Bultjes kunnen veroorzaakt worden door verstopte talgklieren, woekering van bindweefselvezels, ontstekingen of door stuwing in oppervlakkige bloedvaatjes. Mochten we een huidbultje niet vertrouwen dan sturen we je altijd door naar je huisarts.
Als u last heeft van een rode huid met bultjes en puistjes:
Smeer 2 keer per dag metronidazol crème of gel of azelaïnezuur crème op uw gezicht. Deze crèmes werken meestal goed. Ze hebben weinig bijwerkingen. Na 8 tot 12 weken merkt u of de crème goed helpt.
Syringomen zijn kleine witte bultjes die ontstaan door de uitgangen van zweetkliertjes in het gezicht. Syringomen ontstaan vaak onder de ogen. Syringomen lijken op gerstekorrels en worden hier vaak mee verward. In tegenstelling tot gerstekorrels kunnen syringomen niet worden uitgedrukt.
Wat zijn oorzaken van huiduitslag. Huiduitslag kan optreden door verschillende factoren, waaronder infecties, hitte, allergenen, immuunsysteemstoornissen en medicijnen. Een van de meest voorkomende huidaandoeningen die uitslag veroorzaakt, is atopische dermatitis ofwel eczeem.
Daarnaast zorgt stress ervoor dat collageen in de huid wordt afgebroken. Collageen zorgt ervoor dat jouw huid mooi en stevig blijft. Het gevolg: je huid wordt dof, vertoont rimpels en fijne lijntjes. Je hebt meer kans op rode vlekjes, puistjes en ontstekingen.
Huiduitslag is simpel gezegd uitslag die je direct op de huid terug ziet. Denk aan uitslag in de vorm van eczeem, roodheid, schilfering, blaasjes, vlekken of bulten. Soms heb je daarbij ook last van jeuk of zelfs pijnklachten. Bij sommige mensen ontstaan ook klachten als branderigheid, koorts of je ziek voelen.
Symptomen warmte-uitslag
Deze huiduitslag kunt u herkennen aan: heel veel kleine rode, gele of roze blaasjes of bultjes,jeuk,roodheid (op de plek van de uitslag).
Hou puistjes onder controle
Was je gezicht 's morgens en 's avonds met lauw water en een neutrale reinigingsgel. Gebruik een ontsmettende lotion als je veel puistjes hebt. Dep je gezicht voorzichtig droog. Niet wrijven, dat irriteert je huid nog meer.
Zodra een talgklier is verstopt kan dit vanzelf overgaan. Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Zo helpt het gebruik van een exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost.
Tekenen die wijzen op een onzuivere huid zijn o.a. puistjes, mee-eters of witte bolletjes, verwijde poriën en een glimmende de huid. Dit zie je vooral terug op het gezicht, maar ook vaak in de nek, op de schouders, borstkas en rug. Bij een onzuivere huid zijn de poriën aan de oppervlakte van de huid verstopt.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven.Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Deze kleine en harde korrels kunnen bij alle huidtypes en leeftijden voorkomen. Vaak verschijnen gerstekorrels op je gezicht rondom je ogen en wangen. Gerstekorrels kunnen spontaan ontstaan en zijn kleine ophopingen van dode huidcellen die onder het huidoppervlak zitten.
Gistpuistjes zijn kleine rode bultjes, puistjes en verstopte poriën die vooral voorkomen langs de haargrens, op het voorhoofd en langs de kaaklijn. Ook zien we het op de rug en borst. Vooral jongvolwassenen hebben last van gistpuistjes, maar het kan in principe op elke leeftijd voorkomen.
De meeste mensen zien bij warmte uitslag gele of roze blaasjes of bultjes op de huid. Deze huiduitslag is enkel te zien op plekken waar de huid ook daadwerkelijk is blootgesteld aan de zon. De huiduitslag lijkt een beetje op kippenvel. Naast roodheid is jeuk een vervelende klacht bij warmte uitslag.
Warmtebultjes zijn vervelend maar gelukkig niet gevaarlijk. Behandeling is niet nodig, de bultjes verdwijnen vanzelf. Miliaria crystallina, de vorm met de blaasjes, gaat vrij snel weg, namelijk binnen een paar uur. Miliaria rubra, de vorm met de bultjes, kan een paar dagen aanhouden.
Hitte-uitslag gaat vanzelf over en er is geen behandeling nodig. Neem wel contact op met de huisarts als: U erg vaak last heeft van hitte-uitslag en hier in uw dagelijkse leven last van heeft.
Benzoylperoxide-gel werkt in op de bovenste huidlaag. Het weekt dit laagje van de huid los en vermindert de overmatige groei hiervan. Bovendien doodt benzoylperoxide de acnebacterie. De gel is te gebruiken bij acne en soms ook bij putjeszolen.
Huidkleurige bultjes, wratjes of huidaanhangsels, u kent ze vast wel. Meestal zijn dit volstrekt onschuldige huidoneffenheden. Vaak worden deze huidbultjes als cosmetisch storend ervaren. De huidtherapeut kan deze huidbultjes eenvoudig en deskundig verwijderen.
Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Roodheid, zwelling, jeuk, bultjes, een branderig gevoel en huiduitslag.Of blaarvorming, precies waar je een nieuw product hebt aangebracht of in vlekkerige patronen over je hele gezicht. Dit kan allemaal duiden op een allergische reactie van de huid.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.