Je hebt geen vrienden (meer) of je hebt geen volwassen vrienden. Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Vriendschap begint al in onze kinderjaren.We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden.
De Amerikaanse communicatiewetenschapper Jeffrey Hall van Kansas University berekende in 2018 dat het zo'n vijftig uur duurt voor een kennis een goede bekende wordt. Het duurt zo'n negentig uur voor zo'n goede bekende een vriend is. En uiteindelijk gaan er meer dan 200 uur voorbij voordat je beste vrienden bent.
Vanaf welke leeftijd gaan kinderen echt vriendjes maken? Echte vriendschappen ontstaan meestal vanaf de 8 jaar oud. Kinderen gaan elkaar dan opzoeken omdat ze elkaar aardig vinden. Er zullen dan ook de eerste 'hartsvriendinnen' en 'bloedbroeders' tevoorschijn komen.
Hoe vaak je elkaar ziet, zegt niets over hoe goed de vriendschap is. Wel is het belangrijk dat je daarin allebei ongeveer dezelfde behoefte hebt. Als je vriendin elke week wil afspreken en jij één keer per half jaar wel genoeg vindt, merk je misschien dat er wrijving ontstaat.
Volgens de theorie van Robin Dunbar, een Britse antropoloog, kunnen we maximaal vijf allerbeste vrienden hebben en tien goede vrienden. Want volgens Dunbar kunnen onze hersenen maar een bepaald aantal vriendschappen aan. Meer kunnen we simpelweg niet aan.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Een praatje, samen sporten, erop uit: NLvoorelkaar.nl is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Je kunt hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt. Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Als je bijvoorbeeld gezelschap of een extra handje kan gebruiken.
Op school, in een cursus, op het werk, tijdens het uitgaan, in een sauna, via vrienden, tijdens vrijwilligerswerk, tijdens activiteiten voor singles... Je kan enkel nieuwe mensen leren kennen als je je openstelt voor nieuwe mensen. Een praatje maken met iemand nieuw kan het begin zijn.
Een kwart van de mensen voelt zich regelmatig eenzaam en erover praten is moeilijk. Weinig vrienden hebben, je niet begrepen voelen of bij niemand je hart kunnen luchten: een kwart (23 procent) voelt zich regelmatig eenzaam. Onder mensen tussen de 18 en 35 jaar is dit zelfs 37 procent.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Recent onderzoek maakt korte metten met dit gepieker en geeft duidelijkheid. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat volwassenen helemaal geen uitzinnig grote vriendengroepen hebben, maar gemiddeld 4 beste vrienden en 7 goede vrienden. Het onderzoek werd uitgevoerd door social media-platform Snapchat.