Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Je anti-aanbakpan gaat hoogstens 5 jaar mee
Als je er goed voor zorgt tenminste. De allergoedkoopste pan is vaak niet de beste, maar de duurste kopen wil dus niet zeggen dat die pan voorbij de 5 jaar meegaat.
Vijf jaar is zowat de gemiddelde levensduur van een antikleefpan. De bruine schijn van de laag is op zich geen probleem – die is het gevolg van het bakken met olijfolie of boter, maar doet in principe niks af van de kwaliteiten van de pan. Als eten er begint in aan te bakken verliest ze echter wel haar functie.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Keramisch: Als je een keramische koekenpan goed verzorgt, gaat hij jarenlang mee. Dankzij de gladde, keramische anti aanbaklaag hoef je haast geen boter of olie te gebruiken. Perfect voor de gezondere maaltijden dus. Gietijzer: Een gietijzeren pan gaat lang mee, is robuust en houdt warmte goed vast.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Stone coating is sterker dan een keramische antiaanbaklaag. Ze zijn qua bodem ook volledig veilig, er kunnen geen giftige stoffen of metalen vrijkomen. Je kunt de pan verwarmen op hoge temperaturen. Door deze stone coating zijn sommige van deze koekenpannen zelfs wasmachinebestendig (kijk op de verpakking)!
Een pan van plaatstaal is een superkrachtige pan die erg geschikt is voor hoge temperaturen. Deze gezonde pannen doen het erg goed op inductie. De duurzame plaatstaal koekenpan bijvoorbeeld bevat géén giftige en schadelijke stoffen.
De pannen van Greenpan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Verwijder eventuele etiketten. Nieuwe pannen voor het eerste gebruik afwassen in heet water met mild afwasmiddel, afspoelen en afdrogen. Alle grepen van roestvrij edelstalen pannen zijn hittebestendig en ovenvast. Kunststof grepen, stelen en knoppen zijn hittebestendig en beperkt ovenvast tot 160° Celsius.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Tip 2: schakel de temperatuur terug
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Pan met antiaanbaklaag schoonmaken
Een pan afwassen met afwasmiddel beschadigt de antiaanbaklaag. Je kan zo'n pan dus beter schoonmaken met alleen heet water en een afwasborstel en dan drogen met keukenpapier. De vetlaag wordt zo verwijderd, maar de antiaanbaklaag blijft.
Wat zijn de beste merken voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft.
Een aantal producenten van tefal gebruikt de stof PFOA bij de productie. PFOA kan daarbij in het milieu terecht komen, en wordt zo nu en dan ook in meetbare concentraties aangetroffen in tefalpannen. Het is een giftige en waarschijnlijk kankerverwekkende stof.
Als je pan nog bruikbaar is, kun je die naar de kringloopwinkel brengen. Een anti-aanbakpan met beschadigde beschermlaag is niet meer bruikbaar. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
Het enige puntje waar je rekening mee moet houden is dat de koekenpan een vlakke bodem moet hebben; zo wordt de warmte goed overgebracht. Voor sommige recepten heb je zowel de oven als het fornuis nodig. Je begint op het vuur, later moet het gerecht de oven in om verder te garen.
De Heritage serie van Tefal bevat de beste kwaliteit koekenpan die Tefal te bieden heeft. Zowel de binnen- en buitenkant van de pan zijn voorzien met de sterkste anti-aanbaklag, de Titanium Excellence. Dit is een grote plus voor de levensduur van de pan, waar je met normaal gebruik zeker flink wat jaar mee mag doen.
Dit zijn dé vijf pannen die je nodig hebt:
Steelpan. Braadpan. Koekenpan. Grillpan.
Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.