Helemaal geen vruchtwater (anhydramnion) komt voor als er helemaal geen urineproductie is, bijvoorbeeld als er bij de foetus geen nieren aangelegd zijn. Zonder vruchtwater kunnen de longen zich niet ontwikkelen.
Hoe vaak komen voortijdig gebroken vliezen voor? In Nederland heeft 4 tot 10% van de zwangeren met een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken voortijdig gebroken vliezen. Binnen 24 uur begint bij 70% van de zwangeren de bevalling vanzelf, binnen 48 uur is dat 90% en binnen 72 uur 95%.
Een ernstig tekort aan vruchtwater (zeldzaam) kan leiden tot afwijkingen bij de baby. Doordat de baby strak in de vliezen zit, kan hij niet goed groeien. De baby blijft klein, kan misvormingen hebben (zoals een afgeplat gezichtje of klompvoetjes ) of wordt geboren met kleine longen (longhypoplasie).
Bel de verloskundige direct als je vliezen vóór 37 weken zwangerschap breken. Bel de verloskundige direct als het vruchtwater groen, bruin van kleur is, dit is ongeacht de zwangerschapsduur. Bel de verloskundige direct als met het breken van de vliezen er ook direct veel helderrood bloedverlies is.
Bij langdurig gebroken vliezen kunt u dus steeds een beetje vruchtwater blijven verliezen.Dit kan geen kwaad voor uw kind. Normaal gesproken is vruchtwater helder of grijswit van kleur, met witte vlokjes erin.
Helemaal geen vruchtwater
Zonder vruchtwater kunnen de longen zich niet ontwikkelen. Zonder nieren en met onderontwikkelde longen kan de foetus na de geboorte niet overleven, gelukkig komt dit zelden voor.
Als je vruchtwater niet helder is, heeft je baby er misschien in gepoept.Dat is een reden om in het ziekenhuis te bevallen zodat je kleintje extra gecontroleerd kan worden. Breken je vliezen 's nachts en is het vruchtwater helder, dan hoef je niet te bellen en kun je gewoon proberen wat te slapen.
Van de zwangeren bij wie de baring begint met gebroken vliezen krijgt het merendeel (ongeveer 60%) binnen 24 uur spontaan weeën en begint bij 90% de bevalling spontaan binnen 48 uur. Als de bevalling nog niet begonnen is na 72 uur is de kans klein dat het nog spontaan begint.
Hoewel een bevalling in veel gevallen begint met weeën kan het ook zijn dat eerst de vliezen breken. Als dit het geval is, zult u vruchtwater verliezen. Dit kan een flinke plas zijn, maar in enkele gevallen ook maar een klein beetje; net zoals bij urineverlies.
Het is mogelijk om vruchtwater van buitenaf aan te vullen met steriel water.
Zolang alles goed is zullen ze nog 24 tot 48 uur afwachten of je spontaan weeën krijgt. 95% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 72 uur na het breken van de vliezen. Terwijl het andere ziekenhuis direct na 24 uur gebroken vliezen zal gaan inleiden.
Wanneer je gezond bent, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na die 42 weken ben je over tijd. Dit wordt ook serotien genoemd.
Het verschil tussen urine en vruchtwater is soms moeilijk te zien. Het grootste verschil tussen vruchtwater en urine is dat vruchtwater een zoete geur heeft en soms rozig of troebel van kleur is als er bloed of ontlasting van de baby bij zit. Neem bij verlies van vruchtwater direct contact op met de verloskundige.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Meestal breken de vliezen 's nachts. Als het hoofdje van de baby is ingedaald en het vruchtwater is helder of iets rozig, dan hoef je ons niet wakker te bellen. Je kunt rustig afwachten tot de weeën komen. Kijk wel even op de klok hoe laat de vliezen gebroken zijn, gebruik een maandverband (geen tampons!)
Vruchtwater ruikt wat weeïg en is normaal helder vocht met wat witte vlokjes (de vlokjes zijn het huidsmeer van je kindje).
Door het inslikken van het vruchtwater traint je baby zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem. Het zorgt voor een aangename temperatuur in de baarmoeder. Het beschermt je baby tegen infecties. Het voorkomt dat de navelstreng wordt dichtgedrukt.
Een arts zuigt via de buikwand met een naald een klein beetje vruchtwater op.Met een echoapparaat kan de arts goed kijken waar het kind is in jouw buik. De arts wil jouw kind niet raken. In het vruchtwater zitten ook cellen van het kind.
De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje hierdoor wat ovaal van vorm zijn, maar dit trekt vanzelf bij. Rondom je baby zit (in de vruchtzak) nog ongeveer een liter vruchtwater. Dit wordt om de twee uur ververst, dus je kindje komt niet zonder te zitten.
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het spontaan breken van de vliezen. In ongeveer 70% van de gevallen komen de weeën daarna binnen 24 uur spontaan op gang. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn spreken we van 'langdurig gebroken vliezen'.
Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:
onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.
Als je kindje zich dan beweegt, kan er meer vruchtwater vrijkomen. Eens je weeën hebt, kan je nog meer vruchtwater verliezen tot dat je baby geboren is. Het is een goed idee om een handdoek onder je neer te leggen wanneer je onderweg bent naar het ziekenhuis om het vruchtwater op te vangen.
De conclusie van de wetenschappers is dat inslapen op je rug na 28 weken zwangerschap 2,3 keer meer kans geeft om een doodgeboren kindje ter wereld te brengen. De onderzoekers benadrukken dat het het belangrijkst is in welke positie je inslaapt, en dat vrouwen die wakker worden op hun rug zich geen zorgen moeten maken.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.