Elk deel van de kersenboom, met uitzondering van de rijpe kersen zelf, is enigszins giftig en bevat cyanogene glycosiden.
Bijna alles van de kersenboom is giftig door blauwzuur. De stam, de bladeren en de pit bevatten dit gif. Het enige wat niet giftig is, is de rijpe vrucht.
De rijpe vruchten van de zoete kersen zijn ontpit eetbaar en kunnen zowel warm als koud gebruikt worden. De zure soort is ook eetbaar, maar smaakt onbehandeld vaak veel te zuur om zo te eten. De bladeren van zoete en zure kers werden vroeger gefermenteerd en gedroogd en als vervanger voor tabak gerookt.
Is de Zoete Kers eetbaar? Prunus avium is de zoete kers en heeft lekkere zoete kersen. Er is ook een zure kers of kriek waarvan de wetenschappelijk naam Prunus cerasus luidt.
De kers is een kleine, bolvormige vrucht die meestal een pit bevat. Technisch is het een steenvrucht van het geslacht Prunus (subg. Cerasus).
Bij afvallen is het belangrijk om niet te overdrijven met fruit, dus we gaan uit van 2 stuks fruit per dag. Dit is ongeveer 200 gram fruit. Voor kersen betekent dat: 100 gram kersen is ongeveer 10 kersen. Precies een lekker en gezond snackje!
Kersen zijn een gezonde bron van vitaminen
100 gram kersen bevat bijvoorbeeld maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamina A, wat belangrijk is voor onder meer de ogen, de huid en het immuunsysteem. En ook vitamine C, een belangrijk antioxidant, is in een grote hoeveelheid aanwezig in het vruchtje.
Het bepalen welk soort kers je nu precies voor je hebt.
Het bepalen welke soort kers je hebt is vrij onmogelijk: er zijn meer dan 400 soorten. Je kunt een kers wel vrij makkelijk herkennen aan de stam (zie de eerste foto). De stam heeft vaak bruine glimmende stukken bast met een soort horizontale "ribben" en stroken.
De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een tot 20 meter hoge boom van het geslacht Prunus (subg. Cerasus) uit de rozenfamilie (Rosaceae), die van nature ook in België en Nederland voorkomt.
Een Prunus avium heeft een snelle groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 15 - 20 m, snelgroeiend.
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Kersen bevorderen de spijsvertering, ze hebben een laxerend effect. Overmatige consumptie van kersen kan diarree veroorzaken. Kersen zijn ook diuretisch.
Kersen zijn echte vitaminebommetjes. Er zit vooral veel vitamine A en C in. Daarnaast bevatten kersen de mineralen koper en kalium. Dat laatste mineraal helpt om je bloeddruk te verlagen en biedt bescherming tegen hartritmestoornissen.
Geen paniek
Mocht je een pit toch per ongeluk doorslikken, dan kan dat niet gelijk kwaad. De pit wordt niet verteerd door het lichaam en wordt gewoon uitgepoept. Als je de pit kapot kauwt kan er wel een kleine hoeveelheid vrijkomen. Dat is ook niet gelijk een probleem.
Van welke vruchten moet je wel opletten? Kersen bevatten 3,9mg amygdalin per gram, abrikozen bevatten maar liefst 14,4mg/g maar reine claudes of groene pruimen zijn het gevaarlijkst: die pitten bevatten 17,5mg amygdalin per gram.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Verder zou het ook kunnen dat jouw kersenboom het Little Cherry virus heeft,het is een ziekte die de laatste jaren veelvuldig voorkomt en zich snel uitbreidt. De bladeren zijn kleiner dan normaal en geeft kleinere kersen die heel lang op de boom blijven hangen. Tegen deze ziekte is er maar één middel,nml.
Na circa 4 tot 6 jaar is het mogelijk de eerste vruchten van de boompjes te oogsten. De oogst is ongeveer twee keer zo groot als bij een laagstam fruitboom, je oogst namelijk al snel 50 kilogram vruchten per jaar van een gezonde halfstam fruitboom. Ze kunnen ook dubbel zo oud worden: 60 tot 100 jaar.
U mag de kersenboom snoeien in oktober/november wanneer het niet al te koud is. (Snoei niet met vorst, dat is de vuistregel.) Een fruitboom staat op dat moment even stil qua groei. Dat betekent dat de sapstromen niet vloeien en dat de boom niet doodbloed wanneer u deze snoeit.
De Prunus Kordia
Deze is in de loop van de jaren ontzettend populair geworden in Nederland en de boomkwekers zijn deze dus gewoon veel meer gaan kweken. De Kordia is ook nog eens de zoetste kers van het gehele lijstje.
Je kunt kersen in twee groepen indelen: de zoete of tafelkersen (Prunus Avium) en de zure kersen (Prunus Cerasus), ook wel krieken genoemd. De door ons geteelde rassen vallen allen onder de Prunus Avium (zoete kersen dus).
De Prunus cerasus (zure kers) geeft na twee jaar de eerste vruchten en de Prunus avium na vier jaar. De kersenboom staat bekend om haar prachtige bloei. De bloei in april met grote witte of roze bloemen aan de hangende takken zorgen voor een schitterend gezicht!
Kersen (en appel, pruim, peer en abrikoos)
Pas altijd goed op bij het eten van kersen. Althans, met de pitten van de kersen. Deze bevatten namelijk waterstofcyanide, wat hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en braken kan veroorzaken. Overigens geldt hetzelfde voor de pitten van appels, pruimen, peren en abrikozen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Laxerende werking
Zoals we hierboven vertelden, zijn kersen goed voor je darmen. Misschien wel iets té, als je te veel kersen eet. Dan kan het namelijk zijn dat je vaker naar het toilet moet. Dit komt door het stofje sorbitol dat van nature in kersen zit en een laxerende werking kan hebben.