Hoe moet je ingevroren pasta ontdooien? Je kunt pasta rustig in de koelkast laten ontdooien en vervolgens opwarmen. Wij adviseren om het proces van ontdooien achterwegen te laten en het direct in de magnetron of pan op te warmen.
Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
We raden aan om alle sauzen in een pannetje op een laag vuurtje op te warmen. Bologneses kunnen in de microgolfoven op de juiste stand ontdooid worden, maar ook hier raden we pan en vuur aan. Regelmatig omroeren is ook hier de boodschap. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen, wel nog maximum 1 nacht in de koelkast.
In de magnetron
Dek je restje pasta af met een grotere kom of met plastic folie, zodat je een soort stoomeffect krijgt. Verwarm de pasta in 1 minuut op middelhoge stand, en verwarm eventueel steeds 30 seconden langer tot de pasta goed warm is.
Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is. De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden.
Als je haast hebt, kun je de bevroren pasta in een pan met kokend water doen en meteen koken. Het belangrijkste is dat je de pasta niet langer dan 1-2 uur op kamertemperatuur laat staan. Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur, en die maken je eten snel onveilig.
En dan … opwarmen
Zorg ervoor dat voedsel dat ingevroren geweest is, steeds goed tot in de kern verwarmd wordt – of dat nu gewoon in de pan, in de oven of in de microgolfoven is. Een kerntemperatuur van 60°C is veilig volgens het FAVV – dit kun je meten met je keukenthermometer.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden. Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
In de microgolfoven (5 à 10 minuten)
In de magnetron kun je vlees ontdooien binnen de 5 of 10 minuten, maar je moet voorzichtig zijn. Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
De pastasaus uit de vriezer halen. Bij diepvriesbakken gewoon de bak op het aanrecht laten ontdooien. Bij zakken kun je deze beter eerst op een diep bord leggen om te laten ontdooien. Bij het ontdooien kan de saus namelijk wat vochtiger worden.
Een koeltas met diepvrieselementen blijft wel een dagje koud. Maar je kunt ook vlees meenemen dat buiten de koelkast bewaard kan worden, zoals rookworst of vlees in blik ...
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Doe de spaghetti in een magnetron bestendig bakje met deksel en verwarm de spaghetti op vol vermogen voor ongeveer 1 minuut. Roer de spaghetti goed door en herhaal de vorige stap tot dat de spaghetti volledig is opgewarmd.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.