Aambeien zelf zijn niet gevaarlijk. Ook niet als ze bloeden. Het is niet altijd duidelijk of bloed in uw ontlasting van de aambeien komt, of een andere oorzaak heeft. Bijvoorbeeld een ander probleem aan de anus of in uw darm.
Meestal veroorzaken aambeien bloedverlies.Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven.Tenslotte kunnen aambeien als ze opzwellen ook pijn veroorzaken. Als aambeien onder hoge druk komen te staan, loopt ook de druk in de bloedvaten van de aambeien op.
Veel mensen hebben in hun dagelijks leven last van aambeien. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Soms verdwijnen aambeien na een paar dagen, soms duurt het weken tot zelfs maanden voordat de aambeien weg zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de aambeien, de klachten en wat je zelf doet om de aambeien te verhelpen. Zo helpt het om vezelrijk te eten en voldoende water te drinken.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
Voorbeelden zijn vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème. Zinksulfaat werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Ook zinkoxidezetpillen kunnen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
Gezwollen aambeien zijn kwetsbaar. Ze beschadigen makkelijk door bijvoorbeeld harde ontlasting. Ook kunnen de aambeien kapot gaan. Dit merkt u aan wat helderrood bloed in de ontlasting of op het toiletpapier.
Aambeien genezen vaak vanzelf. Hoelang dat duurt verschilt bij iedereen. Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Aambeien zijn meestal onschuldig en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Om klachten te voorkomen of aan te pakken is het belangrijkste om er voor te zorgen dat je stoelgang regelmatig is en de ontlasting zacht. Dit kun je doen door: Voldoende te drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
Aambeien kunnen bloedverlies, jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Het kan dan aanvoelen alsof er iets uit jouw anus komt en je kunt moeite hebben met het afvegen na het poepen.
In overleg met uw chirurg is er gekozen voor inspuiten, afbinden of dichtschroeien van uw aambeien. Ook kunnen combinaties van deze behandelingen worden uitgevoerd. Tijdens de behandeling neemt u plaats op een speciale onderzoekstafel. De behandeling duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
In verband met de pijn vindt deze operatie meestal onder algehele anesthesie plaats of na verdoving van de onderste lichaamshelft via een ruggenprik. Bij de poliklinische behandeling is geen verdoving of narcose nodig.Toch kan bij de behandeling met rubberbandjes een onaangenaam en pijnlijk gevoel optreden.
Aambeien, ook “hemorroïden” of “speen” genoemd, zijn het gevolg van de uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke zachte weefsel in de anus (inwendige aambeien). Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk rond de anus.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Een aambei is een bobbeltje aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat). Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
Niet te lang staan of zitten. Met lang staan of zitten kun je druk uitoefenen op de anus. Dit kan aambeien veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Probeer je lichaamshouding zo veel mogelijk af te wisselen.
Door stress kun je problemen krijgen met je spijsvertering, waardoor de druk op de anus verhoogd kan worden. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Om de pijn tot een minimum te beperken, moet u elke dag minstens 10 minuten een warm waterbad nemen. U kunt ook op een warme waterfles zitten om de pijn van externe aambeien te verlichten. Als de pijn ondraaglijk is, gebruik dan een pijnstiller, zalf of crème om de brandende pijn en jeuk te verlichten.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen. Soms zijn aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een pijnlijk en/of branderig gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden of jeuken aambeien, komt er vocht uit of raken ze ontstoken.
Als je merkt dat Theranal te sterk of te weinig werkt, raadpleeg dan je arts of apotheker. Gebruik dit geneesmiddel niet langer dan 14 dagen zonder een arts te raadplegen. Theranal kan tijdens de zwangerschap en lactatie uitsluitend in overleg met de arts worden gebruikt. Lees voor gebruik de volledige bijsluiter.