een statisch bed is een bewegend bed zonder lucht erop.
Over het algemeen kan gesteld worden dat 1 liter bewegend bed (bijvoorbeeld Kaldness of Helix) al voldoende is voor een voergedrag van 10 gram per dag.
Bewegend bed filter werking
Een bewegend bed filter bestaat uit plastic balletjes waar bacteriën zich kunnen aanhechten. Schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet worden omgezet in het minder schadelijke nitraat. Hier is echter wel voldoende zuurstof voor nodig.
Voor een bewegend bed van +/- 400 liter inhoud (65 x 65 x 100 cm) een 60 liter per minuut luchtpomp. Voor een bewegend bed van +/- 1000 liter inhoud (100 x 100 x 100) een 80 liter per minuut luchtpomp.
Het filter fungeert als het hart van je vijver, om ervoor te zorgen dat ammoniak, nitriet en nitraten worden afgebroken. Een tricklefilter, ook wel druppelfilter genoemd, is vooral bedoelt voor biologische filtratie en blinkt daar als geen ander in uit.
Een trommelfilter geleid het vuile water door een zeef. Hierbij zit het zeefdoek op een trommel die rond kan draaien, vergelijkbaar met een wasmachine. Is de zeef vuil, dan wordt deze met enkele drukspuitjes schoon gespoten, waarbij het vuile water uit het systeem loopt.
Per 25 Liter Helix kan je tot 175 gram voer verwerken per dag.
Qua filtercapaciteit wordt geadviseerd om een filter te kiezen die minimaal 1% bevat van de vijverinhoud. Doorstroomfilter met meer als één compartiment vormen de categorie van de meerkamerfilters. Het basisprincipe blijft hetzelfde, maar nu stroomt het water door verschillende kamers.
Kaldnes media heeft het maximale actieve oppervlakte beschikbaar voor de bacteriën om te koloniseren, meer dan elke andere vorm van statische media. Het is dit proces dat schadelijke ammoniak en nitriet uit het water verwijdert.
De aanbevolen hoeveelheid voor vitamine K1 voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Heel veel verschillende soorten vijverfilters. Voor siervijvers zijn er twee veelgebruikte filters, met ieder eigen voordelen en nadelen. In praktijk is een drukfilter makkelijker in gebruik, maar een doorstroomfilter is wat beter geschikt voor grotere vijvers.
Vijverfilter met filtermatten
Zorg ervoor dat de ton hoger wordt geplaatst dan het niveau van het water. Op de bodem van de ton leg je de nodige keien. Daarbovenop leg je filtermatten, bioballetjes en opnieuw een filtermat. Daarop komt een laag keramische buisjes en tot slot nog een laatste filtermat.
Conclusie: Wel of niet brood voeren aan Koi? Het is prima om brood te voeren aan Koi. Houdt er rekening mee dat brood voornamelijk bestaat uit koolhydraten, wat niet geschikt is als hoofdvoeding voor Koi. Gebruik brood als tussendoortje of extra als aanvulling op een goed Koivoer.
Bij watertemperaturen tussen de 6 en 10 graden 1 maal per twee dagen met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 10 en 15 graden 1 maal per dag met licht verteerbaar voer. Bij watertemperaturen tussen de 15 en 20 graden meerdere malen per dag.
3 kleine koi (15 tot 25 cm) per kubieke meter water. 1 volwassen koi (40 à 50 cm) per kubieke meter water. 1 jumbo koi (meer dan 70 cm) per 2 m³ water. Voor een koivijver van 19.000 liter water zou ik een filter kiezen die 30.000 liter aankan.
Hoe vaak hij spoelt hangt natuurlijk af van de vervuiling en de flow er over. Hartje zomer maximaal 3/4x per uur hier.
Een trommelfilter kan worden voorzien van filterpanelen met diverse maaswijdtes. Wij raden een maaswijdte aan tussen de 70 en 100 micron. Fijner filteren zorgt niet alleen voor een flinke toename in het aantal spoelbeurten, het zorgt er ook voor dat het biologisch filter minder zal gaan presteren!
De trommelfilter in opmars
Van 80 naar 70 micron en je was weer beter dan je concurrent. Daarbij werd er beweert dat hoe fijner je doek, hoe minder zweefvuil.
Biologisch filter zelf maken
Een biologisch filter bestaat uit niets anders dan een hoeveelheid poreus filtermateriaal (schuimrubber, lavastenen) waarin vuildeeltjes uit de vijver blijven hangen. Hierop gaan vervolgens bacteriën groeien. In een eenvoudige plastic bak kun je daarom ook zelf een filter maken.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Als u de vijverfilter één keer in het jaar schoonmaakt, blijft het filter optimaal werken en kunt u blijven genieten van een gezonde en heldere vijver. Na de herfst is het beste moment om de vijverfilter schoon te maken omdat in deze tijd het meeste vuil in de vijver belandt.
Een groot voordeel van drukfilters is dat ze relatief makkelijk te reinigen zijn. Het schoonmaken van een drukfilter doet u door middel van het schoonmaken van het filtermateriaal dat zich in de drukfilter bevindt. Er zijn drukfilters die u helemaal niet meer open hoeft te maken om het filtermateriaal te reinigen.
Voordelen drukfilter
Met drukfilters heb je weinig onderhoud, spoelen gaat eenvoudig. Drukfilters zijn aan te raden wanneer je met één vijverpomp naast het filter ook nog een fontein, waterval of beekloop wil aansturen.