiet.
Heb je geen idee meer waar het eerste deel van de tenaamstellingscode is, of ben je het tweede deel van de code kwijt? Zonder de volledige code kan je je auto niet verkopen of overschrijven. Gelukkig kan je hiervoor wel bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) aankloppen.
U kunt een spoedprocedure (kort geding) starten waarbij u de rechter vraagt het beslag op te laten heffen. U doet dit bij de voorzieningenrechter van de rechtbank waar het beslag is aangevraagd. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
Nadat het beslag is ingeschreven in het kentekenregister, is het niet meer mogelijk voor de eigenaar om het voertuig over te schrijven. Op het kenteken zit namelijk een zogenaamde “tenaamstellingsblokkade”. Vóór 1 april 2021 kon een voertuig waarop beslag is gelegd, gewoon worden overgeschreven op een andere naam.
Niet in bedrijfsvoorraad
Bij het item 'Tenaamstellen mogelijk' staat dan een 'nee'. Zo wordt de koper beschermd tegen een eigenaar die zijn auto met een beslag erop wil verkopen. Heft de deurwaarder het beslag op, dan verdwijnt de tenaamstellingsblokkade en kan de eigenaar het voertuig weer verkopen.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode. De kosten voor het overschrijven van een kenteken bedragen € 11,40.
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan.
Staat er vanuit fiscaal oogpunt een limiet op de goederen die u jaarlijks tweedehands mag verkopen via de websites? Er staat sowieso geen limiet op de goederen die u elk jaar via het internet mag verkopen. Zolang die verkopen kaderen in het normaal beheer van uw privévermogen, moet u geen belastingen betalen.
Dat hangt af van de waarde van uw auto. Is die meer waard dan € 3.500,-, dan telt het meerdere als vermogen.Komt u daardoor uit boven de vermogensnorm, dan moet u de auto verkopen.
Bent u verhuisd of is uw naam veranderd? Dit hoeft u niet aan ons door te geven. Als u de wijziging doorgeeft aan uw gemeente, dan passen wij de gegevens automatisch aan in het kentekenregister. Wij hebben een automatische koppeling met de Basisregistratie Personen (BRP).
Als u een auto gaat kopen, moet u het kenteken op uw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Na de overschrijving bent u verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, een WA-verzekering en de apk goedkeuring.
Voor een voertuig met een geschorst kenteken betaalt u geen WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting. Ook is de algemene periodieke keuring (apk) niet nodig.
Hoe vaak mag je een auto schorsen? In principe kun je een auto zo vaak of zo lang schorsen als je wilt. Het schorsen gaat wel per periode van maximaal 3 jaar. Als je een auto dus langer wilt schorsen moet je de schorsing verlengen en weer opnieuw betalen.
U kunt kiezen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en de schorsing gaat in op de dag dat u deze aanvraagt. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Tijdens de schorsing hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar mag u ook niet op de openbare weg komen met uw motorrijtuig.