Het doel van een sliphalsband is om jouw hond te corrigeren. Doordat zo'n halsband strakker om de nek gaat zitten, wanneer jouw hond aan het trekken is, kan je hem dus corrigeren. Je wilt hiermee het trekken van jouw hond tegengaan en dat jouw hond zich beter en rustiger gaat gedragen.
Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen. Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden.
Met een sliplijn heb je geen honden halsband of hondentuig nodig. Aan het uiteinde zit namelijk een lus die je om de nek van de hond doet. Op het moment dat de hond trekt zal de lus om de nek strakker komen te zitten wat als vervelend wordt ervaren door de hond. Het is dus een corrigerend hulpmiddel tegen het trekken.
Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt. Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk.
Zorg ervoor dat de lus groot genoeg is voor de kop van uw hond. Bij sliplijnen is het de bedoeling dat deze hoog op de nek worden gedragen. Wanneer de lus op zijn plek zit moet deze even kort worden aangetrokken zodat deze strak om de nek zit. Autobench.nl biedt de sliplijnen van Animal Boulevard aan.
Stap voor stap leren lopen zonder trekken aan de lijn
Zoek een omgeving zonder afleiding en houd veel kleine, hondensnacks bij de hand. Kies iets dat hij écht heel lekker vindt! Blijf heen en weer of in cirkels lopen. Blijf je hond belonen als hij blijft volgen.
De beste manier om jouw hond aan de lijn te leren lopen is door te beginnen in een omgeving waar het dier weinig afleiding heeft. Loop bijvoorbeeld een paar rondjes door de tuin of neem het dier mee naar een rustige plek. Zo heeft jouw hond alleen oog en aandacht voor jou.
Concluderend kunnen we dus stellen dat de beste halsband en riem een standaard halsband met gesp of kliksysteem is in combinatie van een riem van 1 tot 1,5 meter (geschikt voor jouw hond, qua grootte en gewicht).
De slipketting was ook bedoeld om te corrigeren, dus wanneer de lijn strak kwam te staan dan gaf je een ruk aan de slipketting en dit zou ervoor moeten zorgen dat je hond weer naast je kwam lopen en dan hing de lijn weer los.
Dan is deze anti trek riem je beste optie om je hond te leren netjes met je mee te lopen zonder trekken. De anti trek riem is de beste optie omdat je je hond het trekken niet afleert maar het netjes aan de riem lopen aanleert en aanleren is makkelijker dan afleren.
Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.
Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft. Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek.
Als geleiding aan hals of kop gebruik je de riem die de trainer jou adviseert. Flexilijnen, slipkettingen en prikbanden zijn verboden.
De Hunter Retrieverlijn is een universele moxonlijn van 170 cm lang met aan het uiteinde een hengsel. Honden kunnen met behulp van deze Retriever Lijnen snel aangelijnd worden, waardoor dit de ideale lijnen zijn voor honden die graag loslopen.
Een Martingale halsband is gemaakt met twee lussen. De grotere lus gaat om de nek van de hond en de riem wordt bevestigd aan de kleinere lus. Als de hond probeert te trekken, trekt de spanning aan de riem de kleine lus strak. Dit maakt de grote lus kleiner en strakker om de nek, om ontsnappen te voorkomen.
Deze verstelbare hondenriem wordt ook wel Politielijn of trainingslijn genoemd. Aan de lijn zijn meerdere ogen en twee musketonhaken bevestigd zodat je de hondenriem in mum van tijd op maat kan maken. Doordat je de hondenriem op maat kan maken is deze ideaal voor tijdens de training én om je hond mee uit te laten.
Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt. Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband "behoorlijk leed veroorzaakt" bij de hond.
Maat. De slipketting is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De ketting heeft een dikte van 2,5 mm, 3 mm of 3,5 mm en een lengte van 45 cm, 50 cm, 55 cm of 60 cm. Het is belangrijk om voor uw aankoop goed te kijken naar de halsomvang, het formaat en de kracht van uw hond.
Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing. Een tuigje omvat de borstkas van de hond. Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om.
Een Y-tuig zorgt voor optimale bewegingsvrijheid van de schouders en belemmert geen spieren als de hond beweegt. De schouders kunnen vrij bewegen en het hondentuig zit niet in de oksels. Y-tuigjes zijn voor honden prettige tuigen om mee te lopen.
Er zijn zogenoemde 'anti-trektuigen' op de markt: dit is een hondentuig met een horizontale borstband met een ring aan de voorkant. Aan deze ring maak je de riem vast en de hond trekt daardoor minder. Dit type hondentuig wordt vaak gezien als dé oplossing tegen trekken, vooral bij een grote en sterke hond.
Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op. Wanneer de hond met je meeloopt en zonder spanning op de riem loopt, kun je hem belonen. Ook op deze manier leert de hond dat trekken averechts werkt en hem niet zal brengen waar hij heen wil.
Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep. Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te 'verkennen'.
Dan kan het zijn, zeker in de eerste paar maanden, dat je hond tijdens de wandeling gaat zitten. Zo kan hij op zijn gemak, om zich heen kijken en alle indrukken verwerken die er op dat moment zijn. Als alles verwerkt en veilig verklaart is, staat hij op en loopt hij gewoon weer verder.