Hoe vaak je je hond moet ontvlooien met een vlooienmiddel hangt af van het vlooienmiddel dat je gebruikt. Sommige middelen moet je elke maand toedienen, terwijl anderen tot een half jaar werkzaam zijn. De vlooienmiddelen die het langst werken zijn vlooienbanden.
Behandel alle honden elke 4 tot 8 weken gedurende het hele jaar. Behandel alle katten elke 4 weken gedurende het hele jaar. Indien je in je omgeving veel vlooien ziet, is het aan te raden om je hond en kat elke 4 weken te behandelen.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen. Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere 2 weken. Vervolgens tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna dient uw (volwassen) hond zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden.
Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Beste vlooienmiddel voor de hond
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Vlooien herkennen bij je hond en kat in de vacht
Kijk vooral naar de buik, nek, achter de oren en in de oksels. Dit zijn warmere plekken waar vlooien graag zitten. Een andere manier om vlooien te herkennen bij je hond en kat is op zoek te gaan naar vlooienpoep in de vacht van je huisdier.
Pas op met vlooiendruppels bij hond of kat: 'Blijf vanwege giftige stoffen minimaal 24 uur weg van het huisdier'
Geen probleem, maar was je hond zeker niet meer dan eens per week met een vlooienshampoo. Het is prima om vaker te wassen, maar gebruik dan een shampoo dagelijks gebruik. Maar het belangrijkste van een vlooienshampoo is altijd: lees de verpakking en volg de instructies goed op.
Pipetten. Makkelijk in gebruik, een keer per maand toedienen en na 2 dagen ook waterbestendig. Tabletten. Snelle werkzaamheid (binnen 30 minuten), een keer per maand geven, veilig met aanraken, geen vlekken op de huid.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Zorg er verder voor dat je je hond niet wast in de periode na het toedienen van je antivlooiendruppel. Voor de meeste pipetten geldt een periode van 2 dagen. Je mag je hond in deze periode dus ook niet wassen met een anti-vlooienshampoo.
Als pups vanuit het nest een vlooieninfectie mee krijgen kunnen ze met een spray behandeld worden tegen de vlooien. Vanaf 8 weken leeftijd kunnen ze ook met een druppel in de nek behandeld worden (mits ze zwaarder zijn dan 1 kg). Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden.
Altijd 1-2 weken tussen laten zitten.
Ontworm je hond regelmatig
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Gangbaar is dat een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd wordt. Als het goed is doet de fokker dit al voor je. Daarna wordt aangeraden om hem tot de leeftijd van 6 maanden om de maand te ontwormen . Dus zodra hij 4 en 6 maanden oud is.
Vlooien worden vaak overdragen op het moment dat uw dier in een besmette omgeving is. Bij een vlooienplaag is het soms nodig om ook uw huis te ontvlooien, omdat de parasieten zich in huis verspreiden. In zo'n geval raden we aan om ook uw huis goed te reinigen met vlooienbestrijdingsmiddelen, zoals een spray.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Wilt u zeker weten dat uw hond geen vlooien krijgt? Gebruik dan maandelijks een pipet Stronghold of Vectra3D in de nek. Deze zijn te krijgen bij uw dierenarts. Bij een vlooienplaag is het goed om ook het huis te behandelen met Indoor-X Omgevingsspray.
Soms kun je vlooien zien lopen, vooral op warme plekken van het lichaam (liezen bijvoorbeeld). Vlooien kunnen enorm goed springen en springen over naar andere katten en honden in je huis. Ze zijn daardoor zeer besmettelijk.