Hummus is een puree van kikkererwten uit het Midden-Oosten, waar het wordt gegeten als ontbijt of bij de hoofdmaaltijd, vaak met verschillende toppings. Oorspronkelijk wordt hummus gemaakt van gedroogde, geweekte en gekookte kikkererwten, die je lang maalt in een keukenmachine met veel tahin, oftewel sesampasta.
Hummus is zo'n voedingsmiddel dat er om bekend staat dat het niet alleen heel lekker is, maar ook heel gezond. Het is een voedzame spread voor op brood, maar je kan er ook heel goed wat rauwkost in dippen. Doordat het van kikkererwten wordt gemaakt zit het boordevol eiwitten en daar worden we blij van!
Hummus is heerlijk bij vele gerechten. Bij een salade, op een burger, op brood, op een toastje of zelfs op een pizza in plaats van tomatensaus. Gebruik het als dip voor rauwe groenten of besmeer een wrap met hummus en beleg dan met groenten. Je kunt hummus ook warm gebruiken in gerechten.
In principe is hummus niet anders dan een puree van kikkererwten. De ingrediënten die gebruikt worden voor de puree zijn naast gedroogde kikkererwten vaak tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en peper en zout. Soms wordt er nog za'atar aan toegevoegd, of andere smaakmakers zoals paprikapoeder, sumak of cayennepeper.
Hummus werd voornamelijk gegeten met pitabrood of Turks brood, maar bij ons Nederlanders inmiddels ook populair als groente-dip of als beleg op brood of een wrap. Hoewel de originele hummus uit Libanese keuken weinig afwijkende ingrediënten kent, weten we er hier in landen als Nederland bijzondere mixen van te maken.
Voedingswaarde hummus
Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel. Hoewel het gezond is moet je er dus niet mee overdrijven als je wil afvallen. Om aan te komen kan het juist handig zijn om dikker te smeren of hummus overal als topping aan toe te voegen.
Hummus voorziet ons van vezels die de darmtransit verbeteren en onze goede darmbacteriën aansterken. Daarnaast bevat het vitamines A, C en E, magnesium, kalium en ijzer.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Nutri-Score hummus
Een hummus met Nutri-Score A is het gezondst, een hummus met Nutri-Score C het minst. 37% van de hummus soorten heeft Nutri-Score A, 42% Nutri-Score B en 21% Nutri-Score C. Hummus met fruitsmaakjes hebben allemaal een score B of C en zijn dus de minst gezonde variant te noemen.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hummus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ook gewone hummus kun je namelijk zonder problemen verwarmen, in de magnetron gaat dat supersnel.
Het Groene Boekje geeft uitsluitsel: het is … hummus. Met 2x een 'u' en 2x een 'm'. Ook humus bestaat, maar dat is niet eetbaar. Humus is 'teelaarde'.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Twee eetlepels hummus per dag is een goede hoeveelheid. Hiermee kun je twee boterhammen besmeren. Let ook op waar je hummus mee combineert. Veel mensen eten hummus op crackers, toastjes of brood.
Goed voor spijsvertering en darmflora
In hummus zitten veel voedingsvezels, die bijdragen aan de spijsvertering. Dit zorgt voor een goede darmflora en stoelgang, doordat vezels zowel verzachten als stevigheid geven.
Kikkererwten behoren tot de goedkoopste ingrediënten in hummus, dat verder in de basis bestaat uit tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook en enkele kruiden. "De tahin is verreweg het duurst", zegt Roberto Oberegger van Maza.
Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
Antwoord: Zelfgemaakte hummus is vijf dagen houdbaar. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid. Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Er zit 5,2 gram vet in 1 voor snee (20 gram) hummus, waarvan 0,8 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Laten we beginnen met de hoeveelheid calorieën per 100 gram. Zoals je kunt zien in de tabel is het verschil best groot! Je hebt de – wat calorierijke – AH Hoemoes (370 kcal) en Jumbo Houmous (331 kcal), maar ook de varianten die lager in calorieën zijn zoals de AH Klassieke hummus (151 kcal) en AH Hummus (225 kcal).
Suiker en zout behoren niet tot de basis ingrediënten van de kikkererwtenpasta, maar in de hummus die je in de supermarkt vindt, kan tot wel 1,6 gram zout en 2,8 gram suiker zitten.
Je guts willen gezonde voeding. Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden.