Veel honden bewaken van nature hun territorium. Ze blaffen om indringers aan te tonen waar hun territorium is. Dit doen ze bij de postbode, voorbijganger en bij de buurman die enkel naar zijn auto loopt. Ook sommige jachthonden geven met blaffen aan waar het wild zit.
Dit soort blaffen begint wanneer je hond angstig is en onbekende personen ziet als potentiële dreiging. Honden hebben van nature de neiging om hun territorium te verdedigen, dus ze zullen blaffen wanneer ze onbekende personen waarnemen op de plekken die ze als hun territorium zien, zoals hun huis of hun erf.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Tegen de postbode blaffen
De postbode of een ander persoon die regelmatig aan de deur komt, wordt door de hond als een indringer beschouwd en daarom blaft hij en wordt hij meteen beloond, doordat de postbode weg gaat. Hij denkt dat hij de indringer heeft weggejaagd en zijn plicht heeft gedaan.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Geef een kort commando, zoals 'foei', verhef je stem en kijk je hond aan als je dit zegt. Wanneer hij stopt met blaffen, geef je hem meteen een complimentje en een beloning. Hierdoor leer je hond al snel wat gewenst en wat ongewenst gedrag is.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Hond jankt als ik weg ben
Wanneer jouw hond jankt wanneer jij weg bent is de oorzaak vaak een vorm van verlatingsangst. Ook daar hebben wij een uitgebreid artikel over geschreven. Verlatingsangst betekent vaak dat een hond angstig of paniekerig wordt wanneer deze gescheiden is van zijn of haar eigenaar.
Aanvallen waarom gebeurt dat ? Het is duidelijk dat als een hond aanvalt hij daartoe 'getriggerd' wordt door een externe oorzaak. Maar het is een reactie die vaak onbewust wordt aangemoedigd door de mens. De hond ziet een ander levend wezen dat een gevaar vormt voor zijn roedel of territorium, en grijpt in.
Je wil het uitvallen en blaffen zoveel mogelijk vermijden. Hoe vaker een hond bepaald gedrag kan herhalen, hoe moeilijker het wordt om het te laten verdwijnen. De enige oplossing is om zo snel mogelijk om te draaien en de afstand te vergroten, in de hoop dat zijn reactie beperkt blijft.
Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie.
Dus houdt een hond 's avonds en 's nachts binnen en zorg ervoor dat 'ie dan zo min mogelijk blaft. Blaftijd bij geluid in huis (aanpandige situatie) De grenswaarden voor binnen liggen 15 dB(A) lager dan die voor buiten. Dus overdag is dat een waarde van 35 dB(A), 's avonds 30 dB(A) en 's nachts 25 dB(A).
Golden Retriever
Ze vinden het heerlijk om met jou op de bank te zitten, maar zijn nog steeds actief genoeg om het gezin bij te houden. Golden Retrievers hebben een geweldig karakter en zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als honden voor beginners.
Het rustigste hondenras is de Basset hound. Met zijn vreedzaam karakter verliest deze hond zelden zijn geduld en verheft hij zo goed als nooit zijn stem. Zijn favoriete hobby's? Bedelen om lekkere hapjes en lekker dutten aan de voeten van zijn baasje.
Golden retriever
Een Golden Retriever behoort tot een van de rustige hondenrassen. Deze viervoeter houdt super veel van knuffelen en het is een rustige hond die weinig blaft! In een gezin met kinderen past het dier perfect!
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
De hond wil zeggen: iets heeft aandacht nodig. Het kan zijn dat iemand nadert of dat de hond iets heeft gehoord. Honden geven hiermee ook aan dat het aan ons is om daar actie op te ondernemen. Eventueel geven ze nog een keer een blaf af.
Angst zie je duidelijk in de lichaamstaal. Als de hond hierbij blaft lijkt het een beetje op een gil gevolgd door een serie hysterisch blaffen met een hele hoge toonsoort. Dit zien we vaak bij verlatingsangst. De blaf is de gewone toon of iets zwaarder dan zijn normale blaf.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.