U heeft recht op een schadevergoeding als u aan de volgende punten voldoet: Er is sprake van een onrechtmatige daad. De onrechtmatige daad is toerekenbaar aan de veroorzaker. Er is schade.
Alle mogelijke schade die u lijdt, zal vergoed moeten worden door de veroorzaker van het ongeluk. Iemand anders veroorzaakt het ongeluk en u zit met een hoop extra kosten. Niet alleen de kosten van de auto, fiets, kleren of bril.
De uiteindelijke schadevergoeding is pas te berekenen als u (zo goed als mogelijk) hersteld bent van uw letsel. Tot die tijd kunt u immers nog kosten maken die te herleiden zijn naar het ongeval. Bijvoorbeeld kosten voor fysiotherapiebehandelingen of misgelopen inkomsten doordat u (tijdelijk) niet kunt werken.
Alle materiële en immateriële schade moet uiteindelijk worden vertaald naar een geldbedrag: de schadevergoeding. Daarbij gaat het alleen om die schade die door andere instanties niet gedekt wordt, bijvoorbeeld door uw zorgverzekeraar. De hoogte van een schadevergoeding bij letselschade hangt af van veel factoren.
Stel uw schade vast
Verzamel zoveel mogelijk bewijs van uw schade. Verzamel ook bewijs van de hoogte van het bedrag. Denk aan bonnetjes, foto's en verklaringen van getuigen of artsen.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Risico is de verwachte schade van een gebeurtenis. Je berekent het risico = kans op gebeurtenis x de schade als gevolg van die gebeurtenis.
Over het algemeen vindt men de hoogte van het smartengeld in Nederland erg laag. Het hoogst toegekende bedrag aan smartengeld bedraagt € 200.000,–. Er kan ook recht op smartengeld bestaan als het slachtoffer naast lichamelijk letsel ook geestelijk letsel opliep.
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Nakoming of vervangende schadevergoeding vorderen
De wederpartij kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken alsnog moeten worden nagekomen. Er kan daarnaast ook nog een schadevergoeding voor de schade die is ontstaan door de wanprestatie worden gevorderd.
De Belastingdienst heeft aangegeven de schadevergoeding niet als loon aan te merken. Dit betekent dat bij de belastingaangifte de schadevergoeding niet in box 1 (inkomen uit werk en woning) hoeft te worden opgenomen.
Schadevergoeding wanprestatie
De schadevergoedingsplicht bij wanprestatie is ook gebaseerd op wetsartikel 6:74 BW. De schade die ontstaat door de wanprestatie moet vergoed worden. Tussen de wanprestatie en de schade moet een causaal verband bestaan. De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van de wanprestatie.
Voor het kunnen bepalen van de schadeomvang is er antwoord nodig op de vraag: wat kost het om de schade te herstellen en het beschadigde deel weer terug te brengen in de originele staat? Ook kan er sprake zijn van materiële gevolgschade. Denk aan inkomstenderving voor een bedrijf.
Hoe wordt de premie berekend? Verzekeraars berekenen de premie op basis van verschillende zaken. Denk aan je leeftijd, de schadevrije jaren, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en je woonplaats. Sommige autoverzekeraars kijken naar je huisnummer voor de autopremie (en zelfs naar de huisnummertoevoeging).
Risico-aversie, ook wel risico-afkerigheid, houdt in dat iemand gedrag vertoont dat risico's zo veel mogelijk probeert te vermijden in plaats van deze op te zoeken.
Als slachtoffer van een mishandeling wilt u de dader aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade. Niet alleen materiële schade maar ook uw geestelijke schade. Als u bent mishandeld, dan is de dader volgens de wet strafbaar en zal de deze bij de rechtbank worden vervolgd voor zijn agressie daden.
Voor de bepaling van de hoogte van het smartengeld volgt uit de rechtspraak van de Hoge Raad dat de volgende factoren o.a. van invloed zijn: aard van de aansprakelijkheid. aard, de duur en intensiteit van het letsel. aard, omvang en duur van het leed.
Wanneer je door toedoen van iemand anders lichamelijke of geestelijke schade oploopt, kun je recht hebben op smartengeld. Dit smartengeld moet de persoon of organisatie betalen die de schade veroorzaakt heeft. Als deze persoon verzekerd is voor het veroorzaakte letsel, betaalt de verzekering het smartengeld.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
U zult met het vonnis in de hand een deurwaarder moeten inschakelen om het geld te innen als de veroordeelde in gebreke blijft. Als de schadevergoeding is toegekend als onderdeel van een strafprocedure zal in eerste instantie het Centraal Justitieel Incasso Bureau proberen de toegekende schadevergoeding te innen.