Een glaasje alcohol op zijn tijd kan ook met diabetes, maar met mate. Het officiële advies is voor mannen en vrouwen hetzelfde: geen alcohol drinken of maximaal 1 glas per dag. In alcoholische dranken kunnen koolhydraten zitten die de bloedsuiker verhogen. In bier meer dan in wijn of gedestilleerde dranken.
Hoe pak ik dit het beste aan? Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Alcohol bij diabetes
Voor mensen met diabetes geldt hetzelfde advies voor alcohol: liever geen alcohol of maximaal één glas per dag. Daarnaast is het verstandig om alleen te drinken als de bloedsuikerwaardes goed onder controle zijn.
“Wie wat rode wijn drinkt, zal zijn bloedsuikerspiegel tot 30 procent minder de hoogte injagen. Die suikerpiek is de indirecte oorzaak van zowel diabetes als dementie, artritis en hartziekten. “Je lichaam zal de suiker en de calorieën van je maaltijd beter verwerken met een glaasje rode wijn in je lichaam.”
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1].
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas.
Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Suiker kan hetzelfde effect als een drug op je brein hebben, je kan namelijk een suikerverslaving ontwikkelen met verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar van alcohol kan je hetzelfde zeggen. Je lever heeft moeite om toxines in alcohol te verwerken. En beide producten kunnen bijdragen tot gewichtstoename.
Alcohol geeft direct na het drinken meestal een verhoging van de bloedglucose. Ook kan het drankje veel koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld bij breezers en mixdrankjes. Voor de koolhydraten moet je wel insuline spuiten of bolussen. Maar de alcohol in je drankje kan enige uren later nog een ernstige hypo veroorzaken.
Hoe merkt u dat uw te hoge bloedsuikerwaarden heeft? Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken.
1 glas bier is 6 gram suiker
In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn. Zoete witte wijn bevat 90 kcal per 100 ml, en wordt dus het best vermeden door mensen die een dieet volgen.
Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verschil is tussen het drinken van rode of witte wijn voor de gezondheid. Naast allerlei stoffen, die alleen in wijn voorkomen, is het ook alcohol die een gunstige werking kan hebben.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Uit onderzoek van het LUMC, TNO en zorgverzekeraar VGZ blijkt dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 van hun ziekte af kunnen komen. Dat is dus bijna de helft! Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard.
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.