Is de prikpil veiliger dan de pil?

Wanneer loop je risico op zwangerschap? De prikpil is een hormooninjectie, dus geen pil. De injectie beschermt je 3 maanden tegen zwangerschap. De prikpil is heel betrouwbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sense.info

Is de prikpil meteen veilig?

Je krijgt de eerste prikpil tussen de 1e en 5e dag van je ongesteldheid. Dan ben je meteen beschermd. Ga elke 12 weken naar de huisarts voor de prik. Zet in je agenda of telefoon wanneer je de volgende prik moet halen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoeveel procent is de prikpil betrouwbaar?

De prikpil is erg betrouwbaar. Als je elke 3 maanden op tijd een nieuwe prik haalt, is de kans op zwangerschap ongeveer 0.2%. Omdat je de prikpil bijvoorbeeld kunt vergeten, raakt 4% van de vrouwen toch zwanger. Van elke 1000 vrouwen die een jaar de prikpil gebruiken worden er ongeveer 2 tot 40 toch zwanger.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seksualiteit.nl

Wat is het verschil tussen de pil en de prikpil?

De prikpil is een injectie (prik) waar hormonen in zitten. Je krijgt deze prik ongeveer elke twaalf weken in je bil, arm of bovenbeen. Je kunt de prik halen bij de assistent van de huisartsenpraktijk of kunt deze zelf zetten. De prikpil heeft een beetje een misleidende naam, want het is dus helemaal geen pil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artsenzorg.nl

Wat is de meest betrouwbare anticonceptie?

Bij goed gebruik is de pil voor 99% betrouwbaar. Meestal wordt met 'de (anticonceptie)pil' de combinatiepil bedoeld, die zo heet omdat deze pil twee verschillende hormonen – oestrogeen en progestageen – bevat. De hormonen in de pil voorkomen een eisprong en daarmee een zwangerschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverloskundige.nl

Hoe werkt de pil?

30 gerelateerde vragen gevonden

Kun je seks hebben zonder condoom als je de pil slikt?

De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nietofwelzwanger.nl

Wat is de minst schadelijke anticonceptie?

Anticonceptie zonder hormonen

Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Wat zijn de nadelen van prikpil?

Prikpil: nadelen van deze vorm van anticonceptie

Zoals eerder beschreven, kun je tussendoor bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Kan je zwanger worden na de prikpil?

Bij de meeste vrouwen is dat 5 tot 6 maanden na de laatste injectie. Meer dan 80% van de vrouwen wordt zwanger binnen een jaar nadat ze gestopt zijn met de prikpil. Het is mogelijk om zwanger te raken in de eerste maand na het missen van een injectie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Welke leeftijd stoppen met prikpil?

In het algemeen kun je stoppen met anticonceptie als je 52 jaar bent geworden. De kans om dan nog zwanger te worden is erg klein. Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Wat is beter de pil of condoom?

Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Welke pil voor 15 jarige?

Welk type pil? De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Omdat er verschillende soorten anticonceptiepillen zijn, kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op opvoeden.nl

Kan je bloeden tijdens de prikpil?

Vooral wanneer je net begint met de prikpil, kunnen onregelmatige en wat langer durende bloedingen voorkomen. Als je de prikpil langer dan 6 maanden gebruikt, vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Is de prikpil pijnlijk?

Het voordeel van de prikpil is dat je er niet elke dag aan hoeft te denken. Elke 12 weken ga ik naar de huisarts. Ik krijg de prik in mijn bil. Soms doet dat een beetje pijn, dat hangt af van de assistent die de pil zet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sense.info

Wat kost de pil?

Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Doet een staafje zetten pijn?

De prikplek kan nog een paar dagen een beetje pijn doen. Je kunt het staafje niet zien zitten. Je kunt met je vinger wel voelen dat het er zit. Dit is normaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe groot is de kans om zwanger te worden met de pil?

De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anticonceptie.nl

Kan je meteen zwanger worden als je stopt met de pil?

Gestopt met de pil

Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjgvoorschoten.nl

Kun je de prikpil zelf zetten?

Het is verstandig om de eerste keer de hulp van je arts of apotheker te vragen. Zij kunnen jou het beste laten zien hoe je voortaan zelf de prik in je bovenbeen of buik kan zetten. Houd rekening mee dat alleen de Sayana prikpil zelf toegediend mag worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijnpil.nu

Wat kun je doen om niet meer ongesteld te worden?

Er zijn verschillende manieren waarop de ongesteldheid verminderd kan worden of weg kan blijven. Er zijn vier mogelijkheden: Anticonceptiepil of pleister of ring. Prikpil.
...
  1. De anticonceptiepil, pleister of ring. ...
  2. De prikpil (Depot provera of Sayana) ...
  3. Het hormoonspiraaltje (Mirena of Kyleena)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degynaecoloog.nl

Waarom is de pil ongezond?

Vrouwen die de pil slikken hebben een iets verhoogd risico op trombose (stolsel in een ader). De combinatiepil geeft een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit risico wordt groter als je rookt én 35 jaar of ouder bent. Vrouwen met migraine met aura hebben bij pilgebruik iets meer kans op een beroerte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat is een zware pil?

Zware 50-Pil: Bevat 50 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Microgynon 50, Neo Stediril, Neogynon 21, Stediril-d. Een andere indeling van de verschillende pillen is te maken naar de volgorde waarin ze ontwikkeld zijn. De zware 50-pillen zijn het eerst ontwikkeld en vallen hierdoor in de eerste generatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Welke pil geeft geen gewichtstoename?

De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Waarom geen seks als je ongesteld bent?

Seks tijdens ongesteldheid en condoom

Wanneer je ongesteld bent en dus bloed verliest is het risico op infecties, hiv en andere soa's groter. Het is dus is verstandig om een condoom te gebruiken, zelfs als je normaal geen condoom gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libresse.nl

Populaire vragen