Het allerbelangrijkste als je een zwembad gaat plaatsen is dat de ondergrond voor het zwembad vlak is. Zet een zwembad nooit op een helling, of een ondergrond met hoogte verschillen. Dit kan namelijk zorgen voor scheuren in je zwembad en dat is het laatste dat je wilt!
Er zijn veel verschillende soorten zwembad ondervloer te kiezen zoals; grondzeil, ondertapijt, foam tegels en kunstgras. Om de zwembad ondervloer te kiezen, kijk je eerst naar het soort ondergrond; gras, bestrating, grind, zand of aarde.
Indien het mogelijk is, raden we aan om het zwembad op een stenen ondergrond te plaatsen. Het is dan wel aan te raden om zwembadtegels of zeil eronder te leggen zodat je geen schade krijgt aan de onderkant van je zwembad. Stenen zijn namelijk vlak, zorgen voor minder 'vieze' voeten en krijg je geen modderpoel.
Dan is een Intex grondzeil een goede keuze. Het zeil zorgt ervoor dat de bodem van het opzetzwembad beschermt wordt. Daarnaast zorgt het grondzeil ervoor dat de grond onder het zwembad beschermt blijft tegen water dat over de rand van het zwembad slaat. Ideaal!
Een zwembad opzetten kun je het beste doen vanaf de maand april. Dit omdat rond deze tijd de lente begint en er dus (als het goed is) geen sprake meer is van nachtvorst. Want je wil natuurlijk niet dat een nachtje met temperaturen onder nul het materiaal van je zwembad aantast, of erger nog, schade veroorzaakt.
De grootste factor die hier een rol speelt is de gewicht van het zwembad. Een zwembad van bijvoorbeeld 7m x 4m x 1,5m weegt al snel meer dan 30.000 kilo. Om hier een correct antwoord op te geven, vraagt u best raad aan een architect of komen we bij u langs.
Ja, net zoals op echt gras, kun je je trampoline, speeltoestel of zwembad ook op je kunstgras plaatsen. Kunstgras wordt speciaal gemaakt om goed tegen intensief gebruik te kunnen; dit zal je kunstgras dus niet verpesten. Bovendien is kunstgras UV-bestendig, waardoor het goed tegen zonlicht kan.
Keramische (buiten)tegels zijn ideaal voor gebruik rondom het zwembad. Keramische tegels hebben een goede anti-slip waarde waardoor de toepassing van keramische tegels ideaal is voor zwembaden. Ook hebben keramische tegels het voordeel dat ze kleur- kras- en slijtvast zijn. Hierdoor gaan deze tegels extra lang mee.
Nog belangrijker is dat het zwembad geheel waterpas staat. De volledige oppervlakte inclusief die van de poten moet volledig vlak zijn. Is het niet waterpas, maak het dan waterpas. Doe dat door het VERWIJDEREN van overtollige grond, niet door het aanvullen van te lage delen.
In principe mogen huurders een zwembadje zonder toestemming plaatsen op hun balkon, mits de buren er geen hinder van ondervinden en het gewicht van het zwembadje het maximale draagvermogen van het balkon niet overschrijdt.
Om een zwembad te isoleren en heb je XPS platen nodig. Dit is het enige isolatiemateriaal wat echt goed en langdurig tegen vocht kan. Styrodur XPS is een hoogwaardige isolatieplaat, die een zeer goede isolerende werking biedt voor uw zwembad. XPS platen zijn onder meer te verwerking met Tec7 kit.
intex zwembaden lekken niet meer of minder dan een ander. Meestal komt er een gaatje in door verkeerde handeling. Dat heb je ook in echte zwembaden. De enige manier om het op te sporen zonder het water eruit te laten, is duiken, duiken, duiken…
Mengverhouding gestabiliseerd zand voor een zwembad. Wij adviseren om een verhouding zand/cement toe te passen van 8 op 1. Dus 8 delen zand en 1 deel cement. Laat je niet verleiden het zand/cement te bevochtigen.
Voorkom beschadigingen aan de bodem van het zwembad met een grondzeil. Het grondzeil vormt een extra beschermlaag tussen de grond en jouw zwembad. Hiermee voorkom je ook eventuele modderpoelen rondom het zwembad.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Hou de stelregel aan: ca. 5-8 kg m2.. [een beetje afhankelijk van het type kunstgras.]
Als je een kleine tuin hebt, kost de aanleg van een zwembad je veel grond. Zonde van dat mooie gazon! Daarnaast kost een zwembad onderhoud. De duizenden liters water en het onderhoud vereisen een behoorlijk budget.
Ga voor een diepte van 1,5 m
Zeker als je kinderen hebt, kies je best niet voor een te diep zwembad. Hoe dieper, hoe meer energie het ook zal kosten om het zwembadwater op te warmen en warm te houden. Een diepte van 1,5 m is daarom ideaal.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Zwembadwater lozen in het riool
De beste optie is om het zwembadwater in het riool te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld via een put aan straat, een afvoer in de tuin of via het toilet of de douche. Met een waterslang kun je eenvoudig het zwembadwater richting het riool laten stromen.