Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht.
Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml. water per kg lichaamsgewicht nodig, wanneer het konijn niet genoeg wil/kan drinken is het nodig dat de dierenarts onderhuids vocht toedient. Een konijn met vochttekort wordt slap en apathisch.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Een konijn mag nooit zonder water zitten. Heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten. Hierdoor komt het dier in een razendsnelle cirkel omlaag.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Houd de waterbak nog een tijdje in de kooi en houd de waterfles regelmatig voor zijn bekje en knijp er een beetje in. Op een gegeven moment snapt het konijn hoe hij/zij uit de waterfles moet drinken en dan pas het waterbakje weghalen. In de winter kan het drinkwater van buitenkonijnen bevriezen.
De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken. Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen.
Het beste drankje om een konijn te geven is gewoon water. Leidingwater werkt prima, maar je kunt ook gezuiverd water gebruiken als je dat liever hebt. Als het water veilig is voor mensen om te drinken, dan is het ook veilig voor konijnen.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Een gezond konijn produceert wel 300-350 keutels per dag. En ze plassen. Als baasje moet je dat allemaal opruimen. Dat betekent dat je eindeloos mag blijven vegen en moeilijk moet doen om de urine uit tegels en vloeren te krijgen.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Het lijkt soms saai dat konijnen (net als veel andere (huis)dieren) alleen maar water drinken, terwijl wij als mensen veel verschillende soorten drinken hebben. Schoon drinkwater is echter de meest natuurlijke en gezonde optie voor konijnen.
Als je ziet dat jouw konijn plotseling niet meer drinkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Komt hij lusteloos over en zit hij veel in een hoekje van zijn kooi? Dan kan hij ziek zijn. Als hij ook niet meer eet en amper nog keutels produceert, drinkt hij niet door een darmprobleem.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Elke keutel die naast de bak gaat, moet u zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veegt u op met een keukenpapiertje en u legt het papiertje met de urine in het toilet van uw konijn. Uw konijn zal in het begin nog geregeld buiten de bak plassen of poepen.
Als je konijn een blaasprobleem heeft wordt hij of zij vaak onzindelijk en plast door het hele hok. De urine heeft vaak een afwijkende kleur als gevolg van bloedbijmenging. vNormale urine van een konijn kan variëren van bijna helder geel tot zeer donker oranje of roestkleur.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.