In het vroegste stadium van je zwangerschap wordt je baby een embryo genoemd. Deze fase duurt tot en met ongeveer acht weken. Daarna wordt je baby een foetus genoemd. In de fase dat je baby een embryo is vinden er heel veel ontwikkelingen plaats.
Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden. Deze fase volgt op die van de embryo.
Met andere woorden, het embryo is vanaf de bevruchting een zelfstandig menselijk levend wezen dat het vermogen heeft te ontwikkelen tot de baby zoals wij hem zien als hij geboren wordt. Het embryo ìs al wat hij zal worden, ook als wij dat niet met onze ogen kunnen zien.
Foetus is een hypercorrectie (16e eeuw) van het Latijnse fetus ("worp": het voortbrengen van jongen). In de wetenschappelijke terminologie wordt alleen de (Amerikaanse) spelling fetus geaccepteerd.
Embryo, foetus, vruchtje.
(biologie) conceptie, fertilisatie, fecundatie, samensmelten van zaadcel en eicel.
Pas geboren
Je baby kan de eerste uren of zelfs de eerste dag niets horen. Dat komt doordat er vruchtwater achter het trommelvlies zit. Na een dag hoort je baby al beter dan in de baarmoeder. Je baby schrikt van harde en plotse geluiden.
Al vrij vroeg in de zwangerschap, vanaf week acht, begint de nociceptie zich te ontwikkelen, zeg maar het 'zintuig voor pijn'.Rond twintig weken is dat af. Het zorgt ervoor dat een foetus zich gaat terugtrekken bij een intense prikkel: licht, geluid, aanraking …
Gemiddeld duurt het tot ongeveer 24 weken voordat anderen met hun handen op jouw buik de baby voelen.
Wanneer is je baby een foetus? Vanaf het moment dat je 10 weken zwanger bent en je mini-me dus 8 weken oud is, wordt hij niet langer een embryo genoemd. De meeste organen zijn dan af en vanaf dat moment gaat je baby als foetus door het leven. Deze foetale periode duurt tot zijn geboorte.
En boven op het bolletje groeit het eerste haar! Hij houdt meestal de beentjes voor zich gevouwen en meet nu zo'n viereneenhalve centimeter.
Na de innesteling ontwikkelt het embryo zich steeds verder. Een paar cellen groeien in een mum van tijd uit tot een paar duizend cellen. En na een paar weken krijgt het embryo een kloppend hartje.
Vanaf de geboorte tot je een jaar wordt ben je een baby.
Pasgeborene, zuigeling of boreling is een andere benaming voor een baby.
Als je zo'n 25 weken zwanger bent, opent de baby voor het eerst zijn ogen. Het is natuurlijk meestal donker in de baarmoeder, maar tegen het einde van de zwangerschap kan je kleintje toch al een rozige gloed zien als er licht op de buik schijnt, van de zon of een lamp.
Je baby plast af en toe in het vruchtwater, dat is niet erg want het vruchtwater wordt om de drie uur ververst.
U wist het waarschijnlijk al, maar in de medische wereld zijn ze er nu ook achter: pasgeboren baby's kunnen - waarschijnlijk - pijn voelen. Lang werd aangenomen dat de hersenschors van pasgeboren baby's nog niet genoeg ontwikkeld is om bewust pijn te ervaren.
Baby's houden van rustig opbouwende klanken. Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.
Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen. Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene.
Kleuren herkennen
Pasgeboren baby's kunnen nog niet echt kleuren onderscheiden. Ze zien wel verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Pas na ongeveer vier weken gaat je baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren.
Een ongeboren baby ademt niet door zijn longen, maar krijgt zuurstof via de placenta. De longen ontwikkelen zich al wel zo goed mogelijk, zodat de baby meteen na de geboorte kan ademen. In de vierde week van de zwangerschap ontstaan bogen die later de keelholte vormen.
De kans op schade wordt groter naarmate je heftiger en langer blootge- steld bent aan trillingen. In ernstige gevallen kan het leiden tot vroeggeboorte. Ook is de baby in de baarmoeder gevoelig voor bepaalde invloeden van buitenaf. Hard geluid op je werk kan ook een risico zijn.
Je buik 10 weken zwanger
Veel zwangeren kunnen niet wachten tot ze hun buikje kunnen showen, hij lijkt maar niet dikker te willen worden (behalve dan het extra vetlaagje wat je misschien op je buik en heupen gekregen hebt).
De baby is actief gedurende de gehele zwangerschap en oefent alvast voor het leven buiten de baarmoeder. Je merkt verschil in de bewegingen. De baby maakt heftige en minder heftige bewegingen: er zijn grote draaiingen maar ook wat kleinere trapjes of zelfs de hik kan gevoeld worden.
Hoewel je baby kleuren al vanaf de geboorte kon zien, kon zij ze niet uit elkaar houden en leken alle kleuren zwart, wit of grijs. Nu zij een paar weken oud is, kan zij rood, oranje, geel en groen onderscheiden. Ze zal zich tot deze kleuren aangetrokken voelen als ze dicht genoeg bij zijn.