De transportbouten worden vastgeschroefd, waardoor de wastrommel niet meer kan draaien en heen en weer geschud kan worden. Kan dit wel, dan is er kans dat de trommel en dus je wasmachine flink beschadigd. Het toepassen van transportbouten bij het vervoeren van je (nieuwe) wasmachine is dus sterk aan te raden.
De transportvergrendeling bestaat uit drie lange schroeven, die zich in de achterwand van de wasmachine bevinden. Met behulp van een dopsleutel 10 of steeksleutel 10 kunnen de 3 schroeven hele maal losgedraaid worden en kunnen de bussen eventueel met behulp van tang uit de machine gehaald worden.
De transportbouten aan de achterkant van de wasmachine zorgen ervoor dat de trommel tijdens het transport op zijn plaats wordt gehouden. Draai de bouten met een moersleutel los en verwijder ze. Bewaar de bouten. Gebruik ze weer als je de machine op een later tijdstip gaat vervoeren.
Een wasmachine kan je het beste rechtop vervoeren. Kan dit echt niet vanwege plaatsgebrek, dan kan je hem op zijn kant leggen. Pas dan wel op dat je de trommel goed vast hebt zitten en de leidingen niet beschadigen onder het gewicht van de wasmachine zelf.
Elke wasmachine komt daarom met transportbouten waarmee je de trommel vastzet.
Installeer de transportbouten
Kun je een wasmachine verhuizen zonder bouten? Jazeker. Het wordt echter wel afgeraden om dit te doen. Transportbouten zorgen dat de trommel van de wasmachine goed vast blijft zitten en niet gaat draaien of schokken tijdens het vervoer.
Vaak krijg je dit standaard meegeleverd bij de wasmachine. Heb je dit niet en wil je de wasmachine verhuizen zonder transportbeveiliging? Haal dan de bovenkant van de wasmachine en vul de open ruimte rondom de trommel met kussens en/of handdoeken. Zo blijft de trommel ook op zijn plek tijdens het verplaatsen.
Om de trommel goed te beschermen tijdens de verhuizing, zet je deze vast met transportbouten. Als het goed is heb je die destijds bewaard bij de bezorging. De transportbouten voorkomen dat de trommel tijdens het vervoer te veel schudt en beschadigt. Zet de trommel daarom goed vast met transportbouten.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.
Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen.
Als je de beschermbeugels of pinnen niet meer hebt, kun je ook gaan voor een alternatieve oplossing: schroef de bovenkant van de wasmachine eraf en vol de open ruimte met oude handdoeken of een kussen. Ook zo zorg je ervoor dat de trommel niet kan schudden tijdens het verhuizen.
In tegenstelling tot een wasmachine heeft een droger ook geen transportbeveiliging waarmee je de trommel vastzet.
Zit de trommel in je wasmachine los? Maakt je wasautomaat een rammelend geluid en merk je dat de wastrommel los zit? Advies: Wij adviseren om de wasautomaat uit te zetten. Controleer vervolgens of de trommel los zit.
Onderaan de wasmachine bevindt zich een deksel en hieronder zit de pomp van de wasmachine. Plaats een kom voor dit deksel en leg er voor de zekerheid wat handdoeken omheen. Via deze afvoer kun je het resterende water uit je wasmachine laten lopen. Rechts van deze afvoer bevindt zich meestal de filter.
Leg een waterpas op de wasmachine. Het maakt niet uit of je deze eerst van voren naar achteren of eerst van links naar rechts beweegt. Stel de wasmachine waterpas door de stelpoten in- of uit te draaien. Als de wasmachine waterpas staat, draai je de stelmoeren aan.
Op de volgende manier moet je een wasmachine vervoeren: Haal de wasmachine helemaal leeg en demonteer alle aansluiten. Zorg dat er geen water meer in de slangen zit. Om beschadigingen te voorkomen is het handig om de trommel vast te zetten met een beugel of pin. Verplaats de wasmachine altijd rechtop.
Grote ladingen en stukken was: 9 kilogram of meer
Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, kies je een wasmachine met 9 kilogram vulgewicht. Deze heeft genoeg ruimte voor grote hoeveelheden was, zoals beddengoed. Je stapelt de was van een hele week op en stopt die in één keer in de trommel.
Voor een klein huishouden van 1 of 2 personen raden we een wasmachine met een vulgewicht van 7 of 8 kg aan. Wil je ook een tweepersoons dekbed kunnen wassen? Kies dan minimaal voor 8 kg. Als je alleenstaand bent en geen groot wasgoed hebt, is een wasmachine voor 6 á 7 kg wasgoed in principe voldoende.
Als een wasmachine niet waterpas staat, is de kans groot dat de wasmachine enorme herrie gaat produceren tijdens het centrifugeren van de was. Dit komt door de speling tussen het apparaat en de ondergrond. Daarnaast kan de wasmachine zichzelf zelfs langzaam gaan verplaatsen.
Wanneer je een wasmachine gaat tillen, kantel hem dan eerst op zijn zij, met de deuropening naar boven. De bovenkant pak je vast aan de achterkant van het bovenblad. Als je de bovenkant vasthebt, zorg je ervoor dat de wasmachine in balans blijft. De andere persoon tilt de onderkant van de wasmachine.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Wasmachine verhuizen kosten
Bij wasmachine heb je minimaal twee sterke verhuizers nodig en de kosten hiervan bedraagt minimaal 120 EUR tot 200 EUR. Afhankelijk van het aantal verdiepingen, gewicht van de wasmachine en de afstand van de huidige adres en het nieuwe adres.