Gebraden kalkoen is lekker met een Chardonnay, Pinot Gris of een volle Pinot Noir.
Wil je een rode wijn schenken bij kalkoen, ga dan voor een Pinot Gris of Pinot Grigio. Gebruik je een vulling van, bijvoorbeeld kastanjes, dan past een fruitige Merlot ook goed bij kalkoen. De beste wijn-spijs combinatie ontdek je natuurlijk alleen maar door ze zelf te proeven.
Drink je graag witte wijn, kies dan een rijke, boterige en houtgerijpte Chardonnay. Hou je van rood, ga dan voor een wijn met rijpe fruittonen en een vriendelijk karakter. Bijvoorbeeld Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, blends uit de Rhône of Languedoc of een Beaujolais Cru.
Een gerecht met Confit de Canard is nog lekkerder met een mooie bijpassende wijn. Een stevige en volle witte wijn kan zeker (bijvoorbeeld een Chablis of Sancerre) maar nog beter passen een rode Pinot Noir of een Marsala. Vooral een goede Pinot Noir lijkt gemaakt voor Confit de Canard.
Wijn bij confit de canard | Bij dit volle, stevige en vette gerecht heb je goeie opties. Kies afhankelijk van je bijgerechten, seizoen of bui, voor een frisse, sappige lichte rode wijn als tegenhanger. Een Pinot Noir – of frisse Sangiovese doet het heel goed als je er een frisse salade bij kiest.
Tamme eendenbout/ Confit de canard
Denk aan een krachtpatser uit de Cahors of Bergerac, of – iets zwoeler van smaak – een heerlijke malbec uit Mendoza. De tannines die je in deze wijnen vindt, smelten prachtig weg bij het vettige vlees.
Kip, het meest gegeten stukje gevogelte, heeft van zich zelf een malse en lichte smaak. Gebruikt u niet al te veel specerijen en sauzen dan serveert u kip in de basis het beste met een lichte en fruitige witte Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Viognier, bij voorkeur zonder houtrijping.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Wijnen & gerechten
Bij kip passen pinot noir in rode wijn en chardonnay in witte wijn. Bij piepkuiken wordt best gezocht naar de fijnste varianten daarvan. Suggesties in rood: Chambolle-Musigny, Savigny-les-Beaune, Pernand Vergelesses, jonge pinot noir uit Nieuw-Zeeland.
Traditioneel zijn dat voor rood Pinot Noir uit Bourgogne en een Cru du Beaujolais, maar Spätburgunder, Pinot Noir d'Alsace, Côte du Rhône, middelzware Grenache of Cinsault kunnen ook.
peper: met kruidige wijnen als Shiraz/Syrah. Hier passen ook Saté en BBQ saus goed bij. rode wijn: met Cabernet Sauvignon of mooie blends met o.a. deze druif, denk aan fruitige Merlot of Pinotage.
Een Franse Merlot, een Saint Emilion en een Bordeaux de Merdoc zijn over het algemeen echte aanraders. Die laatste is vooral geschikt voor kip in rode wijn met dragon.
Welke wijn bij gele curry met kip? Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Zo is de bekende "vol-au-vent" beter gediend met een romige chardonnay, terwijl kip in tomatensaus het prima kan vinden met een barbera, montepulciano of sangiovese uit Italië, of een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei of uit Provence.
In tajines worden vaak veel aromatische kruiden gebruikt zoals kurkuma, gember- en paprikapoeder of kruidenmengsels als ras-el-hanout. Een leuke wijnkeuze daarbij is een Pinot Noir uit Chili, een Merlot uit Marokko of, wit, een Duitse Riesling.
Wijn bij Gans Gebraden gans heeft namelijk een heerlijke pittige en stevige smaak met veel body! Bij gans kunt u dan ook veel krachtige en volle rode wijnen als Cabernet Franc, Syrah, Sangiovese, Salentein, Valpolicella, Côtes du Rhône, Chianti Classico, Zenato, Merlot of Pinot Noir perfect combineren.
Denk aan Chardonnay, Pinot Blanc, Weissburgunder en Silvaner/Sylvaner. Een volle, fruitige rosé uit de Rhône, Spanje of Portugal kan ook. Bij een rode wijn is het van belang dat hij soepel en fris overkomt, zoals Pinot Noir, Spätburgunder, Beaujolais en lichte versies van Côte du Rhône, Dolcetto of Zweigelt.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Het zachte vlees en dito smaak van konijn vraagt om een niet te dominante wijn, zoals een Côtes du Rhône Villages, Côtes du Ventoux, Côtes du Lubéron, carmenère uit Chili. Bij een bereiding met tomaat past een Italiaanse sangiovese, montepulciano of barbera.
Deze salade van eendenborst gaat heel goed bij rosé champagne. Het fruitige van de champagne komt mooi terug in de bramenvinaigrette, maar combineert ook enorm goed bij rosé gebakken eendenborst. De Parmezaanse kaas is een all-time favo bij Champagne.
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.