Veel vrouwen hebben warmte-aanvallen (opvliegers) in de overgang. Probeer gezond te eten, veel te bewegen en genoeg te slapen. U voelt zich dan beter. Daardoor heeft u ook minder last van de opvliegers.
Artsen schrijven clonidine voor aan vrouwen die opvliegers hebben en geen hormonen mogen gebruiken, zoals bij vrouwen met borstkanker. Clonidine werkt alleen tegen de opvliegers en zweetaanvallen en niet tegen andere overgangsklachten. Het zorgt ervoor dat de opvliegers minder heftig zijn en minder vaak voorkomen.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Naast wat je eet, speelt ook wat je drinkt een rol bij het verminderen van opvliegers. Wat voor veel vrouwen opvliegers uitlokt zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken en (te) warme dranken. Ook dranken met stimulerende en/of prikkelende stoffen als theïne, cafeïne, gember, etc.
Heb je veel stress, dan krijgen veel vrouwen over het algemeen meer opvliegers. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je bijnieren minder oestrogeen aanmaken. Je bijnieren ondersteunen je eierstokken en helpen bij het aanmaken van oestrogeen.
Uit onderzoek blijkt dat vitamine E kan helpen bij opvliegers in de overgang.
Overgangsklachten verminderen met groente en fruit
In een interventieonderzoek van een jaar bij meer dan 17.000 vrouwen in de overgang werd deze stelling bewezen. Van de onderzochte vrouwen ervoeren degenen die meer groenten en fruit aten een vermindering van 19% in opvliegers in vergelijking met de controlegroep.
Voldoende gezonde vetten in je dieet blijken een grote hulp te zijn om opvliegers te helpen verminderen of voorkomen. Niet alleen goede vetten uit avocado's, noten en olijfolie blijken een positief effect te hebben, maar ook omega 3-vetzuren uit vette vis.
Naast fyto-oestrogenen bestaan er nog meer voedingsmiddelen die een gunstige werking hebben op opvliegers tijdens de menopauze: Fruit, zoals appels, perziken, peren en mango's. Groenten zoals broccoli, paprika, rabarber en koolsoorten.
Salie thee wordt door veel mensen gebruikt om opvliegers te voorkomen. Het drinken van salie thee of het nemen van een saliesupplement is een effectieve manier om opvliegers te verminderen. Salie is voornamelijk effectief bij het verminderen van transpiratie en nachtelijk zweten.
Ook in de overgang is afvallen mogelijk. De basis van afvallen is namelijk altijd hetzelfde: minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Dat doe je door een gezond voedingspatroon te combineren met voldoende beweging. Normaal gesproken gaan we bij vrouwen uit van een energiebehoefte van 2000 calorieën.
Het advies: voeding met een hoge glycemische index, grote hoeveelheden zout, verzadigde transvetzuren en cafeïne kunnen tijdens de overgang beter vermeden worden. Verdiep u in gezonde recepten (met onder meer Vichy's kookboek door Vivian Reijs) en er gaat een wereld voor u open.
Overgangsklachten verminderen kan globaal op een aantal manieren. Denk bijvoorbeeld aan: Leefstijlaanpassingen zoals voldoende bewegen, gezond eten, niet roken en geen alcohol drinken. Hormonale medicatie/hormoonsuppletietherapie gebruiken.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.
De vetverdeling verandert in de overgang
De veranderende hormonen beïnvloeden de verdeling van het vet in het lichaam. Het vet verhuist van de typische vrouwelijke rondingen naar een meer mannelijke vetverdeling2 rond de taille.
In zuivel, zoals kaas en melk, zit namelijk calcium, de belangrijkste bouwstof voor je botten. 10 microgram extra vitamine D vanaf je 50ste. Vanaf je 70ste is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen. Door vitamine D bij te slikken, verminder je het risico op vallen en botbreuken als je ouder wordt.
Gemberthee is heel populair en de link met opvliegers wordt vaak niet gelegd. Spa rood of andere koolzuurhoudende dranken kunnen trouwens ook als trigger werken. Net als gemberthee worden ze vaak als 'onschuldige' dranken gezien maar als je er gevoelig voor bent kan je er behoorlijke opvliegers van krijgen.
Koemelk: belemmerend voor de calciumopname
als je in de overgang bent) of de plaats waar het niet mag. Daarenboven remmen alle dierlijke eiwitten de opname van calcium. Ook werkt zuivel zeer verzurend voor het lichaam en om dit te neutraliseren haalt het lichaam net calcium uit de botten om het evenwicht te herstellen.
Nee, Ymea is niet gevaarlijk. Wel wordt geadviseerd het aanbevolen gebruik niet te overschrijden.
Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd. Voorbeelden van belast bewegen zijn pittig doorwandelen, pilates en yoga, skaten, fitness, dansen en hardlopen. Maar traplopen en zeker touwtje springen horen hier ook bij. En daar hoeft u de deur niet eens voor uit!