Bij een ruggenprik maakt u de geboorte van uw baby bewust mee, en al tijdens de operatie kunt u uw baby zien, horen en aanraken. U heeft tijdens de operatie geen pijn; wel voelt u soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd. Een enkele keer reikt de verdoving iets hoger dan alleen uw onderlichaam.
We maken de huid van uw onderrug schoon. Als dat nodig is, verdoven we de plek waar u de ruggenprik krijgt met een prikje. U krijgt een injectie met een dunne naald onder in uw rug. Meestal doet dit geen pijn.
De eerste dagen na een keizersnede
Je krijgt pijnstillers en zo nodig medicijnen tegen misselijkheid. De verpleegkundige vraagt regelmatig hoeveel pijn je hebt. Als het nodig is, kan de pijnmedicatie op tijd worden aangepast. De verpleegkundige controleert ook regelmatig je bloeddruk, hartslag en temperatuur.
Bij een keizersnede zijn verschillende vormen van verdoving mogelijk: een ruggenprik (regionale verdoving) of een volledige narcose (algehele anesthesie). Als het kan wordt er meestal gekozen voor een ruggenprik. Bij een ruggenprik wordt alleen het onderste deel van je lichaam verdoofd.
De ruggenprik moet helemaal uitgewerkt zijn voordat u naar huis kunt. Ook moet u een keer naar het toilet zijn geweest.
Hoe snel mag je weer naar huis na bevalling met een ruggenprik? Nadat je een ruggenprik heeft gehad, reageer je tijdelijk wat minder snel en zal je vaak nog geadviseerd worden om een dagje in het ziekenhuis blijven. Na de bevalling worden de epidurale katheter en de blaaskatheter verwijderd.
Bij thuiskomst kan je gewoon onder de douche. In bad gaan wordt de eerste twee weken nog even afgeraden. Wacht hier in ieder geval mee totdat de wond niet meer bloedt of er geen wondvocht meer lekt. Na een week worden de hechtingen verwijderd.
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Tijdens fietsen belast je je buikspieren, ook kan je een duizelig gevoel ervaren. Seks is ook te inspannend voor je lichaam en kun je beter nog even uitstellen (2-4 weken). Zwemmen en badderen is ook af te raden in de eerste 2-4 weken. Dit kun je weer doen zodra het bloedverlies gestopt is.
Draag je baby wanneer jij er klaar voor bent
Na een bevalling met een keizersnede heeft je lichaam tijd nodig. Je baby lekker dichtbij je houden kan sowieso en is goed voor de hechting. Neem je tijd om te herstellen en ga niet te snel. Draag je baby in een draagzak of draagdoek wanneer JIJ er klaar voor bent.
Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling. Een keizersnede brengt voor de moeder risico's met zich mee, zoals bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling. De meeste vrouwen krijgen een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.
Als de ruggenprik werkt, voel je geen of bijna geen pijn meer. Soms komt de pijn na een aantal uren toch weer een beetje terug. Je kunt dan extra pijnstilling krijgen via het slangetje in je rug.
Wanneer u een ruggenprik hebt gehad, is uw onderste lichaamshelft verdoofd geweest. Het plassen kan na de ingreep dan soms moeilijk gaan of langer op zich laten wachten. Heel soms gebeurt het dat iemand urine verliest zonder het te merken. Dat gaat meestal vanzelf weer over.
Op de plaats waar wordt geprikt, is geen ruggenmerg meer aanwezig. Er passeren nog wel zenuwbundels, maar slechts weinig zodat er relatief veel ruimte is voor de speciale naald. Een verlamming door een ruggenprik is dan ook bijna onmogelijk.
Uw lichaam is sneller weer fit na het dragen van herstellend ondergoed. Speciaal ontwikkeld voor na een keizersnede. Belly Bandit® is het 1 merk in herstellend ondergoed. Maak een einde aan de afvalberg tampons en maandverband.
Hangbuik na keizersnede
Naast een litteken hebben sommige vrouwen een 'hangbuik' na de keizersnede. Boven het keizersnedelitteken zit dan een laagje vet, dat over het litteken heen hangt. Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen.
Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kun je ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn. De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent.
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Houdt er rekening mee dat het vier tot zes weken kan duren voordat u zich weer aangesterkt voelt. Zwaar lichamelijk werk, zoals stofzuigen, ramen lappen en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijd dit daarom de eerste zes weken na de operatie.
De plek waar u de ruggenprik heeft gekregen kan nog wat gevoelig zijn. Dit gaat na een tijdje vanzelf over. Heeft u op een andere plek rugpijn, dan kan dit komen doordat u tijdens de operatie langere tijd in dezelfde houding heeft gelegen. Deze pijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen.
Bij vrouwen die hun eerste kind kregen steeg het percentage ruggenprikken van 7,7% naar 21,9%. Voor vrouwen die hun tweede of volgende bevalling doormaakten steeg het van 2,4% naar 6,8%. De percentages bevallingen met een vacuümpomp of een keizersnede groeiden niet of nauwelijks.
Sedatie (roesje)
Sedatie betekent 'verlaging van het bewustzijn'. Als u hiervoor in aanmerking komt, kunnen we u, bij operaties waarbij u verdoofd bent door een ruggenprik, een roesje geven. U maakt de operatie minder bewust mee en bent meer ontspannen. Het blijft mogelijk om u tijdens de operatie te wekken.