Is het kouder, dan is het beter om een lange broek te dragen, een goede baselayer en een shirt met lange mouwen met eventueel een MTB jack. Vergeet ook niet om goede handschoenen, een nekwarmer en eventueel een muts te dragen om je handen en gezicht te beschermen.
Naast een goed winterjack en een lange winter fietsbroek zijn er nog allerlei winter fietskleding accessoires om de winter door te komen op de fiets. Thermokleding, hoofddeksels, fiets sokken en overschoenen zijn allemaal onmisbare kledingstukken voor tijdens jouw mountainbike of racefiets rit in de winter.
Fietskleding boven de 25 graden
Een korte broek en kort wielershirt is voldoende.
5-15 graden
Een fietsshirt met onderlaag en thermo armstukken (met eventueel een windvest) voldoet ook als bovenkleding. Eronder draag je bibtights of bibshorts met beenstukken. Ook bij deze temperaturen zijn een muts of haarband, handschoenen met dichte vingers en overschoenen aan te raden.
Tussen de 10 en 15 graden draag ik altijd beenstukken. Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen.
Een goede richtlijn is om bij een temperatuur van 15 graden of hoger te kiezen voor een korte MTB Short met een baselayer en shirt, eventueel in combinatie met armstukken. Schommelt het kwik tussen de 10 en 15 graden, bescherm dan je benen met een setje beenwarmers.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
Volgens dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle hoor je al handschoenen te dragen wanneer het buiten kouder is dan 7 à 8 graden Celsius. "Hoe meer kou en temperatuurschommelingen je kunt voorkomen, hoe beter", legt ze uit aan Eindhovens Dagblad.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes. In deze jurkjes blijf je beter warm.
Een zweetshirt onder je fietsshirt zorgt dat het zweet wordt afgevoerd. Zo blijf je droog en krijg je het minder koud als je even stopt of een afdaling in gaat.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Winterkleding voor de fiets is belangrijk. Wielrennen in de winter kun je niet in je korte broek doen als de temperatuur tegen het vriespunt loopt. De kleding moet kou, water en wind tegenhouden. Daarnaast moet de kleding comfortabel zitten, zowel voor de korte als de lange tochten.
Korte broek, zomershirt, zweetshirt
Een ondershirt is altijd aan te raden omdat dit voor een luchtlaag zorg die tijdens hoge temperaturen voor verkoeling zorgt en voor opname van zweet. Draag een fietsshirt met een lange rits zodat je de temperatuur kunt reguleren met het openen of sluiten van de rits.
In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen.
Fietsshirts om mee te wielrennen moeten strak op het lichaam aansluiten en mogen niet gaan wapperen in de wind. Ze hebben een anatomische pasvorm en zijn zo gemaakt dat ze in de fietshouding lekker zitten. Aan de onderzijde en bij de mouwen zitten vaak elastische grippers die voorkomen dat het fietsshirt omhoog kruipt.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
Meestal draag je je sokken onder de beenwarmers, vooral voor het comfort en omdat het makkelijker is om de beenwarmers aan en uit te trekken. Maar als je graag met je sokken pronkt door ze eroverheen te dragen, ga je gang. Doe ze dan gewoon aan nadat je je beenwarmers hebt aangetrokken.
18-25 graden
Boven de 18 graden kies je een shirt met korte mouwen met daaronder een extra laagje, een zweetdoorlatend ondershirt bijvoorbeeld. Zo'n shirt voert het zweet af en houd je verder niet warm. Wanneer je toch twijfelt of al vroeg weggaat, dan kunnen armstukken het net wat aangenamer maken.
Wanneer het 15/16 graden is, kunnen zij gerust zonder jas buiten spelen. Denk er altijd wel aan dat de ochtenden en avonden in het voorjaar fris kunnen zijn. Het is dus aan te raden om altijd een jas of vest mee te nemen. Is het in de ochtend al 15 of 16 graden dan kan de jas gerust thuis achter blijven.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.