De vakantietoeslag bedraagt 8% van het loon van de bouwplaatswerknemer (of het salaris van de UTA-werknemer). Ook hier hebben je werknemers de keuze tussen volledige (100%) of gedeeltelijke (55%) storting. Bij gedeeltelijke storting betaal je de rest van het bedrag direct bij het loon of salaris uit.
De vakantietoeslag is 8% van het loon (UTA: salaris).
U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw brutojaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag. Maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag.
Volgens de wet moet je minimaal 8 procent van het brutoloon betalen aan vakantiegeld. Als een werknemer meer dan 3 keer het minimumloon verdient, mag je met hem afspreken dat je alleen vakantiegeld berekent over het bedrag tot 3 keer het minimumloon.
Over de stortingen in het Tijdspaarfonds moeten belasting en premies worden betaald. Dit geldt zowel voor het 'dagendeel' als voor de vakantietoeslag. Deze belasting en premies worden ingehouden op uw loon. De storting in het Tijdspaarfonds is dus altijd netto.
Een bouwplaatswerknemer heeft recht op 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. De waarde van de 5 bovenwettelijke vakantiedagen wordt in het Individueel Budget gestort.
Toelichting uitbetaling
De binnengekomen aanvragen worden dagelijks verwerkt en na verwerking binnen één werkweek uitbetaald. Heb je onlangs je rekeningnummer gewijzigd? Dan duurt de verwerking van de wijziging door het Tijdspaarfonds ongeveer drie weken.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
Ontvangt u vakantiegeld van uw werkgever, dan geeft u die inkomsten wel aan ons door. Dit doet u met de Inkomstenopgave. Wij verrekenen dit vakantiegeld uit werk met uw uitkering.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
De meeste bedrijven betalen het geld jaarlijks in mei uit. Maar uiterlijk in juni moet je ervoor zorgen dat je vakantiegeld betaalt aan je werknemers. Nemen ze eerder in het jaar vakantiedagen op, dan kun je overeenkomen om het op dat moment opgebouwde vakantiegeld (dus vanaf 1 juni) over te maken.
Vanwege lagere belastingtarieven valt het vakantiegeld voor de meeste controllers iets gunstiger uit dan vorig jaar. Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon krijgen dit jaar minder iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021.
Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Het is wettelijk bepaald dat het vakantiegeld op je loonstrook wordt vermeld.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
Bedienden ontvangen het enkel en dubbel vakantiegeld van hun werkgever. Voor de loonkosten van bedienden moet je dus rekening houden met het dubbel vakantiegeld. Arbeiders ontvangen geen loon wanneer zij vakantiedagen opnemen.
Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).
Vakantiegeld: 92% van je maandloon
Jaarlijks krijg je als bediende bovenop je salaris een extraatje: je dubbel vakantiegeld. In theorie krijg je dat net voor de periode van je 'hoofdvakantie'. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon.
Met het Tijdspaarfonds bied je werknemers de mogelijkheid om te kiezen tussen tijd voor geld of geld voor tijd. Zij kunnen een deel van de in het fonds opgebouwde tegoeden namelijk opnemen als geld of als vrije dagen. Je werknemer kan via zijn individuele rekening bij het fonds vrije tijd inruilen voor geld.
Saldo Dagen (D) U betaalt het loon over een aantal verlof- en verzuimdagen aan het Tijdspaarfonds. Met dit geld zorgt u ervoor dat het inkomen op peil blijft als uw werknemer vrije dagen opneemt.
Duurzame Inzetbaarheid
Als je merkt dat het steeds lastiger wordt om je beroep uit te oefenen of je hebt ambities, dan kun je dit saldo gebruiken. Bijvoorbeeld om (om)scholing of begeleiding van te betalen. Dit zijn vaak dure trajecten, waar het saldo TSF DI dan ook voor bedoeld is.