Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.
Spoel de schaafwond schoon met water of een fysiologische zoutoplossing, ontsmet deze, en dep vervolgens droog met een gaasje of een schone theedoek. Indien nodig (bijvoorbeeld als er vuil in de wond kan komen) dek je het wondje af met een vetgaasje, wondfolie of hydrocolloïd-plak.
Wij raden aan om de ontstoken wond te ontsmetten en goed droog te houden. Er bestaan verschillende ontsmettings- en verzorgingsproducten om een ontstoken wond mee te behandelen. Het is van belang om een wond altijd eerst goed met water te spoelen. Daarna moet je de wond met een steriel gaasje netjes droogdeppen.
☞ Gebruik alcohol (60-90%) voor desinfectie van de huid, met of zonder toevoeging van 0,5% chloorhexidine (chloorhexidinetinctuur) of 1% jodium (jodiumtinctuur).
Week de wond niet in een badje met reinigingsmiddel. Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen.
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Tricel Zilver soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met een krachtige en zuiverende werking. Tricel Soda kent 1001 toepassingsmogelijkheden. Voor een zuiverende en ontsmettende werking bij wondjes.
Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
Volgens de huisarts is soda prima bij een ontsteking! Je kunt het beste spoelen met lauw en schoon kraanwater Magda. En als dat niet helpt raadpleeg dan een arts.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
In het ergste geval, als de wond niet goed wordt ontsmet, bestaat het risico op bloedvergiftiging of zelfs tetanus als het tetanusvaccin niet up-to-date is.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Isobetadine Dermicum bevat jodium (polyvidon- jodium), een ontsmettingsmiddel dat microörganismen (bacteriën, virussen, schimmels) doodt en infecties voorkomt.
Betadine is een kindvriendelijk ontsmettingsmiddel dat niet prikt (zeggen ze...). Dit heeft dus voor kinderen duidelijk de voorkeur. Let wel heel goed op de datum. Betadine over datum wordt geelig, strooperig en kan brandwonden veroorzaken.
Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
In de eerste evidence based richtlijn voor de behandeling van acute wonden worden badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex, Badedas en soda ontraden. Deze zouden de kans op infectie, vertraagde genezing en maceratie van de huid vergroten.
Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Wat kan ik zelf doen bij fijt? Als u fijt heeft, gaat dit niet vanzelf over. Het is belangrijk dat: U meteen contact opneemt met uw huisarts als u denkt dat u fijt heeft.