Vaak worden stengels of bladeren van een groente weggegooid hoewel ze perfect bruikbaar zijn voor een ander gerecht. Denk maar aan de stengels van bloemkool en broccoli. Het verwerken van die stelen is een perfect voorbeeld van het 'no waste' principe, want je kunt er allerlei gezonde en lekkere gerechten mee maken.
De plant behoort tot de kruisbloemenfamilie, deze plantenfamilie verschaft veel soorten eetbare wintergroenten. De niet ontwikkelde bloemknoppen zijn het eetbare deel (de bloemkoolroosjes) maar eigenlijk kun je de gehele bovengrondse plant eten.
Bloemkoolstengels (en bladeren) zijn volledig eetbaar . Probeer ze toe te voegen aan bouillon, soepen of rasp ze en gebruik ze voor coleslaw of salades. Om ze te bereiden, pellen we meestal de buitenste "schil" van de stengel en gooien die weg, omdat dat een beetje taai kan zijn, maar daarna is alles helemaal lekker!
Je kunt bloemkoolbladeren eten. Ze zijn net zo eetbaar als de bloemkoolstengels of -roosjes (de onrijpe bloemen van de plant) die we meestal koken. Ze zijn ook een veelzijdig ingrediënt dat veel gerechten een lekkere smaak geeft.
Snijd de bloemkool in stukjes (roosjes). Ook de steel is eetbaar. Doe de bloemkool in de pan en voeg een laagje water toe (ongeveer 2 centimeter).
Elk deel van een bloemkool is eetbaar, zelfs de harde buitenste schil . We raden echter aan om dit deel te schillen voordat u het kookt, omdat het een beetje moeilijk te kauwen is.
Dit geldt ook voor bloemkool. Hier eten we normaal gesproken allen de roosjes van en delen van de stam. Maar wist je dat bloemkoolblad uitstekend eetbaar is? Sterker nog: het blad bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf alleen in grotere hoeveelheden.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
Geen zorgen, want ook het blad kun je opeten. Bloemkoolbladeren hebben een beetje een bittere smaak, wat lijkt op witlof. Daarnaast zitten de bladeren en de stronk boordevol betacaroteen, antioxidanten en foliumzuur. Hartstikke gezond, dus zonde om weg te gooien.
Het is belangrijk om bloemkool, net als broccoli en spruitjes, rauw te serveren of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of te roerbakken. Hun bijzondere werking gaat dan niet verloren. Door de hoge concentratie vitamine K in bloemkool heeft deze ook een ontstekingsremmende werking.
Deze bladeren kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn ook nog eens rijk aan calcium, dat goed is voor je botten.
Dit bericht belicht er maar een paar. Net als bloemkool is elk deel van de broccoliplant eetbaar . Deze roergebakken broccoli combineert de bloemetjes, stengels en bladeren van de broccoliplant. Zo blijft er niets over om te verspillen.
Je kunt nog steeds eten wat er is , maar zodra er knopvorming optreedt, kun je planten niet meer uit de conditie halen en ze weer laten groeien. Doorschieten: Extreme schommelingen van kou of hitte, of het te veel laten uitdrogen van de grond kan voortijdige bloei veroorzaken (ook wel bekend als doorschieten).
Bloemkool koken is hartstikke gezond. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. De groente staat ook in de Schijf van Vijf. Let er wel op dat je bloemkool niet te lang kookt: dan verliest het zijn voedingswaarde.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.
Wat is het voedingsadvies voor bloemkool? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
"Alle bladgroenten zijn goed voor je hersenen", zegt Labee. "En denk aan stengelgroenten, noten, vetten, bloemkool, blauwe bessen, vezels of seizoensgroenten."
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak!Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Het eten van groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, spruitjes en andere koolsoorten reduceert het risico op diabetes type 2 met 14 procent.
Hoi Ann, als bloemkoolkoppen te veel zon krijgen of als het warm is , worden ze vaak paars. Bedek de koppen door de buitenste bladeren om te vouwen om ze te beschermen tegen de zon, gebruik een knijper om ze bij elkaar te houden, dit houdt je bloemkool wit.
De bloemkool ondervindt geen nadelige gevolgen, behalve het uiterlijk . Het defect heeft geen invloed op de smaak van de bloemkool. Te rijpe bloemkool, of bloemkool die tijdens de groei aan extreme hitte is blootgesteld, kan enigszins bitter smaken, maar ga er niet vanuit dat alle bloemkool met harige koppen bitter zal smaken.
Vaak worden stengels of bladeren van een groente weggegooid hoewel ze perfect bruikbaar zijn voor een ander gerecht. Denk maar aan de stengels van bloemkool en broccoli. Het verwerken van die stelen is een perfect voorbeeld van het 'no waste' principe, want je kunt er allerlei gezonde en lekkere gerechten mee maken.
Bloemkool is een veelzijdige groente die op verschillende manieren gegeten kan worden. Rauwe bloemkool eten levert een maximale hoeveelheid vitamine C, maar door bloemkool te koken kan je lichaam meer voedingsstoffen opnemen, zoals vitamine K en kalium .
Onderzoek toont aan dat sulforafaan helpt het cholesterolgehalte te verlagen , wat uw slagaders vrij kan houden van vetophopingen. Dit bevordert een gezonde bloeddruk en verlaagt uw risico op hartziekten. De voedingsvezels van bloemkool hebben vergelijkbare cholesterolverlagende eigenschappen.