0,5 kg krachtvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag, en bij (zeer) zware prestaties: ca. 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Van nature zijn paarden 60 tot 80% van de tijd bezig met eten.
Merries die melk produceren hebben juist veel eiwit nodig. Daarom zit de hoeveelheid eiwit in een goede merriebrok op dertien tot vijftien procent. Deze energie uit vet komt langzaam vrij in het lichaam en is dus uitermate geschikt voor duursporters zoals endurancepaarden en dressuurpaarden.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Een van de grootste voordelen van graanvrij paardenvoer is het minimaliseren van de opname van suiker en zetmeel. Suiker en zetmeelrijke granen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel van het paard.
Een paard of pony heeft dagelijks 1,5 - 2,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht nodig. Voor een volwassen paard van 600 kg is dit dus tussen de 9 en 15 kg aan ruwvoer. Ruwvoer levert vezels en deze hoeveelheid is nodig voor een goede werking van het gehele spijsverteringsstelsel van je paard.
Alle paarden hebben ruwvoer nodig, daar is iedereen het over eens. Ruwvoer is noodzakelijk om het paard gezond te houden. Gras, hooi, of kuilvoer hoort in elk rantsoen thuis. Vandaar dat het zo belangrijk is ruwvoer aandacht te geven.
Krachtvoer heeft een hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Die voedingsstoffen zijn nodig als het paard moet werken, want uit ruwvoer alleen haalt hij dan onvoldoende energie. Maar ook een paard dat niet hoeft te werken heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig voor de vitaminen en mineralen.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot. Ongeveer 60% van de sportpaarden hebben hier last van, vaak onopgemerkt door hun eigenaren.
Een baal kost rond de €4,- per stuk. Krachtvoer kost ongeveer €15,- per maand. Dit is echter erg situatie-afhankelijk, omdat sportpaarden en grotere paarden meer eten dan paarden die voor de hobby bereden worden, vaker stilstaan of kleiner zijn.
Veruit het meeste krachtvoer wordt in Nederland aangeboden in de vorm van brok, ook wel biks genoemd. Hierbij worden de granen geperst tot makkelijk te voeren grove staafjes. Aan brok is vrijwel altijd melasse toegevoegd, een restproduct bij het maken van suiker.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
De aanbevolen hoeveelheid biksvoer per dag is: 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geef niet teveel konijnenvoer, want dan wordt er niet genoeg hooi gegeten!
Probeer een paard of pony die moet aankomen energierijke en goed verteerbare voeding te geven. Kies daarom voor krachtvoer, waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn (pelleteren in brokken en poffen in muesli's), zoals Pavo EnergyControl en Pavo SportsFit.
Paard heter maken, maar niet dikker
Ruwvoer blijft natuurlijk altijd de belangrijkste basis. Wat betreft krachtvoer kun je kiezen uit muesli of brokken met meer koolhydraten (suiker en zetmeel) als snelle energiebron of voer met een hoger vetpercentage voor langwerkende, langzaam vrijkomende energie.
Luzerne staat bij veel paardeneigenaren bekend als een waardevolle bron van voedingsstoffen. Het is een zeer veelzijdig voermiddel voor paarden en pony's, wat in diverse rantsoenen aangeraden wordt. Luzerne is een vlinderbloemige plant die rijk is aan eiwitten.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Antwoord: Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Paardenbrokken, ook wel bekend als biks voor paarden, is de meest gevoerde vorm van aanvullend krachtvoer voor je paard. Dit geperst brokje dient als energieaanvulling op het dagelijkse ruwvoermenu en is een rijke bron van voedingsstoffen.
Een balancer, zoals Pavo Vital, is geschikt voor paarden die alleen ruwvoer of daarnaast weinig krachtvoer krijgen. Supplementen; tijdelijke aanvulling bij speciale situaties. Krachtvoer in de vorm van brokken (ook wel biks genoemd), zoals de basissportbrok Pavo Condition, Pavo AllSports en Pavo EnergyControl.
Ruwe spelt is een rustgever voor de maag en darm omdat het verhoudingsgewijs t.o.v. andere granen veel meer vezels bevat die bijdragen aan een gezonde microbiële balans in de maag en darmen en het bevat, net als haver, de goede gluten.