Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Maximaal 3-4% etherische olie in huidproducten die worden afgespoeld zoals zeep of shampoo en maximaal 0,5-0,8% in huidproducten die langer op het lichaam blijven, zoals crèmes, zalven, natuurlijke oliën en massageolie.
Zelf dagcrème maken: recept
Doe 1 theelepel bijenwas in een kleine glazen of metalen kom. Zet de kom in een pan met 1 centimeter water. Verwarm het water tot de bijenwas smelt en roer totdat het gelijkmatig gesmolten en glad is. Bijenwas werkt als een emulgator en houdt de andere ingrediënten bij elkaar.
Inhoudsstoffen. Oliën die je voor een zalf goed kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld amandelolie, distelolie, zonnebloemenolie, avocadoolie, jojobaolie, druivenpitolie, olijfolie, kokosolie of abrikozenpittenolie. Neem altijd biologische producten voor je zalf.
Een olie kan je als toevoeging op je crème (moisturizer) gebruiken. Kies een pure olie zonder toevoegingen. De oliën van het Blauwe Huis zijn bijvoorbeeld prima.
Bijenwas bevat namelijk hydraterende componenten zoals vitamine A. Deze componenten zorgen ervoor dat je huid het vocht vasthoudt waardoor je huid jong en stevig blijft. Bovendien bevat Bijenwas ontstekingsremmende eigenschappen die de geïrriteerde en rode huid kalmeert.
Bijenwas kopen bij De Werkbij
Bij ons kunt u pure bijenwas kopen of bijenkaarsen, in verschillende vormen. Bijenwaskaarsen worden door ons met de hand gemaakt van 100% natuurlijke bijenwas. De kaarsen geuren heerlijk en verspreiden een warm licht. U kunt gerolde, gegoten of gedompelde bijenwaskaarsen kopen.
De zalfbasis bestaat over het algemeen uit stoffen als witte vaseline, vloeibare paraffinen, plantaardige oliën (bijvoorbeeld arachideolie), dierlijke vetten (bijvoorbeeld reuzel), synthetische triglyceriden en wassen (bijvoorbeeld witte bijenwas).
Olijfolie heeft inderdaad antioxiderende eigenschappen en kan helpen je huid goed te hydrateren. Het bevat veel vitamines, waaronder vitamine E, die veroudering tegengaat. Maar je kunt het nog steeds niet vergelijken met andere krachtpatsers tegen veroudering, zoals retinolen en retinoïden.
Arganolie is het meest geschikt voor de droge huid en haar en de wat oudere huid.
Extra vierge olijfolie bevat een hoge dosis vitamine E. Dit is een antioxidant dat de huid beschermt tegen externe factoren, zoals zonnestralen en wind. De lichte textuur van olijfolie creëert een niet-plakkende moisturizer die lang blijft zitten en op alle typen huid toepasbaar is.
Wil je alleen een gezichtsolie maken dan zijn de volgende drie basis oliën hiervoor prima geschikt. Arganolie, Jojoba olie en Hennepzaadolie. Deze oliën zijn geschikt voor alle huidtypes en worden gemakkelijk door de huid opgenomen, deze oliën trekken redelijk snel in de huid en laten geen vettig residu achter.
Laurinezuur is een van de belangrijkste ingrediënten in kokosolie. Onderzoeken tonen aan dat het zuur een antibacterieel en ontstekingsremmend effect heeft. Het kan kleine irritaties en verwondingen helpen herstellen. Daarnaast is kokosolie goed voor je huid als je last hebt van puistjes, dankzij de helende werking.
Een natuurlijke emulgator is bijvoorbeeld lecithine dispergerende vetmoleculen in waterige oplossingen van eiwitten en koolhydraten. Je vindt het in het eigeel. Het zorgt ervoor dat mosterd kan worden gecombineerd met olie bij het bereiden van mayonaise. Lecithine is een veelgebruikte emulgator in de voedingsindustrie.
De olie heeft over het algemeen een hoge vetgehalte, terwijl de bodylotion juist een hogere watergehalte heeft. Beide bieden het lichaam de gewenste hydratatie. Een olie is over het algemeen rijker, waardoor deze erg geschikt is voor de drogere huid. Een bodylotion kun je in principe het hele jaar door gebruiken.