Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval.
Cd- en dvd-hoesjes kunnen bij Het Warenhuis worden versnipperd en afgevoerd. Grote zakken vol met korrels en snippers worden verzameld en kunnen worden omgesmolten tot herbruikbaar plastic.
Als muziek-cd's of dvd's met (kinder)films nog goed zijn, kun je ze ook naar de kringloopwinkel brengen of verkopen, bijvoorbeeld op een website voor tweedehands spullen. Op sommige plaatsen worden cd's in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden ingezameld.
Check welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Zowel voorwerpen van zacht als hard plastic kun je weggooien bij het restafval. Plastic voorwerpen die niet in de vuilnisbak passen, zoals een zwembadje, kun je het beste naar de milieustraat brengen.
Naast vertrouwelijk papier wilt u ook graag oude cd's en dvd's vernietigen met uw papier shredder. Niet elke shredder kan cd-roms versnipperen, hiervoor heeft u namelijk een speciale papiervernietiger nodig die deze functionaliteit ondersteunt.
Dvd's en ook cd's dalen in waarde waar je bij staat. Dvd's en cd's komen uit en kosten dan in de winkel een euro of twintig, drie maanden later liggen ze vaak al in een bak voor 5-10 euro. Tweede hands kun je er nog 1-5 euro voor krijgen.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de zak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Als je pan nog bruikbaar is, kun je die naar de kringloopwinkel brengen. Een anti-aanbakpan met beschadigde beschermlaag is niet meer bruikbaar. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming.
Verpakkingen van motorolie en smeermiddelen, pesticiden, brandstoffen, lijmen, verf en vernis siliconenkits. Siliconenkits, verpakkingen van motorolie, brandstoffen, pesticiden, maar ook lege verfpotten horen niet thuis in de PMD-zak, maar bij het KGA.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Bij het plastic afval wordt piepschuim niet goed verwerkt en bij het restafval wordt het verbrand. Zonde! Want piepschuim is een kunststof die heel geschikt is om te recyclen. Bovendien raakt uw prullenbak voor restafval nu minder snel vol!
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Een vensterenvelop mag bijvoorbeeld in de papierbak, een vieze pizzadoos bij het restafval. Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over.
Grote stukken piepschuim verpakkingen en piepschuim isolatiemateriaal kun je apart inleveren bij de milieustraat voor recycling. Vervuilde piepschuim verpakkingen zoals vleesschaaltjes horen bij het restafval. Ook kleine stukken piepschuim die in je vuilniszak passen kunnen bij het restafval.