Je mag de ganzeneieren dus niet zomaar uit de nesten meenemen. Een stuk makkelijker is het om de ganzeneieren bij je poelier of toko te bestellen.
In het voorjaar zoeken de grauwe ganzen hun broedplaatsen in rietkragen en -velden of zelfs in het weiland. De boeren hebben veel last van de ganzen, die de weilanden stukmaken en onderpoepen, en voor hen zijn de ganzen een plaag.
Die legt in haar leven ongeveer 400 eieren. Dat betekent dat een ei grof geschat iets meer dan 1 eurocent kost. Daar moeten ook nog de onkosten van de legkippenhouder worden bijgeteld. Om die terug te verdienen moet hij voor elk ei 6 tot 6,5 eurocent krijgen.
De smaak van een ganzenei is wat sterker dan van een kippenei, dat komt voornamelijk door de grote dooier. Bewaar ganzeneieren op een koele plek en maak de buitenkant schoon om te voorkomen dat andere voedingsmiddel die in de buurt liggen besmet worden met de bacteriën van het ei.
Een ganzenei kun je bereiden net zoals een kippenei, de kook- en baktijd is ongeveer dubbel zo lang. Je kunt een ganzenei ook gebruiken in bereidingen zoals het bakken van een cake of het maken van advocaat. Reken hiervoor ongeveer 1 ganzenei voor 3 kippeneieren.
Het prikken van ganzeneieren is, naast jacht en afvangsten, een beheermaatregel die de verdere aangroei van ganzenpopulaties beperkt. Deze brochure geeft een kleine handleiding van hoe je eieren prikt.
Ze legt om de dag een ei, soms al vanaf januari, maar meestal vanaf maart. Als de gans broeds wordt, is het moment aangebroken om te bepalen hoeveel eieren zij mag uitbroeden. De kans op het breken van eieren is groter naarmate er meer eieren in het nest liggen. Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.
De broedduur van ganzeneieren is ongeveer 31 dagen. De temperatuur is tijdens het gehele broedproces 37,5 graden celsius en de als ze aangepikt zijn 37.3 graden. Vanaf de 3e dag t/m de 29e dag gaan we de eieren minimaal 3x per dag keren. Het vochtgehalte in de broedmachine moet zo rond de 45 % R.V.
Uitblazen doe je zo:
Ben je door de schil heen, steek dan wat dieper de dooier stuk. Maak aan de andere kant van het ei ook een gaatje. Maak één gaatje iets groter dan het andere. Blaas door het kleinste gat voorzichtig de struif uit het het ei (vang dit op in een schoon bakje en bak er een lekkere omelet van).
Ganzen kunt u kopen bij een fokker.
Goedkoper verpakt
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
In Nederland broeden ze in moerasgebieden (in de Oostvaardersplassen spelen ganzen als grazende diersoort een hoofdrol) tot op verkeersknooppunten. De vogels overwinteren vooral op boerenland, meren, uiterwaarden en grote natte natuurgebieden.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen. Dat moet wel agressief overkomen en dus maakt het veel geluid', legt Majoor uit.
Het bevindt zich vaak in boomholtes of onder struik/boom bij water. Broeden ook in oude nesten van blauwe reigers, ooievaars en, tot diep in bos, van buizerds en haviken. Broedduur 28-30 dagen, jongen (nestvlieders) na 65-70 dagen vliegvlug.
Wel rekening mee houden dat het ongeveer 30 dagen duurt voor ze uitkomen. Ook goed uitzoeken wat je moet doen tijdens het broeden. Het is een stuk lastiger dan het uitbroeden van kippeneieren.
Eitjes uit de koelkast gaat prima hoor, mits je ze ook regelmatig gekeerd heb. Zelf heb ik in het voorjaar ook eitjes vanuit de koelkast onder de kip gelegd, omdat ze door de warmte niet buiten de koelkast te bewaren zijn.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Omdat de dooier vaak donkerder is dan die van een kippenei, wordt het gebak ook geler.
Broedeieren van eenden kopen
Koop broedeieren van eenden het liefst bij ervaren fokkers met mooie foktomen. Let op de bovenstaande kenmerken van een goed broedei. Kom direct in contact met fokkers of koop de eieren bijvoorbeeld via marktplaats.
De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze begin oktober aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken.
Groenvoer zoals sla, andijvie, witlof en gemaaid gras mag je altijd bijgeven. Tijdens de winterperiode kan je een graanmengsel bijgeven zodat de ganzen wat extra vet krijgen. Ganzen die aan de leg zijn, geef je best schelpengrit bij om aan de calciumbehoefte te voldoen. Voor ganzenkuikens is er opfokvoer op de markt.
Ganzeneieren zijn ongeveer 3 keer zo groot als een kippenei en de schil is wat dikker. Je dient vaak dan ook iets harder te tikken om het ei open te krijgen. Het eigeel heeft een volle en prachtige kleur.