Behalve de mensapen, zoals de chimpansee en gorilla, hebben alle apen een staart. Ook zijn apen behoorlijk slim, ze hebben grote hersenen in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Sociaal Behalve de orang-oetan, een paar lemuursoorten en de galago, leven alle apen in groepen.
Giraffe. Wanneer je aan een giraffe denkt, denk je waarschijnlijk aan hun ontzettend lange nek. Deze dieren hebben ook een relatief lange staart, vooral voor zoogdieren. De staart van deze dieren kan maar liefst een meter lang worden, wat een stuk langer is dan de staart van een gemiddelde koe, hond of olifant.
De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar. Enkel de Groenlandse haai, het oudste gewervelde dier, en de diepzee-oester Neopycnodonte zibrowii met naar schatting zo'n 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart, strijden mee voor de titel. Toch is leeftijd zeer relatief.
Tweekleppig weekdier 'Ming' ging enkele jaren geleden de boeken in als het oudste dier dat ooit is ontdekt en waarvan we de leeftijd konden vaststellen. Het schelpdier – een noordkromp – werd toen 405 tot 410 jaar oud geschat.
Staartpennen zijn de veren in de staart van een vogel. Ze zijn voor de vogel heel belangrijk voor het vliegen. Ze geven naast de slagpennen extra lift en zijn nodig om te sturen.
Slangen hebben een langwerpig lichaam en vaak wordt verondersteld dat ze een lange staart hebben. In werkelijkheid klopt dit niet: de meeste soorten hebben juist een relatief korte staart. De staart van een slang begint bij de cloaca aan de buikzijde.
Sommige insecten hebben een staartje als legboor, bij anderen gaat het om een angel of een sierlijk aanhangsel. De staart is niet bedoeld om te kwispelen maar heeft een andere functie. Ontdek welk insect met lange staart je gezien hebt.
we gorilla's, chimpansees, bonobo's en orang-oetans mensapen noemen? Mensapen hebben langere armen dan benen, ze hebben geen staart en ze zijn bijzonder slim.
De chimpansee is een Afrikaanse mensaap. Hij wordt beschouwd als de nauwste nog levende verwant van de mens. Chimpansees hebben grote oren, lange armen (die wel een spanwijdte van 3 meter kunnen bereiken) en hebben geen staart.
Kleinste aap
Met een lichaamslengte van zo'n 15 centimeter en een gewicht van slechts 120 tot 140 gram is de dwergoeistiti de kleinste apensoort ter wereld! Ze leven in familiegroepen in het regenwoud.
De staart voor stabiliteit
Dit is mede aan de staart danken. Eigenlijk zorgt de staart voor contragewicht, zodat de vogel niet omkiept. Maar er is meer, want die staart is ook heel belangrijk tijdens het vliegen. Het biedt stabiliteit tijdens de vlucht.
Dit insect is ondanks de naam geen bij, maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind. De naam komt waarschijnlijk voort uit het feit dat deze soort wel erg op een bij lijkt maar niet kan steken. Daarnaast heeft de blinde bij, rijen haren op zijn ogen wat mogelijk tot de gedachte leidde dat hij blind was.
De larve leeft in de modder en kruipt in het voorjaar op het droge, waar de verpopping plaatsvindt. De volwassen vlieg is te zien van juni tot november en leeft zoals vrijwel alle zweefvliegen van bloemennectar. De blinde bij is de laatste zweefvlieg die men kan vinden op bloeiende klimop.
Slangen hebben net als veel andere dieren een spijsverteringsstelsel met onder andere een maag, lever en darmen. Bij slangen komt de ontlasting uit de darm en de urine uit de nieren samen in een ruimte. Die ruimte wordt de cloaca genoemd. Slangen poepen en plassen tegelijk.
Voorbeelden van reptielen zijn schildpadden, krokodillen, squamata en brughagedissen. In de toekomst zul jij deze twee diergroepen nooit meer door elkaar halen.
Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Waar leeft de staartmees? De staartmees komt voor in bossen, tuinen en parken. Een structuurrijk leefgebied heeft de voorkeur met een rijke ondergroei en enkele dode of afstervende bomen. Ook houtkanten, struweel en hoogopgaand struikgewas zijn ideaal.
Vaak zie je een vogel op één poot staan, bijvoorbeeld wanneer hij slaapt of rust. Ook zet de vogel zich vaak dan op met zijn veren, zodat het net een pluizenbol wordt. Dit zie je bijvoorbeeld bij de kanarie, maar ook veel watervogels staan met één poot in het water.
Iedereen weet hoe een veer eruitziet, en iedereen weet dat veren bij vogels voorkomen. Achter veren zit echter nog een hele wereld. Veren ontstonden al bij dinosauriërs. Ze worden gebruikt om te vliegen, om het dier warm te houden en om mee te pronken.
De Turritopsis dohrnii, de onsterfelijke kwal is een dier waarvan je zou kunnen zeggen dat het werkelijk onsterfelijk is. Volgens National Geographic heeft het dier de mogelijkheid de ouderdom om te draaien. Als de kwal gewond raakt of ziek begint te worden dan gaat het dier drie dagen in een poliep status.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Een kleine vogel heeft meestal minder veren dan een grote. Het aantal veren van zangvogels varieert van 1.100 tot 4.600. Een kip heeft ongeveer 8.000 veren, de Amerikaanse zeearend daarentegen blijkt "slechts" ca. 7000 veren te hebben.