Pistachenoten bevatten veel belangrijke stoffen, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium). Hartstikke gezond! Tip: eet rauwe pistachenoten, deze zijn onbewerkt en bevatten daarom de meeste vitaminen en mineralen.
Een van de voornaamste redenen waarom pistache noten gezond zijn: ze zijn een uitstekende bron van vitaminen, zoals vitamine E, B1 en B6. In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. Vitamine E helpt onder meer de huid en ogen gezond te houden.
De gezonde skinny nut pistache
Eet je graag noten maar let je daarbij op je calorieën? Dan doe je er verstandig aan om voor een handje (20 stuks) pistachenoten per dag te gaan. Een handje pistachenoten bevat slechts 100 calorieën. Per 100 gram bevatten de pistachenoten ongeveer 603 calorieën.
Het Vlaamse voedingsinformatiecentrum geeft aan dat het dagelijks eten van 30 gram ongezouten noten cardiovasculaire voordelen kan bieden, maar raadt aan niet meer dan een handvol per dag te eten. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad dagelijks 15 gram ongezouten noten.
Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. Als je in balans eet zoals in het Buikvet Burner Programma word je er niet dik van, integendeel. Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda's en dergelijke.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Linolzuur zorgt voor een goede vochtbalans van de huid en voorkomt ontstekingen van de huid. Noten die vooral worden aangeraden voor de huid zijn amandelen, walnoten en cashewnoten.
Pistachebomen zijn moeilijk te verzorgen, ze zijn heel gevoelig. Om noten van goede kwaliteit te krijgen moet hard gewerkt worden. De grond bemesten, en zorgen dat de zon de noten niet verbrandt. Er is maar één oogst per jaar.
Je kunt ze net als andere noten verwerken: uit het vuistje, fijn gehakt als garnering, door salades en andere gerechten, fijn vermalen tot meel, of door ovenschotels. Vanwege de volwaardige eiwitten zijn pistache noten perfecte vervangers voor “ een dagje geen vlees”.
Van alle noten ter wereld, zijn macadamia noten de duurste per kilogram. Dit is het directe gevolg van de grote hoeveelheid tijd die gaat zitten in het rooien van de noten.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Zaden en noten
Snacks zoals gezouten pompoenpitten kunnen tot 9,02 milligram zink per 118 gram pitten bevatten. Ook geroosterde pinda's kunnen veel zink opleveren, ongeveer 6,62 milligram per 100 gram pinda's.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Noten bestaan voornamelijk uit vet, en dan vooral uit goede, onverzadigde vetzuren. Die heb je nodig in je dagelijkse voeding. Het is belangrijk dat je gezonde vetten kiest, zoals die uit noten. Noten en zaden worden gelinkt aan een lager LDL- cholesterolgehalte en een kleiner risico op bepaalde chronische ziekten.
Dit eten vermijd je best wanneer je gewicht wilt verliezen:
Eten vol lege calorieën: voeding die veel calorieën bevat, maar niets gezonds voor je lichaam doet. Denk aan frieten, maar ook deze voedingsmiddelen. Ketchup: Ketchup mag dan wel minder calorieën bevatten dan mayonnaise, het zit boordevol suiker.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Gezonde vetten
Elke dag een handje noten eten zou het risico op bepaalde hartziekten zelfs met 30% verlagen. Daarnaast verlaagt het eten van noten het LDL-cholesterolgehalte, het 'slechte' cholesterol. Hoe lager dit cholesterol is, hoe beter.
Pistaches zitten bijvoorbeeld vol goede stoffen om na uitputting weer op krachten te komen. Amandelen zitten weer vol met vitamine E, magnesium en veel eiwitten waardoor het energiepeil gedurende de dag op goed niveau blijft.