Het Twents is een dialect van het Nedersaksisch. Nedersaksisch is één van de twee erkende streektalen in Nederland (de ander is het Limburgs). Daarnaast is het Fries al verheven tot de tweede officiële taal van Nederland.
De Rijksoverheid en provincies willen de Nedersaksische taal houden en het gebruik aanmoedigen. Zoals het Gronings, Drents of Twents. Het Nedersaksisch is daarom erkend als regionale taal. Het wordt gesproken in Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen en Overijssel.
In Nederland is de groet moi vooral in Groningen en Drenthe gebruikelijk. Hij is sinds het einde van de 20e eeuw ook in grote delen van Overijssel, met name in Twente (moi(n)), en in de Achterhoek populair.
Heel simpel gezegd: een taal is datgene wat men erkent als 'de standaard'.En dialecten zijn op hun beurt regionale variaties op deze standaardtaal. Het verschil tussen taal en dialect kan dus tamelijk willekeurig zijn, maar het Nederlands en het Fries zijn in elk geval vastgelegd als officiële talen.
Metworst of boerenworst (harde gekruide worst van varkensvlees en varkensvet) Kozak (een Twentse koek van chocolade, marsepein, biscuit en jam) Krentenwegge (een brood waarbij krenten worden meegebakken) Bakleverworst (een echte Twentse delicatesse van spek, ham en lever)
Een “Tuffel” is een aardappel in het Twents.
Veluws, Gelders, Twents, Drents, Gronings, allemaal zijn het dialecten van het Nedersaksisch. Het is geen dialect van het Nederlands, maar een officiële streektaal.
Mandarijn (1,117 miljoen)
Het Mandarijn is niet echt een taal, maar een geheel van dialecten van de Chinese taal. Het is een verzamelnaam van dialecten die onderling begrepen worden. Hoewel 20% van de internetgebruikers Chinees spreekt, is niet meer dan 1% van de inhoud op het web in die taal.
Net als het Nederlands kent het Fries verschillende dialecten. Zo bestaat er onder meer Noordhoeks (ten noorden van Dokkum), Woudfries (de Friese Wouden), Hindeloopers (spreekt voor zich) en Schiermonnikoogs.
Wat niet weet, wat niet deert. ''t Geen men niet weet, deert het herte niet, van iets geheel onbekends kan men geen smertelijke aandoening hebben' (Tuinman I, 331).
mam (v.)
9. Deze koekjes zijn slof. Mensen die niet uit Twente komen snappen dit echt niet. 'Sloffe koekjes' betekent: oude koekjes die zacht zijn geworden.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Twents wordt gesproken in Twente, een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Het Tobi wordt ook, zij het minder, gesproken op de Zuidwest-Eilanden (Helen Reef, Fana, Pulo Anna, Merir en Sonsorol). Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld.
Neem het woord 'soppen', een puur Twents woord dat 'vies maken' betekent in de zin van 'zit niet zo te soppen'. Correct Nederlands is het niet, maar een mooie uiting van ons taalgebruik is het wel. Veel Twentenaren weten niet dat dit puur Twents is.
Twente (Nedersaksisch: Tweante, Twente) is een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat. De bewoners heten Twentenaren of (informeel) Tukkers.
De meest voorkomende uitleg is dat het een typisch Twents woord is. Ze zijn vernoemd naar het piepen dat aardappels doen als je ze bakt in de pan. Eigenlijk een oerhollandse life hack; Zodra de piepers stoppen met piepen in de pan, zijn ze klaar!
Aardappelen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze 'chunu' genoemd werden. Nadat de Spanjaarden in de zestiende eeuw Zuid-Amerika ontdekte, kwam de aardappel naar Europa. De aardappel is dus eigenlijk geen typisch Nederlands product, zoals je misschien zou denken.
De status van het Nederlandse oo-to, met lange oo, en het Vlaamse otto, met korte o, helemaal niet dezelfde is. Je in Nederland oo-to kunt gebruiken naast auto, maar dat oo-to voor sommige mensen wel gemarkeerd is. Het kan informeel overkomen, maar ook als (te) chique.