Een strontje is een rood, pijnlijk bultje op het ooglid. Het bultje ontstaat plotseling. Vaak wordt het een puistje met een puskopje. Een strontje gaat vaak vanzelf over.
Hordeolum (strontje of pijnlijke infectie van het ooglid)
Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Een strontje gaat vaak vanzelf over. Raak het bultje niet aan en knijp hem niet uit. Leg enkele keren per dag een warm washandje op uw ooglid. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Een strontje ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking geven.
Meestal ziet de afwijking er uit als een ronde glazige zwelling op de lidrand, soms bevindt zich in het midden een zweertje dat makkelijk bloedt. Van alle kwaadaardige tumoren is dit de meest goedaardige: de tumor zaait niet uit en groeit traag.
Hoe lang duurt het voor een blauw oog weg is? Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn.
U mag een strontje nooit uitknijpen, dit verspreidt de infectie en kan andere complicaties veroorzaken. Het strontje verdwijnt of breekt doorgaans vanzelf. Als het breekt, behandel het dan zorgvuldig om een nieuwe infectie te voorkomen.
In de meeste gevallen gaat een oogontsteking vanzelf over. Er zijn geen medicijnen voor nodig. Eventueel kan de huisarts je kunsttranen (oogzalf of oogdruppels) voorschrijven. Deze smeren het oog, waardoor de klachten zullen verminderen.
Oog doet pijn tijdens het knipperen, maar er zit niets in
Misschien is het iets eenvoudigs als een wimperhaar die naar binnen is gekeerd en zo je oog irriteert. Wellicht heb je last van een allergische reactie. Probeer ook in die gevallen te spoelen om te kijken of er verlichting optreedt.
Conjunctivitis (bindvliesontsteking) > Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een pijnlijk oog. Het slijmvlies dat de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol bedekt (conjunctiva), is dan ontstoken. Dit komt door een bacterie, virus of allergie. Conjunctivitis geeft een branderig gevoel.
Een hordeolum is een abces in een kliertje van het ooglid. Het abces ontstaat acuut en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Bij een hordeolum wordt het ooglid rood en dik en is vaak erg pijnlijk. Soms zit er op de zwelling een geel puskopje.
Heel soms kunt u een oogmelanoom ook zien in uw oog. U ziet dan een donker plekje op de iris dat groter wordt. Of een verandering in de vorm van de pupil. Het merendeel van deze symptomen kunt u ook krijgen bij andere oogziekten die vaker voorkomen.
Een hagelkorreltje (chalazion) is een verstopt geraakt kliertje aan de binnenkant van uw ooglid. Het bultje doet geen pijn. Het ontstaat langzaam, in de loop van enkele weken tot maanden. Het kan geen kwaad en hoeft op zich niet behandeld te worden.
Een chalazion ontstaat door een verstopte talgklier in de ooglidrand of aan de binnenkant van het ooglid. Het talgkliertje raakt dan ontstoken en de talg verzamelt zich onder de huid. Soms gebeurt dit door een ontsteking van de ooglidranden. Dan is een bacterie in de oogleden de oorzaak.
Meestal zit het bultje in het bovenste ooglid. Als u aan de binnenkant van het ooglid kijkt, kan het bultje er grijs uitzien. Heel soms gaat het knobbeltje open aan de binnenkant van het ooglid. De inhoud die dan naar buiten komt, is wit of gelei-achtig.
Wat is een bultje op het ooglid (hagelkorreltje)?
Bij een hagelkorreltje (chalazion) merkt u een bultje op de buitenkant van uw ooglid. Dit gebeurt wanneer een talgkliertje in uw ooglid verstopt raakt. Een talgklier in uw ooglid kan verstopt raken door opgedroogd huidsmeer (talg).
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.