Vermijd sterk gekruide maaltijden. Vermijd grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, muesli, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten, pinda's en peulvruchten.
Gastroparese kan momenteel nog niet worden genezen. Er bestaan wel verschillende behandelingen die helpen bij het onderdrukken van misselijkheid en braken.
Samenvatting. - Bij de medicamenteuze behandeling van gastroparese kunnen domperidon, metoclopramide en cisapride als prokineticum voorgeschreven worden. - Van cisapride zijn de positieve effecten op de maagledigingssnelheid, dyspeptische symptomen en kwaliteit van leven het best gedocumenteerd.
Gastroparese is een chronische ziekten en omdat het slechts een studie was van 4 weken, moet er nog op de lange termijn naar de effectiviteit van tradipitant gekeken worden.
Bij een erg vetrijke maaltijd duurt het iets langer dan drie uur. Als je last hebt van een vertraagde maagontlediging, blijft voedsel vaak veel langer in je maag. In sommige gevallen wordt voedsel ook in te grote brokken (onvoldoende fijngemalen) afgegeven aan de dunne darm. Dit wordt ook wel een luie maag genoemd.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
In totaal waren er 1.135 patiënten met de diagnose gastroparese, dit kwam neer op 13.8 per 100.000 patiënten. Het merendeel was vrouw (63.7%) en de gemiddelde leeftijd waarop de diagnose werd gesteld 50.6 jaar.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Goed gaar gekookte aardappelen, puree met weinig vet, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli, witte rijst. Nieuwe aardappelen zijn zwaarder verteerbaar. Gezeefde peulvruchten indien verdragen. Onder peulvruchten wordt verstaan: witte-, bruine-, en rode bonen, (kikker)erwten, linzen, kapucijners.
Een zeldzame, idiopathische gastro-oesofageale aandoening, gekarakteriseerd door vertraagde lediging van maag zonder aanwezigheid van mechanische obstructie van maaguitgang.
Gastroparese is een maagstoornis waarbij het voedsel vertraagd wordt verteerd. In een gezond spijsverteringssysteem wordt het voedsel door krachtige spiersamentrekkingen vanuit de maag door de darmen verplaatst.
Maak na de maaltijd een rustige wandeling. Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Kies voor halfvolle en magere melkproducten, mager vlees en magere vleeswaren, 20+ of 30+ kaas. Vermijd gefrituurde gerechten, rauwkost, noten en muesli.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Sinaasappelen en tomaten
Wees niet te enthousiast met deze lekkere yummies. Volgens de directeur van het Mount Sinai ziekenhuis in New York Gina Sam kan het eten van veel sinaasappelen en tomaten leiden tot brandend maagzuur.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Vooral (dierlijke) vetten, transvetten en suikers kunnen misselijkheid veroorzaken na het eten. Tip: als dit bij jou het geval is doe je er verstandig aan om verzadigde vetten en (geraffineerde) suikers zo veel mogelijk te mijden of met mate te eten.
Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging. Zodra het wat beter gaat, kunt u geleidelijk aan wat grotere hoeveelheden tegelijk gaan drinken; u hoeft dan ook niet meer elke 5 of 10 minuten te drinken. Als u geen zin heeft in eten is dat niet erg.
Bij bepaalde aandoeningen kan die darmwerking omwille van verschillende oorzaken stilvallen (ileus). Bij een darmobstructie (mechanische ileus) belemmert een mechanische oorzaak (tumor, brok harde stoelgang, abces) de passage van de stoelgang in de darm.