Hoeveel plakjes haal je uit een komkommer? Een standaard Engelse komkommer heeft 6-8 zaden binnenin, dus je zou in staat moeten zijn om 4-6 plakjes uit één te krijgen. Als u echter een mes gebruikt in plaats van een lepel, kunt u misschien meer dan 8 schijfjes uit één komkommer halen.
Hoeveel plakken je precies uit 1 komkommer haalt, hangt af van hoe dik je snijdt en hoe dik je komkommer is. De natte 'binnenkant' van de komkommer kun je hiervoor niet gebruiken. Maar niet weggooien hoor! Snijd het in blokjes en maak er bijvoorbeeld een lekkere salade van.
Halveer de komkommer over de volledig lengte en gebruik het scherpe stuk van een eetlepel om de zaadlijsten eruit te schrapen. Van de uitgeholde komkommers kun je vervolgens mooie halve maantjes snijden – staat ook weer leuk.
Kan je komkommer van te voren snijden? Ja, u kunt komkommers van tevoren snijden. Was ze daarvoor goed onder koud stromend water en dep ze daarna droog met keukenpapier. Snijd de uiteinden eraf en snijd de komkommers in de lengte in vieren.
Bewaar een aangesneden komkommer in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen. Niet geschikt om in te vriezen.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Ze verliezen snel hun kwaliteit en worden slap. Bewaar ze daarom op een minder koele, donkere plaats: een voorraadkast of kelder. Normaal gesproken blijft een komkommer ongeveer een week goed. Komkommers verpakt in krimpfolie zijn langer houdbaar.
Net als het vruchtvlees is ook de schil van de komkommer supergezond en bevat het veel vitaminen A en antioxidanten die goed zijn voor ons lichaam.
Zaadlijsten. Een komkommer bestaat voor het grootste deel uit water. Veel hiervan zit verstopt in de zaadlijsten met zachte, eetbare pitjes. Wil je een wat minder waterige komkommer, bijvoorbeeld voor in een wokgerecht of voor het maken van tzatziki, verwijder die zaadlijsten dan.
Een standaardkomkommer weegt tussen 1 en 4 ons (28-113 g). Het gewicht varieert naargelang van de grootte van de komkommer.
Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Hij teelde ook komkommers. Hij vond het maar niks dat sommige exemplaren per ongeluk een beetje krom groeiden. Daarom bedacht hij in 1845 de komkommerrechtmaker, een glazen buis die om de nog jonge vrucht geplaatst kon worden. Dat komkommerkorset dwong vruchten recht naar beneden te groeien.
Ja, je kunt slappe komkommers eten! Ze zijn heerlijk en voedzaam. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, kalium, magnesium, calcium, ijzer, vezels, foliumzuur, en nog veel meer. Komkommers hebben ook een hoog watergehalte, waardoor ze een uitstekende bron van hydratatie zijn.
Tomaten bewaren, dat doe je best niet in de koelkast. Volgens onderzoek van de Nederlandse universiteit Wageningen UR leidt tomaten bewaren bij koelkasttemperaturen tot een afname van belangrijke aromastoffen. Ze worden dus minder lekker. Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C).
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bewaar vruchtgroenten, zoals paprika, niet in de koelkast want dan treedt er koudebederf op. Dat houdt in dat de cellen onder de vier graden kapot gaan, waardoor paprika's hun vocht verliezen en eerder gaan rotten. Paprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C).
Na het eten van veel komkommer kan het een ontgiftende werking hebben op je lichaam. Alle afvalstoffen worden uit je lichaam verwijderd dankzij het hoge vochtgehalte van de groente.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.